Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji'den Başarılı 2 Operasyon
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü doktorları 2 başarılı operasyona imza attı.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bölümü doktorları 2 başarılı operasyona imza attı. Özel hastanede prematüre doğan 1 kilo ağırlığındaki erkek bebeğin aort damarındaki darlık ve 14 yaşındaki Saadettin Küsmez'in doğuştan kalbinde bulunan 2 delik tedavi edildi.
Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin başkanlığında Prof. Dr. Kazım Üzüm ve Doç. Dr. Ali Baykan, iki başarılı operasyon gerçekleştirdi. Özel hastanede 1 kilo doğan prematüre erkek bebek anjiyoya alındı. Anjiyoda bebeğin kasığından girilerek aort damarındaki darlık giderildi. Bebeğin hayati tehlikeyi atlattığı ve sağlığına kavuştuğu bildirildi. Aynı ekip, Nevşehir'de yaşayan Saadettin Küsmez'in, doğuştan kalbinde bulunan 2 deliği operasyonla kapattı. Daha önce de kalp ameliyatı geçirdiği belirtilen Saadettin'in kalbinin iki karıncığı arasındaki delikler, kasıktan girilerek antefrat ve retograd işlemlerle ve farklı cihaz kullanılarak aynı seansta, 2 saat süren operasyonda kapatıldı.
YARIM KALAN AMELİYAT 7 YIL SONRA YAPILDI
Anne Rabia Küsmez, oğlunun kalbinde delik olduğunu 7 yaşında fark ettiklerini belirterek şunları anlattı:
"Saadettin çabuk yoruluyordu, arkadaşları gibi koşamıyordu, merdiven çıkamıyordu. Doktora götürdük. Kalbinde delik olduğu söylendi ve açık kalp ameliyatı oldu. Yama tuttu, Ancak daha sonra kapakta bir delik daha olduğu fark edildi. Anjiyo yapıldı. Anjiyo 4.5 saat sürdü ve operasyon sırasında kalbi durduğu için yarım kaldı. Biz de yeniden doktora götürmek için bekledik. Ancak Saadettin'in yaş olarak büyüdüğü için kalbindeki deliğin daha büyük sorun yaratacağı söylendi. Onun üzerine Erciyes Üniversitesi'ne geldik. Çok şükür oğlum sağlığına kavuştu."
'DÜNYADA NADİR GERÇEKLEŞTİRİLEN YÖNTEM'
Prof. Dr. Nazmi Narin de, iki hastayı nadir gerçekleştiren operasyonlarla sağlıklarına kavuşturduklarını belirtti. Prof. Dr. Narin şöyle dedi:
"Hastamız 5 yıl önce doğuştan yaşadığı rahatsızlık nedeniyle ameliyat olmuş. Delik kapatılmış ama ameliyat sonrası 2 delik kalmış. Kendiliğinden kapatılır mı diye bekledik. Kapanmayınca, kasıktan girerek delikleri kapattık. Farklılıkları vardı. delik ameliyat sonrası kalıntıydı. İşlemi yaparken farklı teknikle iki deliği kapattık. Şah damarından girecek şekilde farklı yöntem uyguladık. Bu operasyon, Dünya çapında ve Türkiye'de nadir merkezlerde yapılabilen bir yöntem."
'ŞAH DAMARINDA CİDDİ DARLIK VARDI'
Prof. Dr. Narin, hastaneye 1 kilo 80 gram ağırlığında ve solunum cihazına bağlı olarak gelen 1 aylık erkek bebeğe uygulanan anjiyoyu ise şöyle anlattı:
"Bebeğin şah damarında çok ciddi darlıktan şüphelendik. Kalpten çıkan temiz kanı götüren şah damarında çok ciddi darlık vardı. 1 kiloluk bebek ve damarının çapı 3 milim. O yüzden zor karardı. Daha az riskli ve bebeği daha az zarar vereceği düşüncesiyle anjiyo ile tedaviyi tercih ettik. Kasık damarından girerek, dar olan damarına balon işlemi uygulandı ve damar açıldı." - Kayseri