Kadınlar Emniyet Kemeri Konusunda Daha Hassas
Sürücü adaylarının Eylül ayı sonunda girdiği direksiyon sınavında kadın sürücü adaylarının emniyet kemeri takmada erkeklere karşı daha duyarlı olduğu belirlendi.
Eylül ayı sonunda sürücü adaylarının girdiği direksiyon sınavında kadın sürücü adaylarının emniyet kemeri takmada erkeklere karşı daha duyarlı olduğu belirlendi.
İzmir'de, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 6 Eylül'de yapılan Motorlu Taşıtlar Sürücü Adayları Sınavı'nda başarılı olan 990'ı kadın 2 bin 334 kişi 27-28 Eylül'de gerçekleştirilen uygulamalı direksiyon sınavına girdi.
EN FAZLA PARK ETMEKTE ZORLANDILAR
Sürücü adayları en çok araçların arasına park etmede zorlandı. Sürücü adaylarının 456'sı araçların arasına park etme kurallarını ihlal etti. Sınava giren 256 kadın ve 200 erkek aday, bu maddeyi ihlal ettikleri için başarısız sayıldı.
EMNİYETLİ KALKIŞTA DA ZORLANDILAR
En fazla hata yapılan ikinci konu ise emniyetli kalkış oldu. Sınava katılanlardan 219'u kadın, 192'si erkek 411 aday "emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor" olarak değerlendirilerek, ehliyet alma hakkını kaybetti.
"Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarını" uymayan 261 aday da sınavı geçemedi.
EN BAŞARILI OLDUKLARI YER GEÇİTLER OLDU
Sürücü adaylarının en başarılı olduğu konu ise yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kuralları oldu. Sınava katılanların sadece 3'ü bu maddeyi ihlal etti.
KADINLAR EMNİYET KEMERİ KONUSUNDA DAHA HASSAS
Sınav sonuçları kadınların emniyet kemeri konusundaki duyarlılığını da ortaya koydu. Sınavda emniyet kemeri takmayla ilgili maddede başarısız olan her 4 adaydan 3'ünün erkek olduğu belirlendi.
Sınava giren 2 bin 334 adaydan 36'sı emniyet kemeri takmadı, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmedi. Bu maddeyi ihlal nedeniyle başarısız kabul edilen adayların 27'si erkek, 9'u kadın.
KADINLARIN ERKEKLERDEN DAHA BAŞARILI OLDUĞU DİĞER KONU
Kadınlar yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlama ve trafik ışık ile işaretlerine, trafik polisinin yönlendirmelerine uyma konusunda da erkeklerden daha başarılı oldu.
"Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlama" maddesinde başarısız olan 29 adaydan 16'sı erkek, 13'ü kadın.
"Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etme, trafiğini polis tarafından yönlendirmelere uyma" kurallarını da 30'u erkek, 22'si kadın 52 aday ihlal etti.
"EHLİYET ALMAK ARTIK DAHA ZOR"
İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, ehliyet sınavlarıyla ilgili geçen yıl yapılan düzenlemenin ardından ehliyet almanın daha zorlaştığını belirtti.
Eski sistemde sınavdan 70 puan alan adayların ehliyet almaya hak kazandığına dikkati çeken Bardakcı, "Yeni yönetmelikte 27 maddelik değerlendirme formu var. Sınav komisyon bu maddelerden adayları değerlendiriyor. Bir maddedeki hata sınavda başarısız olmanız için yeterli" diye konuştu.
"SINAVLARDAKİ BAŞARI ORANI YARI YARIYA"
Bardakcı, sınavlardaki başarı oranının yüzde 40 ile 50 arasında olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu makul bir oran diye düşünüyoruz. Çünkü trafikte can ve mal güvenliğini zarar verecek şekilde sürücü olmak tüm ülkelerin hayati konusu haline geldi. Titiz ve dikkatli bir şekilde sınav yapıyoruz. Adaylara şunu öneriyoruz; sadece ehliyet almak için gelmeyin, yeteri kadar pratiğiniz olsun, trafikte kendi ve başkalarının can ve mal güvenliğine zarar vermeyin."