En Ekonomik Suriyeli Harran, En Maliyetli Suriyeli Apaydın Kampında
Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, 'Gaziantep'te Barınma Merkezlerinde ve Merkezler Dışında Geçici Koruma Altına Alınmış Suriyeliler'e ilişkin araştırma yaptı.
Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, 'Gaziantep'te Barınma Merkezlerinde ve Merkezler Dışında Geçici Koruma Altına Alınmış Suriyeliler'e ilişkin araştırma yaptı. Araştırmada Gaziantep'te bulunan yaklaşık 200 bin sığınmacının 20 bininin kaçak çalıştığı, bugüne kadar 47 milyon lira sağlık gideri karşılanan Suriyeliler'in aylık tedavi ve ilaç giderinin aylık maliyeti ise 4 milyon TL olduğu belirlendi. Araştırmada kamplarda kalan Suriyelilerin günlük maliyetlerinin ise, Şanlıurfa'daki Harran konteyner kentinde 6.8, Hatay'daki Apaydın kampında ise 15.5, Türkiye ortalamasının ise 10.7 lira olduğu belirtildi. Araştırmayı yapan ve bu yönde brifing hazırlayan Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, kamuoyunda sığınmacılar karşı oluşan 'Geldiler, suç oranı arttı' algısının ise Suriyelilerin gelişi ile birlikte artan kiralardan kaynaklandığını dile getirdi. Gaziantep Valiliği, ülkelerinden kaçarak gelen çadır kentler ile kent merkezinde kendi olanakları ile yaşayan Suriyeliler'in durumunun saptanması için çalışma başlattı. Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu başkanlığında yapılan 'Gaziantep'te Barınma Merkezlerinde ve Merkezler Dışında Geçici Koruma Altına Alınmış Suriyeliler' adlı araştırma sonuçlarını açıkladı.
Yapılan araştırmada ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin en fazla tercih ettiği kentin Gaziantep olduğu belirtildi. 33 bin 440 sığınmacının Nizip, İslahiye ve Karkamış'taki kamplarda kaldığı, kent merkezinde kalan Suriyeliler ile birlikte bu sayının 200 bini aştığı belirtilen araştırmada, bu rakamın en fazla Suriyelinin Gaziantep'te yaşadığının göstergesi olduğuna dikkat çekildi.
HARRAN EKONOMİK, APAYDIN MALİYETLİ
Vali Yardımcısı Çakıroğlu başkanlığında yapılan araştırmada barınma merkezlerinin mali değerlendirmelerine de yer verildi. Değerlendirmede; Suriyelilerin iaşe ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için kartlı sisteme geçildiği ve BM ile AFAD tarafından aylık 85 TL yüklenen kartlardan alışveriş yaparak kendi yemeklerini yapmasının sağlandığı bildirildi. Uygulama ile hem Suriyeliler'in kendi ihtiyaçlarını karşıladığı hem de israfın önüne geçildiği ve sistem sayesinde yemek giderlerinde aylık yüzde 80 tasarruf sağlandığına dikkat çekildi. Araştırmada, mültecilerin bulundukları kamplara maliyetlerinin ise 6.8 lira ile 15.5 TL arasında değiştiği ifade edildi. Sığınmacıların günlük kişi maliyeti bakımından en ekonomik kampın 6.8 lira ile Şanlıurfa'daki Harran konteyner kent, en maliyetlisinin ise 15.5 lira ile Hatay'daki Apaydın kampı olduğu belirlendi. Türkiye'deki mültecilerin barınma merkezlerindeki günlük kişi başı maliyetlerinin ortalama 10.7 lira olduğu vurgulanırken, Gaziantep'teki 4 kampta kalan sığınmacıların ortalama günlük maliyetlerinin ise 7.8 ila 10.4 lira arasında değişerek Türkiye ortalamasının altında olduğu vurgulandı.
SURİYELİLER İLE ANLATILANLAR ŞEHİR EFSANELERİ
Valilik araştırmasında halk arasında yayılan Suriyeliler'in ciddi asayiş sorununa yol açtığı, trafik kurallarına uymadıkları ve halka gelen sosyal yardımların sığınmacılara dağıtıldığı söylentilerinin 'Şehir efsanesi' olduğu ifade edildi. Araştırmada, 200 bini aşkın Suriyelinin yaşadığı Gaziantep'te 2012'de Suriyelilerin 129, 2013 yılında 685, 2014 yılının ilk 5 aylık döneminde ise 949 olaya karıştığı ve bunların yüzde 4 civarında olduğu belirtilirken, 120 bin tescilli aracın bulunduğu kentte 5 bin civarında Suriye plakalı araç olduğu; 2013 yılında 56, 2014 yılında ise 61 trafik kazasına karıştığının saptandığı kaydedildi.
