'Engelleri Kaldırmak' İçin 7 Yıllık Süre 7 Ay Sonra Doluyor
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, kamu kurumları, binalar, açık alanlar ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanacağı şekilde düzenlenmesini için belediye ve kamu yetkililerine verilen 7 yıllık sürenin, 7 ay sonra dolacağını söyledi. Çiftçi, tanınan sürenin bitiminde özürlülerin artık kendileri için ulaşılabilir uygulamaların yapılmamış olması durumunda dava açma hakkını elde edeceklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) işbirliği ile düzenlenen, 'Kent Yaşamında Ulaşılabilirlilik Bilgilendirme Toplantısı', Adana Hilton Oteli'nde çevre il ve ilçelerden gelen belediye yetkililerinin katılımı ile yapıldı. Toplantıda konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, ilk hedeflerinin engelliler için ulaşılabilirlilik olduğunu bildirdi. Engellilerin toplumun ayrılmaz parçası olduğu ve ayrımcılık yapılamayacağını belirten Çiftçi, şöyle konuştu:
"Kamu kurumlarını, kamuya açık alanları, binaları, açık alanları ve ulaşım araçlarını engellilerin ulaşımına açık hale getirebilmekle ilgili 7 yıl önce çıkarılan 5 bin 378 sayılı kanunla ilgili bir yükümlülük ortaya çıktı. 7 yıl önce verilen bu süre, 7 ay sonra yani temmuz ayında sona eriyor. Bu sürenin uzatılmayacağı bakanımız tarafından açıklandı. Geçen 7 yılda çok fazla bir yol kat etmediğimizi görüyoruz. Bir seferberlik ilan ederek ulaşılabilirlilik çalışmalarını hızlandırabilmek için bu toplantıları düzenliyoruz. Bu sürenin sonunda engelliler, ulaşılabilir uygulamaları yapmayan kurumlar hakkında dava açma hakkına sahip olacak."
Engellilerin istihdamı konusunda büyük ilerlemeler olduğunu ve 3 ay sonra ÖSYM'nin açacağı sınavla özürlü kadrolarını doldurma fırsatı olacağını kaydeden Çiftçi şöyle konuştu:
"Önümüzdeki 3 ay sonunda ÖSYM Başkanlığı tarafından düzenlenecek özürlü seçme sınavı önemli aşama diye düşünüyoruz. ÖSYM Başkanlığımızla ile sıkı bir işbirliği içindeyiz. Çünkü sınavlarda işitme engelliler için ayrı, görme engelliler için ayrı bedensel engelliler için ayrı olmak üzere farklı soru yöntemleri kullanılacak. Bu sayede devletteki boş kadrolarımızı doldurmuş olacağız. Ayrıca kamu dışındaki işletmelerimiz içinde istihdam çalışmalarımız devam edecek. Yüzde 3'lük kontenjanı doldurabilmiş değiliz. İstihdam çalışmalarımızda, engellilerin fiziki ortamlar uygun olduğunda engeli olmayan kişilerden hiçbir farklılık gösteremediğini belirledik. Sadece fiziksel koşulları sağlamak gerekiyor. Ancak işverenler ve idareciler bunları bilmedikleri için, vasıflı olan engelli arkadaşlarımız hizmetli kadrolarında istihdam ediliyor."
Yapılan açılış konuşmalarının ardından 2 oturum halinde engelliler için yapılacak düzenlemeler hakkında verildi. - Adana