Engelliler Kamudaki Engellerin Kalkmasını İstiyor
BKK Engelliler Meclisi tarafından Merinos AKKM'de 'Bursa Erişilebilirlikte Ne Durumda?' konulu panel düzenlendi
Bursa Kent Konseyi (BKK) Engelliler Meclisi tarafından düzenlenen 'Bursa Erişilebilirlikte Ne Durumda?' konulu panelde, kamu kurumlarının engelli bireylere uygun hale getirilmesinin sadece engellilere değil, herkese fayda getireceği dile getirildi.
Atatürk Kongre Kültür Merkezi ( Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda düzenlenen 'Bursa Erişilebilirlikte Ne Durumda?' konulu panele, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve personeli, engelli derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
"Engelsiz alan bayrağı uygulamasını sürecek"
Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, meclisleri, çalışma grupları ve gönüllüleriyle birlikte faydalı çalışmalardan bir yenisine daha imza attıklarını söyledi. BKK Engelliler Meclisi'nin çalışkan insanlardan oluştuğunu, çözüm üretmek için çabaladığını, şehre ve ülkeye örnek olduklarını belirten Pala, insan hakkına yönelik bir konuyu ele aldıklarını dile getirdi. Yaşanılabilir hayatın önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Pala, kadın, çocuk ve engellilere anayasada pozitif ayrımcılık verildiğini hatırlatarak, kanunda yer almasa da insan hayatını kolaylaştırmak için tüm yöneticilere görevler düştüğünü anlattı. Geçtiğimiz senelerde eski Vali Şahabettin Harput'a yazı yazarak 2005 yılında çıkan kanuna göre kamu binaları denetleyip, eksiklikleri tespit etmek istediklerine değinen Pala, "Ardından Engelliler Meclisi konu için görevlendirildi. 230 kurum denetlendi. Dosyalar hazırlanıp Valiliğe teslim edildi. Ardından 'Engelsiz alan' bayrağı uygulamasını başlattık. 230 kurumun içinden kriterlere uygun 16 kuruma engelsiz alan bayrağı verdik. Çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Eksikliklerin giderilmesi için tüm kurumlarla beraber çalışacağız. Teşvik amacıyla engelsiz alan bayrağı uygulamasını da sürdüreceğiz" dedi.
Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, 2005 yılında çıkan kanuna rağmen engelsiz alanlara yönelik fazla bir şeyin yapılmadığını, bu yüzden de sürenin uzatıldığını açıkladı. Gelinen noktada şehirlerde kurulların oluşturulduğunu, çalışmalara önümüzdeki hafta başlayacağını kaydeden Avcı, "Kurul, şehirdeki tüm ulaşım, sosyal donatılar, kamu binaları engellilere uygunluğuyla ilgili çalışmaları yapacak. Bunu lütuf olarak değil, insan hakkının gereği olarak yapacak. Kurumlar daha sonra eksikliklerini seri şekilde tamamlayacak. Aynı anda karşımıza çıkan zorlukları birimlere hatırlatacağız. Verilen süre içerisinde gereğini yapmayan birimlerle ilgili kanuni işlemlerin yapılması için hukuki düzenlemeler de bulunuyor. Konuyu tek bir kurula havale etmemiz, çözüleceği anlamına da gelmez. Komisyon olarak bilgi ve deneyimi olan tüm kesimlerin tespitlerini, düşüncelerini alacağız. Gönül seferberliği olması durumunda sıkıntıların daha rahat aşılacağına inanıyorum" diye konuştu.
"Yetkililer hizmet yaparken empati kurmalı"
Bursa Kent Konseyi (BKK) Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez ise, "2005 yılında çıkan kanuna göre kamu binaları 2012 yılına kadar engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Ancak yetişmeyince kanunda düzenleme yapıldı ve süre iki yıl daha uzatıldı. 2011 yılında 'Her yere erişebilirlik' sloganıyla Bursa'daki 230 kurumu inceledik. Sonucunu rapor halinde eski Vali Şahabettin Harput'a teslim ettik. Şimdi de işaret dili kursunu başlattık. Erişebilirlik sadece bedensel engelliler için değil, her kategorideki insan için gereklidir. İşitme engelliler de kamuya açık yerlerde sıkıntı çekmemelidir. Yetkililerin hizmet yaparken empati kurmasını istiyoruz. Herkes engelli olmaz belki ama herkes bir gün yaşlanacak. Yapılanlar onlara da fayda sağlayacak" dedi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Programın moderatörlüğünü üstlenen Ayhan Zenbilci, insanların tatil için uzaya çıktığı dönemde, engellilerin hala evlerinde pençelerin arkasından dünyaya baktığını söyledi. Bir yerlerde eksikliğin ve kopukluğun olduğunu anlatan Zenbilci, Bursa olarak kopukluğun nerede olduğunu tespit etmek istediklerini dile getirdi.
