Erdoğan'a Ulaşamadı
Kara Çarşaflı Küçük Bir Kız, Başbakan'ın Elini Öpmek İçin Bir Süre Protokolün Önünde Dolaştı.
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın Londra'da gezip Türkiye'de de açılmasını istediği, İslam Medeniyeti'nde bilim ve teknolojinin bin yıllık serüvenini aktaran uluslararası "1001 İcat Sergisi" Londra'dan sonra İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda açıldı.
Başbakan Erdoğan, Batı Medeniyeti'nin, İslam Medeniyeti'nin zirve dönemi olan 7'inci yüzyıl ile 17'inci yüzyıl arasındaki bin yılı uzun süre görmezden gelmeyi, hatta yok saymayı tercih ettiklerini söyledi.
Medeniyetler İttifakı etkinlikleri kapsamında bin metrekarelik kapalı alanda yer alan sergi Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Salim Al Hasani, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın katılımıyla açıldı.
LONDRA'YI GEÇERİZ
Açılışta konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sergiyi ilk açıldığı yer olan Londra'da yarım milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek, "Ben de değerli dostlarımdan ricada bulundum. Bu sergiyi istanbul'da özellikle de Ramazan-ı şerife yetiştirebilirsek çok isabetli, çok anlamlı olur dedik. Zira gerek içerde gerek dünyanın değişik yerinden yoğun olarak geldiği İstanbulumuzda turistlerin de gezme, ziyaret etme fırsatı bulacağını düşündüm. İstanbul'da 5 Ekim tarihine kadar açık kalacak olan bu sergiyi çok daha fazla kişi tarafından ziyaret edileceğine inanıyorum" dedi.
İSLAM MEDENİYETİ YOK SAYILMAYA ÇALIŞILDI
Erdoğan, Batı Medeniyeti'nin 7'inci yüzyıl ile 17'inci yüzyul arasındaki bin yılı, yani İslam Medeniyeti'nin o zirve dönemlerini uzun süre görmezden gelmeyi, hatta yok saymayı tercih ettiklerini belirterek şunları söyledi: "Eski Yunan'dan Avrupa Rönesansı'na atlayan bir bilim tarihi anlayışı yerleştirilmeye özellikle çalışılmıştır. İslam Medeniyeti kendisinden önceki Asur, Babil, Çin, Yunan, Hindistan, Fars ve Roma medeniyetlerine büyük bir saygıyla sahip çıktığı halde, kendisi farklı bir tavırla karşılaşmıştır. Ancak, zamanla medeniyet ve bilim tarihindeki bu büyük boşluk, başta Batılıların kendileri olmak üzere pek çok kesim tarafından sorgulanmaya başlanmıştır. Batılı bilim adamlarının bir bölümü bu hakkı teslim etme konusunda takdire şayan çabalar göstermişlerdir. İslam dünyası da bu büyük yıkımlar ve sorunlarından fırsat buldukça kendi geçmişini bilim tarihi açısından da yeniden keşfetme sürecine girmiştir.
PROF. FUAT SEZGİN'E TEŞEKKÜR
Burada özellikle Prof. Dr. Fuat Sezgin hocamızın çalışmalarını takdirle ve saygıyla anmak istiyoruz. Fuat Sezgin Hocamızın Almanya'da hazırladığı ve daha sonra da Kültür Bakanlığı'mız tarafından da Türkçe'ye kazandırılan "İslam'da Bilim ve Teknik" isimli kitabı bu çerçevede çok kıymetli bir hazine niteliğindedir. Yine Fuat Sezgin hocamızın girişimi ve öncülüğünde Gülhane'de açtığımız "İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi"de önemli bir örnektir. Bu müzede de yer alan ve şimdi açılışını yaptığımız sergide bazı popüler örnekleri bulunan tıp, astronomi, matematik, geometri, kimya ve diğer bilim alanlarında ortaya konulan çalışmalar bu gün için bile hayranlık vericidir.
İSLAM DÜNYASI'NIN LEONARDO DA VİNCİ'Sİ
Benim için gerçekten çok çok hayret uyandıran Cizreli bir bilgin olan ve İslam Dünyası'nın Leonardo da Vincisi olarak adlandırılan El Cezire'nin robotlar, saatler, kan toplama kapları, su makineleri, şifreli kilitler, termos, otomatik çocuk oyuncakları gibi icatları bu gün bile hayranlık uyandıracak değerdedir.
Sessiz yaşamış islam medeniyetinin o büyük bilim insanlarını unutmamak ve unutturmamak hepimizin ortak sorumluluğu. 1001 İcat Sergisi bu manada çok önemli ve hayırlı bir hizmet. Bütün dünyayı dolaşacak bu sergi ki buradan New York'a geçecekler, daha mütevazi çalışmalara bir model olmalı. Üniversite kampüslerinde, büyükşehirlerimizde genel olarak bilim olarak bilim tarihi, hasleten de islam medeniyetinin bilime katkısı konusunda bizim islam, bilim ve teknoloji tarihi müzemiz gibi yeni müzeler kurulmalı. Bu tür gayretlerin islam dünyasındaki gençlerin kendilerine olan güvenlerini artıracağına inanıyorum. Bilim ve teknikle ilgilenmenin pozitifizmle ilgili olmadığını tam tersine kendi medeniyet anlayışımızın bir gereği olduğunu göstereceğine inanıyorum."
KÜÇÜK ÇARŞAFLI KIZ ERDOĞAN'A ULAŞAMADI
Konuşmasını tamamlayan Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra kurdeleyi keserek sergiyi ziyarete açtı. Yaklaşık yarım saat sergiyi gezip bilgi alan Erdoğan daha sonra helikopterle Kocaeli'ye gitti. Törende, çarşaf giymiş küçük bir kız tören alanına girip Başbakan Erdoğan'ın elini öpmek istedi. Bariyerlerle kapatılan ve vatandaşların girmesi yasak olan tören alanının içinde bir süre sağa sola bakıp Başbakan Erdoğan'ı arayan küçük kızı fark eden Erdoğan'ın korumaları, bariyerin dışına çıkardı.
Mustafa KÜÇÜK- Sefa ÖZKAYA- İSTANBUL- DHA