Haberler

Ergenekon Davası'nda 200'üncü Duruşma

Abone Ol

İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 68'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 200.duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 68'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 200. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin içinde bulunan küçük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İbrahim Şahin, Alparslan Arslan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Mehmet Perinçek'in de aralarında bulunduğu 51 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında 17 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

NEVZAT TARHAN'IN KİMLİK TEPSİTİ YAPILDI

Duruşmada tanık olarak dinlenen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın, kimlik tespiti ve yeminin ardından ifadesi alındı. 14 yaşında Türk Silahlı Kuvvetlerine girdiğini söyleyen Tarhan, 1996 yılında kıdemli albay olarak görev yaparken emekli olmak zorunda bırakıldığını söyledi.

"DÜŞMAN OLARAK ALGILANMAK ÇOK AĞRIMA GİTTİ"

1997 yılında bin 555 subay ve astsubayın TSK'dan uzaklaştırdığını belirten Tarhan şunları söyledi: "14 yaşında girdiğim silahlı kuvvetler içinde neden birden bire iç tehdit olarak görüldüğümüzü araştırmak amacıyla Adaleti Savunanlar Derneği'ni kurduk. 28 Şubat sürecinde askerlerin planlı bir şekilde tasviye edildiğini toparladık. Bunarlı 'Ben Disiplinsiz Değilim' adlı kitapta anlattık. 1994 yazında Cumhuriyet Gazetesi'nde 'GATA'da irtica' isimli bir haber çıktı. Bundan sonra GATA'da denetlemeler başladı. 35 öğretim üyesinin tayini çıktı. Ben doçenttim, profesörlüğüme 1 ay kalmıştı. Çorlu'ya veteriner kısım amirliğine gönderildim. Sıradışı bir tayindi. İtiraz edip mahkemeye verdim. Göreve iade edildikten 5 ay sonra da tayinim çıktı. O dönemde Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'di. Tekrar mahkemeye verdim. Göreve iade edildikten sonra Haydarpaşa'nın komutanı Çetin Harmankaya ile görüştüğümde bana, 'Silahlı kuvvetler içinde emir komuta zinciri dışında bir odak var, sizi istemiyorlar, yaşam tarzınızı beğenmiyorlar' dedi. Bunun üzerine bende emekliliğimi istedim. Rahmetli eşim tesettürlüydü. Bu iç tehdit olarak algılanmak için yetiyormuş. Düşman olarak algılanmak çok ağrıma gitti. Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal ve GATA Komutanı Fahrettin Alparslan'a dava açtım. Tazminat kazandım. Mahmenin başkanı değişti. Yargıtaydan sonra karar aleyhime sonuçlandı. O süreçte silahlı kuvvetlerde zararlı bir unsur olarak görülmek hoş değildi. Silahlı kuvverlerdeki böyle bir yapıyla ilgili bir şüphemiz kalmadı ama kanıt olarak ne sunabilirim. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın arkadaşı İbrahim İşcan, 'Devlet içinde devlete rağmen bir yapı var. Karadayı da o yapının içinde' demişti"

Duruşma Nevzat Tarhan'ın savcılıkta verdiği ifadesinin okunması ile devam ediyor.

BALBAY'IN AVUKATI TAHLİYE İSTEDİ

Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, 3. Yargı Paketi kapsamında beyanda bulunmak isteyenlerin taleplerini yazılı olarak mahkemeye sunmalarını istedi. CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatı Mehmet İpek de mahkemeye 3 sayfalık dilekçe sunarak 3. Yargı Paketi kapsamında tahliye talebinde bulundu. Balbay'ın 3.5 yıldır tutuklu olduğu belirtilen dilekçede, "6352 yasayla değişik CMK'nın 109/1 maddesi uyarınca milletvekili olan müvekkilimiz Mustafa Balbay'ın tutukluluk halinin kaldırılarak adli kontrol altına alınmasına karar verilmesini saygı ile vekalaten arz ve talep ederiz" denildi.

SK - İstanbul / Silivri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Balbay Nevzat Tarhan İstanbul Silivri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title