Erdoğan'ın Mesut Yılmaz'la Yaptığı İftarın Perde Arkası
Saray'daki iftara Tansu Çiller de davet edilmiş ancak Çiller "Yurt dışında olacağım" diyerek daveti reddetmiş. İftara davet edilmeyen tek başbakan ise Bülend Ulusu olmuş.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ramazan başladığından beri her gün bir iftar organizasyonuna katılıyor. Kiminde misafir ama daha çok ev sahibi. Beştepe iftar sofralarının en büyük özelliği toplumun değişik kesimlerini buluşturması. Son olarak geçen haftanın başında eski siyasetçiler o sofranın konuğuydu. Türkiye'nin bir dönemine damga vuran eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Yıldırım Akbulut gibi isimlerin de yer aldığı 500'den fazla konuğun katıldığı bu iftar çok konuşuldu. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan ve Turan Yılmaz o iftarın perde arkasını araştırdı.
İFTARIN ARKASINDAKİ İSİM BİNALİ YILDIRIM
Projenin perde arkasındaki ismin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili olamayan, Beştepe Sarayı'nın yeni müdavimi Binali Yıldırım olduğu ortaya çıktı. Beştepe'nin iftar programları netleştirilirken son dakikada eski milletvekillerine de iftar yemeği verilmesi fikri gündeme geldi. Binali Yıldırım, merkez sağ partilerden eski milletvekili, bakan ve başbakanların da mutlaka davet edilmesini önerdi. Hatta bakan ve başbakanları, bu arada Hikmet Çetin'i bizzat kendisi arayıp davet etti.
TANSU ÇİLLER DE ARANDI ANCAK...
Eski milletvekilleri aranırken herhangi bir kriter uygulanmadı. AK Partililer ve ilk akla gelen merkez sağ siyasetçiler çağrıldı, ulaşılamayanlar listeye konulmadı. İftar günü gelip çattığında, yemek salonunun girişinde görevlilere nerede oturacaklarını soran eski başbakan ve bakanlara "BM" yanıtı verildi. Diğer masalar için C1, B1 gibi numaralar olduğunu görenler haliyle "BM nedir" diye sormayı ihmal etmediler. Aldıkları yanıt "Baş Masa" oldu. Zaten BM yazan masaya yöneldiklerinde, Cumhurbaşkanı ile oturacaklarını fark ettiler. Eski başbakanlar BM'de olunca gözler eski başbakanlardan Tansu Çiller'i de aradı. Ancak Çiller yoktu. Mesut Yılmaz ise Beştepe'den aranınca yurtdışına çıkma planını iptal ederek iftara katıldı ama Tansu Çiller "Yurt dışında olacağım" diyerek katılmayacağını bildirdi.
DAVET EDİLMEYEN BAŞBAKAN
Hazırlıklar sırasında "Hayatta olan başka başbakan var mı" diye sorulunca 12 Eylül 1980 darbesinin başbakanı Bülend Ulusu da akla geldi ancak, halk tarafından seçilmediği, darbe döneminde başbakanlık yaptığı için iftara davet edilmedi.
4 ESKİ BAKAN'DAN BİR TEK BAYRAKTAR VARDI
Davetli listesinde geçen yasama dönemi haklarında soruşturma komisyonu kurulan bakanların dördü de yer alıyordu. Ancak katılımcılar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler'i salonda göremediler; Erdoğan Bayraktar ise iftardaydı.
LİSTEDE KİMLER YOKTU Kİ...
İftar yemeğinin toplam 528 kişilik davetli listesi vardı. Kimler yoktu ki... Ağırlık eski AK Partililerdeydi. Eski RP'lilerin de bulunduğu listenin sürprizi ise ANAP ve DYP'lilerdi. İlk dikkat çekenler eski ANAP'lı başbakanlar Yıldırım Akbulut ve Mesut Yılmaz oldu. Erdoğan da bu iki ismi BM'de sağ ve sol yanına oturttu. ANAP'lı bakanlar Mehmet Keçeciler, Oltan Sungurlu, Işın Çelebi, Eyüp Aşık, Ekrem Pakdemirli, Ülke Güney, Vehbi Dinçerler, Cengiz Altınkaya ve Ali Talip Özdemir, DYP'li eski bakanlardan Cavit Çağlar, eski DSP'li bakan Hakan Tartan da davetliler arasındaydı. AK Partili eski Meclis başkanları Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin ve Köksal Toptan ile birlikte bütün bu isimlerin bazıları da Erdoğan'ın "Baş Masa (BM)" diye işaretlenen masasında yer aldı. SP'nin eski Genel Başkanı Recai Kutan ile Hasan Celal Güzel de yine BM'de konuk edildiler. İftara davet edilmenin kriterleri tam olarak netleşmiş değil. Ak Parti ve ANAP ağırlığı biraz öne çıkmış gibi gözüküyor. Buna karşılık Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "Bu ilk iftardı, ramazan bitmeden düzenlenecek ikinci iftara ilkine davet edilmeyenler katılacak" diyerek "Hemen gönül koymayın" mesajını veriyor.
KUTUDA FORS MARKADA RTE
Çorbayla açılan, böreği hünkârbeğendinin izlediği ve güllaç ile final yapılan davetin ardından, Erdoğan, konuklarını tek tek ellerini sıkarak uğurladı. Erdoğan, konuklarına birer kravat da armağan etti. Özel olarak hazırlanan ve kutusunun üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan kravatların iç tarafında markanın yazıldığı bölümde "RTE" arması dikkat çekti. Bugünlerde RTE armalı kravatlar Ankara siyaset çevrelerinde çok revaçta... (Kaynak: Hürriyet)