"Kamu binalarının yüzde 63'ü engelliye uygun değil"
BKK Engelliler Meclisi adına 'Engelliler Meclisi'nin Erişilebilirlik ile ilgili çalışmaları ve sıkıntılar' konulu sunum yapan Özgür Fehmi Havados, şehirdeki fiziki yapının düzeltilmesi ve konuya dikkat çekmek için çeşitli zamanlarda toplantılar düzenlediklerini hatırlattı. 2005 yılında kamu binalarının 2012 yılına kadar engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için kanun çıkarıldığını belirten Havados, "Bursa Valiliği tarafından görevlendirilerek kamu kurumlarında incelemelerde bulunduk. 230 kamu kurumu belirlenen kriterlere göre gözlemledik. Sonuçta, Bursa'da binaların yüzde 63'ünün uygun olmadığı, yüzde 37'sinin de tam olmasa da uygunluk gösterdiği saptandı. Öte yandan 'Engelimiz Kent Olmasın' ve 'Engelsiz Olabilirsiniz' projelerini yürüttük. Sonuçta BKK Engelliler Meclisi, engellilere yönelik sosyal, kültürel alanda Türkiye'ye örnek birçok çalışma yapmıştır. Bundan sonra da yapılacak her türlü çalışmaya katkı vermeye hazırız" diye konuştu.
"837 otobüsün 297 tanesi engelliye uygun"
Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BURULAŞ adına Çağrı Merkezi Şefi Merter Büyükateş tarafından 'Bursa'da ulaşım hizmetlerinde engellilere yönelik yapılan çalışmalar' başlığıyla sunum yaptı. Lastik tekerlekli araçlar, raylı sistem, deniz otobüsü, deniz uçağı, Helitaksi ve seyahat kartları gibi geniş alanda hizmet verdiklerini söyleyen Büyükateş, Bursa'da günde 450 bin yolcunun lastik tekerlekli araçlarla taşındığını anlattı. Burulaş'a ait 320 adet aracın bulunduğunu, bunların 221'inin engelliye uygun olduğunu aktaran Büyükateş, "İlçelere çalışan kiralık 156 tane otobüs bulunuyor. Bunun 76 tanesi engelliye uygun. 355 tane ise özel halk otobüsü var ve bunun arasında bizde kayıtlı engelliye uygun araç yok. Toplamda 837 otobüsün 297 tanesi engelliye uygun. Yasa devreyi girmeden önce tüm araçları engelliye uygun hale getireceğiz. Taşıma sistemlerimizde engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık da sağlıyoruz. Şoförlerin, yolcularla iyi iletişim kurması konusunda çok titiz davranıyoruz. Özellikle engellilerin şikayetlerine öncelik veriyoruz. Elbette yolcuların da şoförlere karşı anlayışlı olmasını istiyoruz. 444 94 16 numaralı şikayet hattımız 24 saat hizmet veriyor" dedi.
Nostaljik tramvay noktasında sıkıntılar yaşanabildiğini, ancak personelin yardıma hazır olduğunu belirten Büyükateş, İpekböceği tramvay sisteminin ise tamamen engellilere uygun olduğunu ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetler Genel Müdürlüğü Bakanlık Müşaviri Ayhan Metin ise, '5378 sayılı kanunda düzenlemeler, erişilebilirlik izleme ve denetleme yönetmeliği' hakkında bilgi verdi. Kendisinin baston yardımıyla yürüyebildiğini, bu sayede engelleri aşabilerek okuduğunu söyleyen Metin, tekerlekli sandalye ile gezebilenlerin ise bu kadar şanslı olmadığını aktardı. Devletin herkese eşit mesafede olması gerektiğini anlatan Metin, engelliye uygun binası olmayan kamu kurumlarının normal vatandaşa daha yakın olduğuna dikkat çekti. Artık ulaşılamayan kurumlar için mahkeme yolunun açık olduğunu hatırlatan Metin, düzenlemelere sadece engelli bireylerin değil, herkesin ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Panelde, ayrıca Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Selen Durak 'Erişilebilirlikte mimari tasarımlar', Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Muzaffer Taşdemir ile Selma Denizer ve Engin Çınar 'Engellilere yönelik hizmetler, erişilebilirlik izleme ve denetleme komisyonu' konulu sunum yaptı.
Panelin ardından 'Engelsiz Alan'a örnek kurumlar Merinos AKKM, Yenişehir Havaalanı ve Bursa Kent Müzesi'nin birer sunumu yapıldı. Programın sonunda ise Moderatör Ayhan Zenbilci ve Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku tarafından panelistlere plaket takdim edildi.