Haberler

Ergenekon Davasında Karar Zamanı

Abone Ol

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı...

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon davasında mahkemenin pazartesi günü kararını açıklaması bekleniyor.

Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde sanıklardan Mehmet Demirtaş'a ait gecekondunun çatısında ele geçirilen 27 savunma tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin 12 Haziran 2007'de başlayan Ergenekon soruşturmasına ilişkin davanın 321. celsesi pazartesi günü görülecek.

Yaklaşık 5 yıldır görülen Ergenekon davasında birleştirilen dosyaların duruşmalarıyla birlikte bugüne kadar yaklaşık 650 duruşma yapıldı. Normal koşullarda ağır ceza mahkemelerinde bir sanık en iyi ihtimalle 2 ayda bir hakim karşısına çıkarken Ergenekon davası sanıkları haftada 4 gün hakim karşısına çıktı.

İlk duruşması 20 Ekim 2008'de görülen davada mahkemenin 66'sı tutuklu 275 sanık hakkındaki nihai kararını açıklaması bekleniyor.

HER ŞEY TELEFON İHBARI İLE BAŞLADI

Tarihi davanın ilk adımı Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na 12 Haziran 2007 tarihinde yapılan bir ihbar ile başlamıştı. Jandarmanın 156 nolu hattını arayan ihbarcı, 4 dakika 12 saniye konuştuğu telefonda, Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde bulunan bir gecekondunun çatısında patlayıcı maddeler ve el bombaları olduğunu ifade etmişti. Jandarma ihbarcının verdiği adresi İstanbul polisine bildirmesi üzerine Ümraniye Savcılığından alınan izin ile gecekonduya aynı gece operasyon düzenlenmişti. Düzenlenen operasyonda ihbarda sözü edilen patlayıcı ve 27 adet el bombasını bulunmuştu.

Bombaların bulunması üzerine Ümraniye Savcılığı başlattığı soruşturmaya görevsizlik kararı vererek dosyayı terör soruşturmalarına bakmakla görevli Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkkadı 13 Haziran 2007 de, 15-20 Kasım 2003 te İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırıların finansörü olduğu iddia edilen Louai Sakka ile o dönem terör örgütü El Kaide ye yönelik soruşturmalara bakan Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz'ü soruşturma ile görevlendirdi.

VELİ KÜÇÜK GÖZALTINA ALINDI

Zekeriya Öz'ün yürütmeye başladığı soruşturmada ilk olarak evin sahibi Mehmet Demirtaş ile eski kiracısı Ali Yiğit gözaltına alındı. Demirtaş ve Yiğit'in ilk ifadelerinin ardından emekli astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli astsubay Mahmut Öztürk, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Bekir Öztürk gözaltına alınarak tutuklandı.

Soruşturma kapsamında eski Binbaşı Fikret Emek'in annesine ait Eskişehir'deki evde 26 Haziran 2007'de yapılan aramada 11 kilo plastik patlayıcı ve suikast tüfeği 'Kanas' ele geçirilmişti. Eski Binbaşı Emek tutuklanmıştı. Soruşturma kapsamanda 15 Temmuz'da yazar Ergün Poyraz, eski Yüzbaşı Gazi Güder, Fuat Ermiş, İsmail Yıldız, Asuman Özdemir ve son olarak da 26 Ağustos 2007 tarihinde Mete Yalazangil tutuklanmıştı.

İddianamenin hazırlanması beklenirken Savcı Öz'ün talimatı ile Ocak 2008'de Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Yüzbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk, avukat Kemal Kerinçsiz, Sami Hoştan, Drej Ali lakaplı Ali Yasak, Fikri Karadağ, Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm ve Ümit Oğuztan'ın da aralarında bulunduğu bir çok kişi gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Soruşturmanın büyümesiyle beraber Başsavcılık, Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ı da soruşturmayla görevlendirdi.

5. DALGADA İLHAN SELÇUK VE DOĞU PERİNÇEK GÖZALTINA ALINDI

Üç savcının yürütmeye başladığı soruşturmada, 26 Şubat 2008 de yapılan 4. dalga operasyonunda Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, sosyete kuyumcusu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut gözaltına alınarak tutuklandı.

21 Mart 2008'de yapılan 5. dalga operasyonda ise İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alınmış Perinçek tutuklanmıştı. Gözaltına alınan Alemdaroğlu ve Selçuk ise yaş ve sağlık sorunları nedeni ile serbest bırakılmıştı.

