Engelsiz Sağlık Iletişim Merkezi Tanıtıldı
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez Engelsiz Sağlık İletişim Merkezini tanıttı.
- Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez'in konuşması
Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi Projesinin mobil cihaz ile uygulamalı tanıtılması görüntüsü Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi tanıtıldı
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dönmez:
"Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi ile işitme engelli vatandaş, konum göndererek, kaza yeri fotoğrafı göndererek ve orada çalışan işaret dili bilen personel sayesinde derdini anlatabilecek"
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez, Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu ve Edirne'de personel eğitimlerine başlanan Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi Projesiyle işitme engellilerin karşılaştıkları acil sağlık ve kaza durumlarında, akılı telefonlarındaki aplikasyon aracılığıyla konum bilgisi ve fotoğraf paylaşmanın yanı sıra görüntülü görüşmeyle acil sağlık hizmetinden kolaylıkla yararlanabileceğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığının işitme engelliler için uygulamaya koyduğu Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) Projesi, İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
İl Sağlık Müdürü Dönmez, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon işitme engelli bulunduğunu belirttiğini ve ESİM'in işitme engellilerin kendilerinin başına gelen ya da yanlarında meydana gelen bir acil durumla ilgili 112 Acil Sağlık hizmetinden engel yaşamadan yararlanabilmesini sağlayacağını söyledi.
İnsanın acil bir durumla karşılaştığında iletişim imkanına sahip olmasının önemine işaret eden Dönmez, şunları kaydetti:
"Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi ile işitme engelli vatandaş, konum göndererek, kaza yeri fotoğrafı göndererek ve orada çalışan işaret dili bilen personel sayesinde derdini anlatabilecek. Akıllı telefonlara bir aplikasyon indirerek bunu sağlayabiliyoruz. Yaklaşık 3 milyon işitme engelli vatandaşımız var. Başımıza acil bir durum geldiğinde panik halde iletişimimizin ne kadar zor olduğunu hepimiz yaşıyoruz. Böyle iletişim probleminin olduğu ortamda istiyoruz ki bir işitme engelli vatandaş, kendisi ile ilgili ya da yakını ile ilgili acil durumda tüm bilgileri doğru aktarabilsin."
Dönmez, proje kapsamında tüm 112 Acil Sağlık çalışanlarının işaret dili eğitimi almasını hedeflediklerini de belirterek, "İlk grubumuz eğitime başladı. 120 saatlik bir eğitim olacak ve bu eğitimin sonunda 112 Acil Servis hizmetlerinde çalışan sağlık personeli işaret diliyle iletişim sağlayabilecek. Her nöbette en az bir sağlık çalışanı işaret dili biliyor olacak." dedi.
Toplantıda daha sonra akıl telefon üzerinde ESİM uygulamasının kullanımı uygulamalı olarak tanıtıldı.