KONUT AÇIĞI ARTAN KENTTE, 42 BİN SURİYELİ YARDIMA MUHTAÇ
Gaziantep kent merkezinde mevcut olan konut açığının Suriyelilerin gelişiyle birlikte had safhaya ulaştığına da dikkat çekildi. TÜİK verilerine göre ev sahibi olan hane halkı oranı sıralamasında son sırada olan Gaziantep'te Suriyelilerin gelişiyle birlikte hızla yükselmesine rağmen kiralık ev bulmanın imkansız hale geldiği ifade edilen açıklamada, yapılan tespit çalışmalarında son duruma göre 42 bin 216 Suriyelinin yardıma muhtaç olduğu vurgulandı.
AYLIK SAĞLIK MALİYETLERİ 4 MİLYON LİRA
İç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Gaziantep'e yerleşen tanıtma kartı sahibi Suriyelilerin tedavi masraflarının da Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında Valilik tarafından karşılandığı belirtilen açıklamada, bu zamana kadar 45 milyon lira tedavi, 2 milyon lira da ilaç gideri ödendiği ve Suriyelilerin aylık sağlım maliyetlerinin ödemesinin 4 milyon lira civarında olduğuna yer verildi.
20 BİN SURİYELİ KAÇAK ÇALIŞIYOR
Gaziantep'te bulunan 200 bini aşkın Suriyelinin 20 bininin izinsiz çalıştığının tahmin edildiği de belirtilen araştırmada, kayıtlı sığınmacılardan 19 bin 633'ünün ise meslek sahibi olduğunun tespit edildiği görüşüne yer verildi. Kaçak olarak çalışan insanların piyasa koşullarının altında istihdam edildikleri için temel ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığına dikkat çekilen araştırmada, kentteki 38 bini aşkın Suriyelinin eğitim çağında olduğunu ancak bunların yaklaşık yüzde 25'lik kısmı olan 9 bin 458'ine eğitim verildiği anlatıldı.
"DRAMATİZE EDİLECEK DURUM YOK"
Araştırmayı yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Nursan Çakıroğlu, halk arasında sığınmacıların gelişleri ile birlikte suç oranlarının arttığı iddialarının yayılması ile Suriyeliler'e karşı önyargı oluştuğunu söyledi. Çakıroğlu, halkın tepkisine yol açan konulara ilişkin yaptıkları araştırma ve güvenlik güçlerinin verilerine göre Suriyelilerin çoğunluğu kendi aralarında veya mağdur sıfatıyla suça karıştıklarını ve oranların düşük olduğunu saptadıklarını kaydetti. Suriyelilerin gelişiyle birlikte kiraların yükseldiğini ve ev bulmanın imkansız hale gelmesiyle Suriyelilere karşı şehir efsanelerinin yayıldığını ifade eden Çakıroğlu şöyle konuştu:
"Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin büyük bölümü Gaziantep'e geldi. Şehrimizde şu anda kamplar ve kamp dışında kalan Suriyeli sayısı 200 binin üzerinde. Sığınmacıların kente gelişiyle birlikte özellikle kiralık evlerin fiyatının yükselmesiyle birlikte bir tepki oluştu ve bu tepki sığınmacıların şehirde asayişi bozduğu, trafikte kurallara riayet etmedikleri şeklinde şehir efsaneleriyle bir önyargıya yol açtı. Ancak, yaptığımız araştırmalarda bunun doğru olmadığını saptadık. Şu anda kentte oluşan konut probleminin giderilmesi için ilk etapta 10 bin konut yapılması gerektiğini biz ilgililere ilettik. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de bu sorunun giderilmesi için uydu kent projesi yaptığını biliyoruz. İnsanlarımız huzurlarından taviz vermek istemiyor. Ancak şehrimize gelişleriyle birlikte Suriyeliler'in olumsuzluklara neden olduğu gibi dramatize edilecek durumları yok. Kaçak çalışmanın önüne geçebilmek adına çalışmalar yapılıyor ancak şu anda 20 bin Suriyelinin izinsiz çalıştığını tahmin ediyoruz."
Çakıroğlu, gelen Suriyelilerin savaşın sona ermesi halinde ülkelerine dönmeyeceği kanaatinin de yanlış olduğunu, iyi bir iş bulanların kalabileceğini ama vasıfsız kişilerin Suriye'ye döneceğini düşündüğünü ekledi.