Yapılan 5. dalga operasyonun ardından iddianamenin yazılmasına ağırlık veren Cumhuriyet Savcıları bir yandan ise alınan ifadeler ve ele geçirilen belgeler doğrultusunda 1 Temmuz 2008'de Eski Jandarma Genel Komutanı, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Orgeneral Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, dönemin ATO Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay gözaltına alındı. Eruygur, Tolon ve Aygün tutuklanmış Balbay ise serbest bırakılmıştı. Balbay daha sonra Mart 2009'da alınan ek ifadesinin ardından tutuklanmıştı. Dönemin ATO Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün avukatlarının itirazı üzerine bir hafta sonra serbest bırakılmıştı. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında Eruygur ve Tolon da serbest bırakılmıştı. Tolon dava aşamasında tekrar tutuklanmıştı.

İDDİANAMEYİ AÇIKLAYAN BAŞSAVCI, 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DEDİ

Soruşturmanın başlamasından 13 ay sonra 14 Temmuz 2008'de Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan 2455 sayfalık ilk iddianamede Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktül", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak yer almıştı.

Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde kameraların karşısına geçerek Ergenekon terör örgütü ifadesini kullanmıştı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Temmuz 2008 tarihinde kabul ettiği iddianamede emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 kişi şüpheli olarak yer alıyordu.

Mahkeme sanık sayısının fazla olması ve güvenlik gerekçesiyle yargılamanın Silivri Cezaevi içinde mahkeme salonuna dönüştürülen binasında yapılmasına karar verdi.

İddianamede 'silahlı terör örgütü yönetmek, üye olmak ve anayasal düzeni yıkmaya çalışmak' gibi ağır ve çeşitli suçlamaların yapıldığı sanıklar ilk kez 20 Ekim 2008 tarihinde hakim karşısına çıktı.

Kamuoyunun yoğun ilgi gösterdiği dava birkaç ayda bir görülen sıradan davalar gibi değil haftanın 4 günü aralıksız bir şekilde yapıldı. Yazılı tutanak yerine sesli ve görüntülü kayıt sisteminin kullanıldığı davada 2 bin 455 sayfalık iddianame, iddianameyi hazırlayan savcılardan Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından okundu.

Davanın ilk duruşmasına gösterilen yoğun ilgi nedeniyle duruşma salonunun yetersiz kalmasıyla Mahkeme kararı ile Silivri Cezaevi giriş kapısının yanı başına yeni bir bina inşa edildi. İnşa edilen bina içerisine 250 sanık, 350 izleyici ve 200 avukat kapasitesine sahip büyük duruşma salonun yanı sıra baro odası ve yemekhaneye de yer verildi.

DAVA DEVAM EDERKEN YENİ OPERASYONLAR YAPILDI

Hazırlanan ilk iddianamede yer alan 86 şüphelinin yargılamasına devam edilirken soruşturma kapsamında yeni operasyonlar yapılarak yeni isimler gözaltına alınıyordu.

İddianamenin mahkemeye sunulmasının ardından savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın duruşma savcıları olarak görevlendirilmiş bu iki ismin yerine ise Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak, Fikret Seçen ve Mehmet Murat Yönder Savcı Zekeriya Öz'e yardım etmekle görevlendirilmişti.

Ergenekon soruşturmasına ilişkin 19 Eylül 2008'de yapılan 7. Dalga operasyonunda eski Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Levent Temiz, 'Sisi' lakaplı Seyhan Soylu, sanatçı Nurseli İdiz'in de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

GAZETECİ TUNCAY ÖZKAN İLE YALÇIN KÜÇÜK GÖZALTINA ALINDI

Gazeteci Tuncay Özkan, İstanbul eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu bir çok kişinin gözaltına alındığı 23 Eylül 2008'deki 8. dalga operasyonun ardından 8 Ocak 2009 da 12 ilde düzenlenen operasyonlarda 37 kişi gözaltına alındı.

Eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Genelkurmay Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel, yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Yarbay Mustafa Dönmez, yüzbaşı Muhammet Sarıkaya, eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin, emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Bedrettin Dalan'ın oğlu Barış Dalan, Dalan'ın özel kalem müdürü İlhami Ümit Handan'ın da aralarında bulunduğu 37 kişiden 17'si tutuklandı.

Ankara ve İstanbul'da 24 Ocak 2009 düzenlenen operasyonlarda ise Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, araştırmacı Erhan Göksel, Elazığ Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Ayhan Atabek ve Emniyet Amiri Servet Kaynar'ın da aralarında bulunduğu 11'i polis 8 muvazzaf subay 26 kişi gözaltına alınmış Mustafa Özbek, 10 polis ile muvazzaf subaylardan 7'si tutuklandı.

