Endonezya Devlet Başkanı Subianto: Gazze'de ateşkes için barış gücü göndermeye hazırız
Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto, İsrail'in saldırdığı Gazze'de ateşkes sağlanması için barış gücü göndermeye hazır olduklarını söyledi. Subianto, "İhtiyaç halinde ve Birleşmiş Milletlerin talep etmesi durumunda ateşkesin sürdürülebilmesi ve taraflara güvenlik sağlama amacıyla barış gücüne katkıda bulunmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Endonezya'da Devlet Başkanı seçilen ve görevine ekimde başlayacak Prabowo Subianto, İsrail'in aylardır saldırdığı Gazze'de ateşkes sağlanması için barış gücü göndermeye hazır olduklarını söyledi.
Endonezya Devlet Başkanı Prabowo Subianto, Singapur'da düzenlenen Asya-Pasifik bölgesinin en önemli güvenlik forumlarından Shangri-La Diyaloğu'nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı Gazze Şeridi'nde 3 aşamalı ateşkes taslağını, ateşkes için doğru yönde bir adım olarak nitelendiren Subianto, "İhtiyaç halinde ve Birleşmiş Milletlerin talep etmesi durumunda ateşkesin sürdürülebilmesi ve taraflara güvenlik sağlama amacıyla barış gücüne katkıda bulunmaya hazırız." dedi.
Subianto, Ukrayna ve Orta Doğu başta olmak üzere dünya genelindeki gerilimlerin çözümü için diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu belirterek işbirliği olmadan kalıcı barışın sağlanamayacağını ifade etti. ABD ve Çin'i "insanların iyiliği" için işbirliği yapmaya davet eden Subianto, "Çin'i, ABD'yi ve Batılı müttefiklerini büyük güçler olarak liderlik sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz." diye konuştu.
Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünce (IISS) Singapur'da düzenlenen 21. Shangri-La Diyaloğu, 2 Haziran'da sona erecek.
İSRAİL-HAMAS ARASINDAKİ ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ
İsrail, 8 aydır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde "Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi ve esirlerin serbest bırakılması" gibi şartları sağlanmadan herhangi bir öneriyi kabul etmeyeceğini duyurmuştu.
"SAVAŞI SONLANDIRMAK İÇİN ŞARTLARIMIZ DEĞİŞMEDİ"
İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in "Gazze'deki savaşı sonlandırmak için şartlarının değişmediği" belirtilmişti. Açıklamada, Netanyahu'nun, "Hamas'ın askeri ve idari gücünün yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması" yönündeki hedefleri hatırlatılmıştı.
BIDEN, 3 AŞAMALI ATEŞKES ÖNERİSİNİ AÇIKLADI
Biden, Beyaz Saray'daki konuşmasında, İsrail'in, 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmiş, ilk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti.
ABD Başkanı Biden, "çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, erkek askerler dahil kalan hayatta olan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini (ilk aşamadaki), geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini, ikinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini" aktarmıştı.