Engellilere "Engelsiz Pizzacı" Olma İmkanı
Engelli bireylerin iş kurabilmeleri amacıyla yürütülen proje kapsamında Gaziantepli firma tarafından tasarlanan "Tontisza Engelsiz Pizza" adlı büfede, işitme ve konuşma engeli olanlar ile tekerlekli sandalye kullananlar çalışabilecek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri
HANİFE SEVİNÇ - Engelli bireylerin iş kurabilmeleri amacıyla yürütülen "Girişimci Engel Tanımaz Projesi" kapsamında Gaziantepli bir gıda firması tarafından tasarlanan 7 metrekarelik büfede, işitme ve konuşma engeli olanlar ile tekerlekli sandalye kullananlar çalışabilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Girişimci Engel Tanımaz Projesi"nin engellilerin kendi işini kurabilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, engellilerin sadece kamu ve özel sektörde istihdam edilemeyeceğini, onların da kendi işlerini kurabilmeleri gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda, KOSGEB ile birlikte çalışma yaparak, engellilere 3 haftalık girişimcilik eğitimi verildiğini ifade eden Çiftçi, eğitim sonunda sertifikalarını alanların kuracakları işle ilgili projelerini yazmaları gerektiğini belirtti. Bazı engellilerin lokanta ve ayakkabı atölyesi açmak gibi projeleri olduğunu dile getiren Çiftçi, "Bazılarında da hiç bir fikir yok. Onlara da 'Sizi iş adamlarımızla buluşturalım, kendi işinizi belirleyin, kurun' diyoruz" diye konuştu.
Bu çalışmalar kapsamında Gaziantepli bir gıda firmanın "Tontisza, Engelsiz Pizza" adıyla proje geliştirdiğini ifade eden Çiftçi, şu bilgileri verdi:
"İşitme ve konuşma engeli ile tekerlekli sandalye kullanıcılarının çalışmasına uygun olarak 7 metrekarelik özel bir büfe tasarlanarak, patenti alındı. Türkiye'ye özgü bir çalışma. Çalışacak kişi tekerlekli sandalye kullanıcısı olabilir. Kişi tekerlekli sandalye üzerinde, daha önce hazırlanan gıda mamullerini siparişe göre hazırlayıp veriyor. Satış yapan kişi işitme engelliyse, ne istediğini anlatmak için zorlanıyorsa, müşterinin ekrandan seçerek hazırladığı menüye göre siparişi hazırlayabiliyor. Aynı şekilde işitme ve konuşma engelli bir alıcı da ekrandan siparişini seçebiliyor.
Büfe dondurulmuş hazır gıdaların satışına uygun olarak tasarlandı. Engelli çalışana uygun donatıldı."
Maliyetini KOSGEB karşılayacak
Aylin Çiftçi, büfede çalışacak engellilerin girişimcilik sertifikası alması gerektiğini belirterek, "Büfenin kurulumu için halkın yoğun olduğu, insan sirkülasyonunun bulunduğu şehir merkezleri, metro, hastane, üniversite gibi yerlerde 7 metrekarelik alana ihtiyacımız var. Amacımız ürünün satılması değil, çalışacak kişinin bundan gelir elde edebilmesi ve ayakları üzerinde durabilmesi. Bu kişilere bu 7 metrekarelik alanı sağlayacak belediye başkanlarımıza, üniversiteler bünyesinde kurulabileceği için rektörlüklerimize, hastaneler bünyesinde kurulabileceği için Sağlık Bakanlığımıza, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza konuyu ilettik" ifadelerini kullandı.
Girişimcilik programına destek veren iş adamı tarafından geliştirilen büfenin 30 bin liraya mal olduğunu bildiren Çiftçi, maliyetin KOSGEB tarafından karşılanacağını dile getirdi.
5 ayrı menü
Gaziantepli TONTİ Gıda A.Ş tarafından tasarlanan "Tontisza" işitme, konuşma ve ortopedik engelli olanların yanında görme engellilerin de çalışabileceği şekilde üretildi.
Engelli vatandaş, iş yeri sahibi kişiler gibi her sabah "Tontisza House"un kapısını uzaktan kumandayla açarak içeri girecek. Büfenin elektrik, su ve havalandırma sistemlerinin devreye girmesinin ardından sipariş alınabilecek.
Müşteriler tavuklu, klasik, vejetaryen, acılı ve duble olarak 5 ayrı şekilde hazırlanan menüden siparişlerini seçebilecek. Günlük satış sonrası stoklardaki eksiklikler, sistem sayesinde online tespit edilebilecek. Büfede çalışan engelli kişinin yaşayacağı en büyük sorunun tuvalet hijyeni konusu olacağı düşünülerek, tuvalet ve lavabo bölümleri de kişinin bedensel engeline özel olarak tasarlandı.
"Tontisza House" alışveriş merkezi önü, çarşı, piknik alanları, müze, tiyatro, okul ile otogar ve tren garı gibi toplu ulaşım istasyonlarında kurulabiliyor. - İstanbul