YENİ İDDİANAMELER HAZIRLANDI, İLKER BAŞBUĞ TUTUKLANDI

Ana davaya dahil edilmeyen şüpheliler ile yargılama aşamasında gözaltına alınan birçok kişi hakkında ardarda iddianameler hazırlandı. 'İkinci Ergenekon' iddianamesi mahkeme tarafından, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edilirken, bu iddianamede 19'u tutuklu 56 sanık yer aldı. 5 Ağustos 2009 tarihinde de 37'si tutuklu 52 şüpheli hakkında hazırlanan 'Üçüncü Ergenekon' iddianamesi kabul edildi. Bu iki dava da ana davayı yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de görülmeye başlandı.

Ardından aynı soruşturma kapsamında 'İrticayla Mücadele Eylem Planı', 'İnternet Andıcı', 'Şile Kazıları', 'Danıştay saldırısıyla ilgili fail Alparslan Arslan'a silah temini', 'Soruşturma savcısı Zekeriya Öz'ü tehdit' konulu iddianameler hazırlandı. Hazırlanan bu iddianamelerde bir süre sonra Ergenekon davası ile birleştirildi.

İnternet Andıcı davası sanıklarının savunmalarında sık sık eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan söz etmesi ve Başbuğ'un bazı belgelerde adının geçmesi mahkemeyi harekete geçirdi.

Mahkeme 30 Aralık 2011 tarihinde Başbuğ hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Başbuğ, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012 tarihinde tutuklandı. Başbuğ hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' ve 'Terör örgütü yöneticisi olmak' suçundan da ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Bu iddianamenin de Ergenekon davası ile birleştirilmesi üzerine Başbuğ da Ergenekon davası sanığı oldu.

DANIŞTAY SALDIRISI ERGENEKON'LA BİRLEŞTİRİLDİ

Yargılama sürecinde Ergenekon davası ile birleştirilen en önemli dosya 1. İddianamede değinilen Danıştay Saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması olaylarına ilişkin dava oldu.

Ergenekon iddianamesinin hazırlanmasının ardından Yargıtay Danıştay saldırısına ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı, Ergenekon davasıyla aralarında irtibat olup olmadığının araştırılması için bozulmasına karar verdi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması davası da Ergenekon davası ile birleştirildi.

Danıştay saldırısının yanı sıra aralarında irtibat bulunduğu gerekçesi ile 'Cumhuriyet gazetesine Molotof kokteyli atılması', 'Fener Rum Patriği Bartholomeos'a suikast iddiası', 'Sivas Ermeni cemaati lideri Minas Durmazgüler'e suikast planı'na ilişkin 2 ayrı iddianame, avukat Yusuf Erikel ve yayıncı Hayri Bildik'in aralarında bulunduğu ve kamuoyunda 'Kayseri Ergenekon'u' olarak bilinen 8 sanıklı dosya da Ergenekon dava dosyasıyla birleştirilen 23 dosya arasında yer aldı.

SANIK SAYISI 275'E ÇIKTI

Dava dosyasında toplam 23 iddianame bir arada görülmeye başlandı. Böylece Emekli orgeneraller İlker Başbuğ, Mehmet Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz, Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz, emekli Albay Arif Doğan, Gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, ATO eski Başkanı Sinan Aygün, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Eski Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt gibi kamuoyunun yakından tanıdığı birçok isim, aynı davanın sanıkları oldu.

TUTUKLUYKEN MİLLETVEKİLİ OLDULAR

Yargılama sürecinde sanıklar Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay CHP'den milletvekili seçilirken, İlhan Selçuk'la beraber 3 sanık dava süresince hayatını kaybetti.

Haberal tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinde CHP'den Zonguldak milletvekili adayı olurken, Balbay ise İzmir'den aday gösterildi. Yapılan genel seçimlerde iki isimde milletvekili seçildiler. Balbay ve Haberal milletvekili dokunulmazlığından yararlanmak isteyerek tahliye başvurusunda bulundu ancak mahkeme yapılan tahliye taleplerini reddetti.

Birinci "Ergenekon" davasının sanıklarından olan Cumhuriyet Gazetesi'nin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk dava kapsamında savunmasını yapamadan 21 Haziran 2010'da hayatını kaybetmişti. Sanıklardan Engin Aydın ve Murat Özkan da yargılama aşamasında hayatlarını kaybettiler.

MAHKEME BAŞKANI KÖKSAL ŞENGÜN BOLU'YA ATANDI

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, 13 Temmuz 2011 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Bolu'ya atandı.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile bir grup avukat hakkında yürütülen 'Adil yargılamayı etkileme' soruşturması kapsamında Şengün'ün de olduğu bazı mahkeme başkanları teknik takibe takılmıştı. İddiaları inceleyen HSYK 2. Dairesi, Şengün'ün özel yetkilerini kaldırarak Bolu Hakimliği'ne atadı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), daha sonra mahkemenin en kıdemli üyesi Hasan Hüseyin Özese'yi Şengün'ün yerine başkan olarak yetkilendirdi.

