Haberler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Denizli'de

Abone Ol

Alman enerji şirketi RWE AG ile TURCAS'ın ortaklığında kurulan, RWE & TURCAS Elektrik Santrali'nin temeli, Bakan Yıldız'ın da katılımıyla atıldı.

"NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNE DÜNYANIN İHTİYACI VAR"

Denizli'nin Kaklık Beldesi'nde, Avrupa'nın önde gelen elektrik ve gaz şirketlerinden Alman enerji şirketi RWE AG ile Türkiye'de petrol ve enerji sektörünün deneyimli markası TURCAS'ın ortaklığında kurulan, RWE & TURCAS Güney Elektrik Üretim tarafından yapılacak Doğalgaz Kombine Çevrim Elektrik Santrali'nin temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katılımıyla atıldı. Temel atma törenine, Taner Yıldız, Federal Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, RWE Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Grosmann, Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ve RWE Türkiye İcra Kurulu Başkanı Andreas Radmacher'in yanı sıra RWE AG ve TURCAS üst düzey yöneticileri katıldı.

Törende konuşan RWE AG Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Grosmann, Türkiye'nin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Denizli santralinin RWE AG'nin uluslararası stratejisinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Grosmann, 'Türkiye'nin, gelecekte enerji piyasalarında önemli oyunculardan biri olacağına inanıyoruz. Türkiye'de yürüteceğimiz bir diğer kilit proje Nabucco olacak. Uluslararası Enerji Ajansı önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin enerji tüketiminin 2 katına çıkacağını öngörüyor. Yıllık ortalama yüzde 8 artış ile Türkiye, dünyadaki en hızlı büyüyen enerji pazarlarından biri konumunda bulunuyorö dedi. .

Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy da 'RWE AG, doğalgaz çevrim santrallerinin işletmesinde çok tecrübeli bir şirket. Türkiye'nin geleceğine ve enerji pazarımıza birlikte yatırım yapmaya devam edeceğiz dedi. RWE AG & TURCAS Güney Elektrik Üretim'de Turcas'ın yüzde 30, RWE'nin yüzde 70 ortaklığı bulunuyorö diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonya'daki kazaya rağmen dünyanın temiz enerji kaynaklarına hala ihtiyacı olduğunu, nükleer santrallerin bir kısım risklere rağmen hala temiz enerji kaynaklarından bir tanesi olarak kabul edildiğini belirterek şunları söyedi:

'Türkiye'nin kurulu gücü şu anda 51 megabayt. Bunun yaklaşık 7. 5 katı civarında dünyada nükleer güç santralleri kuruluyor. Bir o kadarı da 2035 yılına kadar kurulacak. Nükleer güç santrallerine dünyanın ihtiyacı var. Kısır tartışmalar ve enerji yatırımlarının engellenmesi sonucu kaybeden öncelikle o yörenin halkı sonra da Türkiye olacak. Türkiye'nin büyüyen değişen ve gelişen yüzüne enerji arzıyla alakalı yapacağımız çok fazla işler var. Türkiye son 10 yıl içerisinde enerjide ve diğer kalemlerde, hele hele gayrisafi yurtiçi hasılası 3 katına varan büyüklüğe ulaştı. Türkiye 27'nci büyük ekonomiden 16'ncı büyük ekonomiye geldi. 2023 yılındaki hedefi, dünyada ilk 10 ekonomisi arasında bulunmak. Dünya büyüyor ama Türkiye dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Özel sektörün enerji üretimdeki payı bundan 8 yıl önce yüzde 32-34'lerdeydi. Ama şimdi yüzde 52'lere çıktı. Yani biz büyümeyi özel sektörle beraber yapacağız. Bunu aynı zamanda uluslar arası sermaye ile yapmaya karar verdik.''

Taner Yıldız, temel atma törenin ardından Çardak Havaalanı'ndan özel uçakla Ankara'ya gitti. Proje, toplam 500 milyon euro yatırımla gerçekleştirilecek. 775 MW gücündeki santral, bölgenin enerji ihtiyacını karşılayarak, 3, 5 milyon meskene elektrik sağlayacak. 2012 yılının sonunda işletmeye alınması planlanan santral, Türkiye'deki toplam elektrik üretimine yüzde 2'lik katkı sağlayacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Güncel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title