En Uzun Gece Ne Zaman Yaşanır?
Dünya'nın Güneş'in çevresinde dönmesi ve eksek eğikliği dört önemli güne sebep olmaktadır. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. Peki, en uzun gece ne zaman yaşanır?
21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleridir. Yani Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. 21 Aralık ve 21 Haziran ise solstis yani gündönümü tarihleridir. Güneşin, Dünyaya en uzak olduğu tarihlerdir. Gecelerin uzamaya ya da gündüzlerin kısalmaya dönmesi olayıdır. Buna göre en kısa gece 21 Hazirandır. Peki, en uzun gece ne zaman yaşanır?
EN UZUN GECE 21 ARALIK'TA YAŞANIYOR
Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortasına denk gelmektedir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da yaşanacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır.
DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ
21 Mart ekinoksunda: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.
21 Haziran yaz gündönümünde: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül ekinoksunda: Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.