Haberler

Erdoğan: "Gine Yıllarca Sömürülmüş, Kimsenin de Sesi Çıkmamış"

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması Erdoğan-Conde ortak basın toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "Enerjide belli bir potansiyel burada söz konusu. Madenler noktasında çok ciddi bir potansiyel var. Gine yıllarca sömürülmüş, kimsenin de sesi çıkmamış" "Petrol ve doğalgaz da söz konusu. Bütün bunların değerlendirilmesi konusunda, 'Türkiye ve Gine nasıl iş birliği yapabilir?

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması Erdoğan-Conde ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

"Enerjide belli bir potansiyel burada söz konusu. Madenler noktasında çok ciddi bir potansiyel var. Gine yıllarca sömürülmüş, kimsenin de sesi çıkmamış"

"Petrol ve doğalgaz da söz konusu. Bütün bunların değerlendirilmesi konusunda, 'Türkiye ve Gine nasıl iş birliği yapabilir?' bunların aramızda müzakeresini yaptık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Enerjide belli bir potansiyel burada söz konusu. Madenler noktasında çok ciddi bir potansiyel var. Gine yıllarca sömürülmüş, kimsenin de sesi çıkmamış" dedi.

Resmi ziyaret için Gine'nin başkenti Konakri'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Grand Croix" şeref madalyası takdim edildi.

5'inci Muhammed Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde'nın baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, iki ülke arasındaki anlaşmalar için imza töreni gerçekleştirildi.

Türkiye ile Gine arasında, turizm alanında iş birliği anlaşması, hava ulaşımı hizmetleri anlaşması, sağlık ve tıp hizmetleri alanında iş birliği anlaşması, askeri alanda teknik ve bilim iş birliği anlaşması, askeri alanda eğitim iş birliği anlaşması, elektrik alanında mutabakat zaptı, hidrokarbonlar ve madencilik alanında iş birliği mutabakat zaptı, çevreyi korumaya yönelik mutabakat zaptı, iş konseyi kurulmasına yönelik anlaşma imzalandı.

İmza töreninin ardından Erdoğan ile Conde ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin çok verimli geçtiğini, ülkeye geldiklerinde 3 anlaşmanın söz konusu olduğunu ancak müzakerelerle 9 anlaşma imzalandığını belirtti.

Erdoğan, anlaşmaların yapılarak rafa kaldırılmaması, bunların hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gine'de eğitim konusunda ciddi bir boşluk bulunduğunu, ilk etapta fiziki mekanların oluşturulmasını, öğretmen açığının giderilmesini Devlet Başkanı Conde'ye söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıkta da ciddi bir açığın yaşandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konularla Gine ile iş birliğine gidilebileceğini, süratla karşılıklı adımların atılacağını, geçiş sürecinde sağlık elemanları itibarıyla destek sağlanacağını ve TİKA vasıtasıyla sağlık elemanı yetiştirileceğini anlattı.

Enerji alanına da değinen Erdoğan, "Enerjide belli bir potansiyel burada söz konusu. Madenler noktasında çok ciddi bir potansiyel var. Gine yıllarca sömürülmüş, kimsenin de sesi çıkmamış. Öbür tarafta petrol ve doğalgaz da söz konusu. Bütün bunların değerlendirilmesi konusunda, 'Türkiye ve Gine nasıl iş birliği yapabilir?' bunların aramızda müzakeresini yaptık" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gine'de ciddi bir su potansiyelinin olduğunu, hidroelektrik santraller kurulmak suretiyle enerji üretiminin de yapılabileceğine işaret etti.

Ülkede rüzgar enerjisi santrallerinin de kurulabileceğini belirten Erdoğan, enerji üretimiyle sadece kendine değil çevre ülkelere de enerji ihracatının yapılabileceğini bildirdi.

Toplantıda, Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Konakri Türkiye Gine Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title