En Moda Konferansı Başbakan Erdoğan Açtı
1.5 Milyar Dolarlık 'En Moda Konferans'ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Açtı!..
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD), düzenlediği 4. İstanbul Moda ve Hazırgiyim Konferansı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.
Haliç Kongre Merkezi'nde 2 gün boyunca devam edecek
konferansta "modanın hayal takımı" olarak nitelenen Ermenegildo Zegna Grup Başkanı Paolo Zegna, Loro Piana'nın CEO'su Pier Luigi Loro Piana, Polo Ralph Lauren'in Üretim ve Tedarikten Sorumlu Başkanı Don Baum ve Zara'nın da içinde yer aldığı Inditex Grup Tedarik Zinciri Tepe Yöneticisi Abel Lopez Cernadas birikimlerini Türk hazır giyim sektörü ile paylaşıyorlar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, katıldığı konferansın açılış töreninde konuşan TGSD Başkanı Cem Negrin, "modanın hayal takımını"nın ilk kez "En Moda Konferans"ta aynı çatı altında buluştuğunu söyledi.
Cem Negrin, TGSD'nin 35. Kuruluş yıl dönümüne denk gelen konferansta uzun bir aradan sonra ilk kez bir başbakanın TGSD ve sektör üyeleri ile bir araya geldiğine dikkat çekti. Negrin, konferansta dünyanın 43 önemli marka ve alıcılarıyla Türk imalatçılarını buluşturduklarını ifade etti.
İki Günde 1,5 Milyar Dolarlık Ticaretin Zeminini Oluşturacağız
İki gün içinde alım gruplarıyla tedarikçiler arasında yaklaşık 3 bin görüşme gerçekleşeceğini vurgulayan Negrin, "İkili görüşmelerin sonucunda Türk hazır giyim ihracatına yaklaşık yüzde 10'luk bir artışı sağlayacak zemini oluşturacağız. Bu da ortalama 1,5 milyar dolarlık bir ihracata denk geliyor" dedi.
Tekstil ve hazır giyim sektörünün 2010 yılında 11,5 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla Türkiye'ye en faydalı sektör olduğuna verdiğine dikkat çeken Negrin şöyle devam etti:
"Bizi en yakından takip eden Tarım-Gıda sektörü sadece 4.3 milyar dolar fazla verdi, yarı rakamımıza bile ulaşamadı. İhracat yarışında zaman zaman önümüze geçen otomotiv sektörü ise 3 milyar dolar açık verdi. 2010 yılında makine-elektroniğin 19, maden metal sektörünün 8.6 kimyanın ise 6 milyar dolar açık hanelerine yazıldı. En çok ihracatı, en çok istihdamı, en çok döviz fazlasını biz sağlıyoruz."
Kumaş İthalatına Vergi İhracata Zarar Verir
Cem Negrin, kumaş ithalatına getirilmesi düşünülen korumacı vergilerin hazır giyim ihracatına faydalı olmayacağını belirterek, "Nitekim daha şimdiden dokuma kumaşların fiyatı artmaya başladı.
Konulması düşünülen önlemler sonucunda global firmalar siparişlerini geri çekmeye başladılar. Ancak biz biliyoruz ki kumaşçılar olmazsa hazır giyimciler de olmaz. Bu nedenle kumaşçılar için enerji veya vergi desteklerini içeren yeni bir Turquality yaratalım. Ve böylece kumaşçılarımızın bize Uzakdoğu şartlarında mal satmalarını sağlayalım. Bu yapı içinde hazır giyim ihracatımız da uçar ve Türkiye ile kimse başa çıkamaz" dedi.
Şartlar Sağlansın 3 Dünya Markası Çıkaralım
Tekstil ve hazır giyim alanında hiçbir alt yapısı bulunmayan İsveç'in H&M gibi bir moda devi çıkardığı dünyada, Türkiye'nin bu yarışın dışında kalmasının düşünülemeyeceğini belirten Negrin, gelecek yıllarda en az 3 dünya markası yaratmayı taahhüt ettiklerini bildirdi.
Firmaların başarı ve karlılık oranlarını yükseltmek için, ekonominin farklı enstrümanlarını sektör ile buluşturduklarını kaydeden Negrin, ihracat sigortası alanında dünyanın en önemli kurumlarından Coface'la yapılan anlaşmayla yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat riskini minimize ettiklerini ifade etti.
Loro Pıana: İtalya Ekononomisine Türk Dersi Gerekiyor
Loro Piana'nın CEO'su Pier Luigi Loro Piana, düşük gelir ucuz işcinin zengin ülkeler yaratmayacağını vurgulayarak Türk hazır giyim sektörünün katma değeri yüksek ürünlerle odaklanması gerektiğini söyledi.
Kaliteye, yenilikçiliğe, verime, hizmete ve değere yatırım yapılması halinde başarının kendiliğinden geleceğini anlatan Piana, "Türkiye'de pek çok fabrika gezdim. Gördüm ki tecrübe ve bilgi birikimi var. Birçok ülkenin yapamadığı takım elbise dikmeyi sizler çok iyi yapıyorsunuz. Bu başarınızı çok daha iyi noktalara yükseltebilirsiniz" dedi.
Piana, fabrikaları bir bölgeden başka bir bölgeye taşıyarak maliyetleri düşürmenin bir noktaya kadar fayda sağlayabileceğini, ancak uzun vadede daha ucuzu üreten birileri çıktığında bu taşıma işlemlerinin de anlamına yitireceğini ifade etti.
İtalya ile Türkiye ekonomisi kıyaslandığında arada çok fark olduğuna değinen Piana, şöyle devam etti: "İtalya'da yüzde 2'lik sabit bir büyüme söz konusu. Ancak Türkiye ekonomisinde sizler yüzde 8'leri gördünüz. Ayrıca Türkiye'de alım gücü 2000'den bu yana çok değişti. 2000'de yıllık harcama 24 bin dolarken şimdi 60 bini aşıyor. Oysa İtalya'da alım gücü yıllardır önemli bir farklılık göstermedi.
Bu alanda Ortadoğu'nun köprüsü olan sizlerden ve Türkiye'den öğreneceğimiz çok şey bulunduğuna inanıyorum. Çünkü görüyorum ki siz bu konuda bizden çok iyisiniz."
Don Baum: Polo Kaliteli Üretim İçin Lisanslarını Geri Alıyor
İstanbul gibi muhteşem bir dokuda bulunmanın müthiş bir duygu olduğunu belirten Polo Ralph Lauren Üretim ve Tedarikten Sorumlu Başkanı Don Baum da, kaliteli üretime vurgu yaptı. Ortaklarıyla en ufak bir güven sorunu yaşamadıklarını belirten Baum, buna rağmen daha kaliteli sürüm için tek tek tüm lisanlarını geri topladıklarını bildirdi.
"Bir ülkenin sektörlerini geliştirmesi için öncelikle adını iyi satması gerekiyor" diyen Baum, Türkiye'nin krizi fırsata çevirdiğini ve üçüncü dünya ülkesi olmaktan çıktığını vurguladı. Ancak iş hacmi rakamlarında dörte üç oranda düşüş yaşanmasını eleştiren Baum, "Bunun gerek ekonomik gerekse politik anlamda sorgulanması gerekiyor" diye konuştu.