Haberler

Engellilere Destek Projelerle Sağlanıyor

Abone Ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 2011 yılında engellilere destek olmak için başlatılan programla bugüne kadar 156 proje hayata geçirildi Engellli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: "Engelliler Destek Programı ile engellilik alanında sorunun kaynağında çözülmesi için fırsat oluşturulmaya.

MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 2011 yılında engellilere destek olmak için başlatılan Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında bugüne kadar 156 proje hayata geçirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2011'den beri devam ettirdiği, EDES'te 2013 için desteklenecek projeler belli oldu.

Engellilik konusunda farkındalık yaratmayı, engellilerin psiko-sosyal ve tıbbi rehabilitasyonuna ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan, 2013 yılı bütçesi 4 milyon lira olan program, bu sene daha da yaygınlaştırıldı. Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illerinin de eklenmesiyle Karadeniz Bölgesinin tamamında uygulanacak programa teklif edilen 156 proje içinden seçilen 60 proje için valiliklere 3 milyon 994 bin 597 lira kaynak aktarılacak.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EDES ile engellilik alanında sorunun kaynağında çözülmesi için fırsat oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Kamunun, sivil toplumun ve özel girişimlerin engellilere yönelik çalışmalarının maddi, manevi desteklendiğini ifade eden Çiftçi, "Programla sorunu yaşayanların kendi projelerini üretmeleri, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve dolayısıyla toplumun farklı kesimlerinin bölgesel ve ulusal düzeydeki bütünleşmesi, engelli bireylerin ve ailelerinin görünür kılınmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor" diye konuştu.

-"Engellilik konusunda yerel sahiplenme sağlanıyor"

Çiftçi, valiliklerin yetki ve sorumluluğunda, yerel düzeydeki kamu kurumları, il özel idareleri, belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanan ve uygulanan program kapsamında yerel ihtiyaçların da göz önünde bulundurulduğunu söyledi. Projelerin hazırlanması ve uygulanması sürecinde, yerele özgü ihtiyaçların karşılanmasının önemsendiğini kaydeden Çitfçi, projelerle engellilik konusunda yerel sahiplenmenin sağlandığını belirtti.

Bakanlık tarafından 2013 yılında engellilik alanındaki sivil toplum kuruluşlarını katkı sağlamak için Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen "Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi" programının başlatıldığını hatırlatan Çiftçi, "Program kapsamında sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan 23 proje hibe almaya hak kazandı. Hibe almaya hak kazanan 23 sivil toplum kuruluşuna geliştirdikleri projeleri desteklemek amacıyla 2 milyon avro hibe desteği verilmesi planlanıyor" dedi.

-Engelliler Destek Programı-

Yerel dinamikleri harekete geçirerek engellilik konusunda farkındalık yaratmayı, engellilerin psiko-sosyal ve tıbbi rehabilitasyonuna ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan EDES programı, 2011 yılında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan 11 ilde uygulanmaya başlandı. 2011 yılı bütçesi 2 milyon lira olan program kapsamında başvurusu yapılan 158 projeden seçilen 33 proje için valiliklere yaklaşık 2 milyon kaynak aktarıldı ve projeler tamamlandı.

2012 yılı bütçesi 4 milyon lira olan EDES programı için gelen 109 projeden seçilen 63 proje için valiliklere 3 milyon 989 bin 138 lira kaynak aktarıldı, projeler uygulanmaya devam ediyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Aylin Çiftçi Bartın Düzce Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title