120 DURUŞMA BOYUNCA TANIK DİNLENDİ

Yaklaşık 5 yıldır süren dava kapsamında mahkeme zaman zaman istatistik bilgileri açıkladı. Mahkeme tarafından yapılan açıklamaya göre sesli ve görüntülü kayıt yapılan duruşmaların yazılı hale çevirilen tutanaklarının 39 bin sayfayı geçtiğini belirtti. Davaya ek klasör sayısının 2 bin 538'e ulaştığını açıklayan mahkeme 7 bin 100'ün üzerinde ara karar alındığını açıkladı.

Sanıklar ve avukatları tarafından dinlenmesi için mahkemeye 835 ismin verildiğini bunlardan 57'sinin ifadesine başvurulduğunu açıklayan mahkeme diğer isimler için ise 'Davaya yenilik katmayacağı', 'Davayı uzatmaya yönelik olduğu' gibi gerekçelerle dinlenmelerine gerek görülmediğini belirtti.

Yargılama kapsamında 31'i gizli tanık olmak üzere toplam 159 tanığın ifadesine başvururken tanıklar arasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneral Teoman Koman, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür, Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz, gazeteciler Can Dündar, Aslı Aydıntaşbaş, Celal Kazdağlı, Alper Görmüş, Fehmi Koru, iş adamı Mehmet Emin Karamehmet, Ali Avni Balkaner gibi isimler yer aldı.

Tanıkların 120 celsede dinlenildiğini belirten mahkeme, normal bir yargılamada 120 celsenin ancak 10 yıllık bir sürede görülebileceği ifade edilmişti.

ŞEMDİN SAKIK'IN GİZLİ TANIK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Dava kapsamında dinlenilen bazı gizli tanıklar isimlerini açıklamışlardı. Gizli tanıklardan Poyraz, Hisar, 9 ve Deniz, duruşmada ifade verirken isimlerini açıklayarak gizli kalmak istemediklerini beyan etmişlerdi. Adını açıklayan Deniz kod adlı gizli tanığın PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık olduğu ortaya çıkmıştı.

İsmini açıklayan gizli tanık 9'un ise davanın sanıklarından Osman Yıldırım olduğu görülmüştü.Bu iki ismin tanıklığına sanık ve avukatlar tarafından itiraz edilmişti.

MÜTALAADA 64 SANIĞIN AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ

Tanıkların dinlenilmesinin tamamlanmasının arından duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş 2 bin 271 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaayı 18 Mart 2013 tarihinde mahkemeye sundu.

'Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır' ifadelerine yer verilen mütalaada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 64 sanığın 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Savcı Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Alparslan Arslan ile kendisine Danıştay saldırısına azmettirdiği iddia edilen Veli Küçük ve Muzaffer Tekin hakkında ayrıca toplamda 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 80'er yıla kadar hapis cezası istedi.

Mütalaada Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek ve Ferda Paksüt 'ünde aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında "Ergenekon terör örgütüne üye olmak" suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.

Mütalaada, yargılama aşamasında ifadeleri alınamayan firari sanıklar eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Milletvekili Turan Çömez, emekli Tümgenerel Mustafa Bakıcı ve Saipir Deblebidze'nin dosyasının ayrılması istenildi.

MÜTALAAYA KARŞI SAVUNMALAR 2,5 AYDA TAMAMLANDI

Sanıkların mütalaaya karşın savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme 15 Nisan 2013 tarihinden itibaren mütalaaya karşın beyanlarının alınmasına başladı.

Mahkeme heyeti, birden fazla suçla suçlanan sanıklara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında tek suçlama bulunan sanıklara ise avukatlarıyla beraber 1 saat savunma süresi verileceğini açıkladı. Kara tepki gösteren avukatlar, 15 Nisan 2013 tarihinde toplu olarak duruşmayı terk etti. Mahkeme yaklaşık 2,5 ay boyunca haftada 4 gün görülen duruşmalarda tutuklu ve tutuksuz sanıkların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarını dinledi.

Savunmaların tamamlanmasının ardından Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 21 Haziran 2013 Cuma günü duruşmada hazır olan 52 tutuklu sanığın son sözlerini sordu. Salonda hazır bulunan sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme Başkanı Şengün sanık sayısının fazla olması ve dosya kapsamlı olması nedeniyle kararın açıklamak üzere duruşmayı 5 Ağustos'a ertelendiğini açıklamıştı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Doğu Perinçek İlhan Selçuk İşçi Partisi Yalçın Küçük Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title