Engellilerin Yüzde 88.4'ü Eğitimin Kendilerine Bir İş Kazandıracağına İnanmıyor
2014-2018 Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre, engelli bireylerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, yüzde 41.6 gibi yüksek bir oranın okuma yazma bilmediği görüldü.
2014-2018 Türkiye Hayat?Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na göre, engelli bireylerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, yüzde 41.6 gibi yüksek bir oranın okuma yazma bilmediği görüldü. Bulgulara göre, engelli olarak kayıtlı olan kişilerin yüzde 88.4'ü eğitimin onlara bir iş kazandıracağına inanmıyor.
Yüksek Planlama Kurulu'nun "Türkiye Hayat?Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı'na (2014-2018)" ilişkin karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yüksek Planlama Kurulunca; Milli Eğitim Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile sosyal tarafların görüşleri alınarak hazırlanan "Türkiye Hayat?Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2014-2018)"nın kabulüne karar verildi.
-HAYAT BOYU ÖĞRENMEDEKİ NİHAİ HEDEF-
Karara göre, hayat boyu öğrenme, okullarla sınırlı kalmayan; evde, işte, hayatın her alanında gerçekleşebilen, öğrenmenin yaş, sosyal, ekonomik statü ve eğitim seviyesine bakılmaksızın, herhangi bir engel olmadan sürdürülebileceğini gösteren temel kavramlardan biri oldu. Türkiye olarak hayat boyu öğrenme alanındaki nihai hedef; farklı öğrenim ve yaş seviyelerindeki bireylerin istihdam edilebilirliklerini ve sosyo-kültürel gelişimlerini sağlamak amacıyla; bilgi, beceri ve yeterliliklerini geliştirerek, öğrenmeye erişimlerini artırarak öğrenen bireyden, öğrenen topluma ve öğrenen Türkiye'ye doğru bir dönüşümü gerçekleştirmek olarak belirlendi.
-2012 YILINDA HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE KATILI ORANI YÜZDE 3.2'YE YÜKSELDİ-
Eylem planı çerçevesinde, 2009-2013 dönemi Türkiye Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesiyle oluşturulmaya başlanan hayat boyu öğrenme sisteminin 2014-2018 yılları arasında ulusal ve uluslararası yaklaşımlar doğrultusunda daha sistematik bir yapıya kavuşturulması hedeflendi. 2006-2012 yılları arasındaki AB ülkelerinin hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarının değişimlerine bakıldığında, Türkiye'de 2006 yılında yüzde 1.8 olan hayat boyu öğrenmeye katılı oranı 2012 yılında yüzde 3.2'ye yükseldi. 27 ülkede 2006 yılında yüzde 9.5 olan bu oran 2012 yılında yüzde 9'a geriledi. Bu durum AB 2010 hedefi olan yüzde 12.5 ve 2020 yılı hedefi olan yüzde 15'in altında kalındığını gösterdi.
-ÇALIŞANLARINA EĞİTİM SAĞLAYAN GİRİŞİMLERİN TÜM GİRİŞİMLER İÇİNDEKİ ORANI 33.9 OLDU-
Projeye göre, Türkiye genelinde çalışanlarına mesleki eğitim sağlayan girişimlerin tüm girişimler içindeki oranı, 2007 yılında yüzde 32 iken, 2010 yılında 33.9 olarak tespit edildi. Türkiye ile AB ülkeleri, HBÖ katılım oranı ile çalışanlarına mesleki eğitim sunma oranları birlikte değerlendirildiğinde aralarında paralellik olduğunu gösterdi.
2012 yılı yaygın eğitim faaliyetleri araştırması, MEB ve Diyanet İşleri Başkanlığı dışında kalan bakanlık ve bağlı kurum /kuruluşlar, üniversiteler, belediyeler, konfederasyon, sendika, vakıf ve dernekler tarafından 77 bin 715 kurs düzenlediği ve toplam 3 milyon 95 bin 3 kişinin bu kursları bitirdiğini gösteriyor.
-ENGELLİ BİREYLERİN EĞİTİM SEVİYELERİ DÜŞÜK-
Veriler ışığında engelli bireylerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, yüzde 41.6 gibi yüksek bir oranın okuma yazma bilmediği görüldü. Ayrıca araştırma engelli olarak kayıtlı olan kişilerin neden mesleki eğitimden yararlanamadığına ilişkin de veri sundu. Bulgular, engelli yüzde 88.4'ünün eğitimin onlara bir iş kazandıracağına inanmadıklarını gösteriyor.
TÜİK verilerine göre 2013'te, 6-14 yaş grubunda yer alan 292 bin çocuk ve 15-17 yaş grubunda yer alan 601 bin kişi çalışıyor. Çalışan çocukların yaklaşık üçte ikisinin erkek, üçte birinin kız olduğu, yalnızca yarısının okula devam ettiği biliniyor.
Eylem Planı'na göre, Türkiye'de ortalama eğitim süresi düşük. 2012 yılı TÜİK verilerine göre, 15 yaşın üstünde ve okuryazar olmayan 2 milyon 784 bin 257 kişi ve okuryazar olup fakat bir okul bitirmeyen 3 milyon 784 bin 667 kişi var.
-EĞİTİM KURUMLARININ FİZİKİ MEKANLARIN HALKIN KULLANIMINA AÇILACAK-
"2014-2018 Türkiye Hayat?Boyu Öğrenme Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında şunlar gerçekleştirilecek:
"-Sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütleri ve yerel yönetimlerin hayat boyu öğrenme faaliyetlerinde etin rol almaları sağlanacak.
-Açık öğretim sisteminin niteliğinin geliştirileceği proje kapsamında uzaktan öğrenme uygulamaları da geliştirilecek.
-Yetişkin nüfusun temel becerileri kazanmasına yönelik programlar yaygınlaştırılacak.
-Aile eğitim faaliyetleri yaygınlaştırılacak.
-Resmi ve resmi olmayan kurum/kuruluş çalışanların yönelik hizmet içi eğitim faaliyetlerinin niceliği ve niteliği artırılacak.
-Örgün ve yaygın mesleki eğitim-öğretim programları meslek standartlarına göre sürekli olarak güncellenecek.
-OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, DEZAVANTAJLI KESİMLERİ GÖZETEREK YAYGINLAŞTIRILACAK-
-Eğitim kurumlarının fiziki mekanların halkın kullanımına açılacak.
-Yetişkinlerin yenilikçilik ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda bilgi ve becerilerini artırmaları teşvik edilecek.
-Okul öncesi eğitim, dezavantajlı kesimleri gözeterek yaygınlaştırılacak. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, ailelerinin, öğretmenlerin ve yöneticilerin hayat boyu öğrenme faaliyetlerine erişimi artırılacak. Dezavantajlı (engelliler, kadınlar, yaşlılar, eski hükümlüler, suça bulaşmış ya da suç riski altındaki çocuklar ve gençler, uzun süreli işsizler, işsiz gençler ve gezici geçici gençler) grupların eğitime erişimleri desteklenecek. Bu amaçla uzaktan eğitim ve açık öğretimden de yararlanılacak."