Erkekler Kulubünde 'Haymatlos' Okuma Akşamı
Frankfurt Türk Erkekler Kulübü'nün Hessen Öğretmenler Derneği ile birlikte organize ettiği okuma akşamında Almanya'da yaşayan Öğretmen-Yazar Kemal Yalçın son eseri "Haymatlos" kitabınından bölümler okudu.
Yalçın "Alman bilimini Türkiye kurtardı" dedi. Gece müzik ve koro şarkılarıyla son buldu.
Almanya'nın Frankfurt Kenti'nde çeyrek asırdan beri her hafta Cuma günleri toplanarak birlikte güzel bir gece geçiren Frankfurt türk Erkekler Kulübü son etkinliğini Hessen Türk Öğretmenler Birliği ile birlikte yaptı. Frankfurt Sachsenhausen semtinde Nevzat Türksever'e ait Mörfelder Chicken Restaurant'ındaki Erkekler Kulubünde 'Haymatlos' okuma akşamı sloganıyla yapılan etkinliğe büyük ilgi vardı. Frankfurt Türk Erkekler Kulübü'nün Hessen Öğrentmenler Derneği ile birlikte organize etteği okuma akşamınında Öğretmen-yazar Kemal Yalçın son eseri "Haymatlos" kitabınından bölümler okurken "664 sayfadan ibaret Haymatlos, savaşlarla yakılıp yıkılmış, kül olmuş bir hayatın yeniden yaratılmısının; insan sevgisinin, vefanın, dostluğun, kardeşliğin romanıdır." dedi.
Nazilerden kaçan bilim adamları Türkiye'ye
Yazar Kemal Yalçın, 'Haimatlos' kitabının tanıtımında nazilerden kaçan bin kadar bilim adamının Türkiye'ye gittiğini belirterek, "Türkiye onları kabul etmekle çok onurlu bir iş yaptı. Başımız dik yürümeliyiz" dedi. Nazilerden kaçan bilim adamlarına kucak açan Türkiye'nin Alman bilimini kurtardığını ifade eden Yalçın " Bu onur bizim. Bu onuru bütün dünyaya duyurmamız gerekir" diye sözlerini şöyle sürdürdü.: " Nazilerin iktidara geldikten sonra bir çırpıda 3 bin öğretim görevlisini üniversitelerden atarak Almanya'nın 300 yıllık bilim geçmişini sildi. Hayatta kalma mücadelesi veren bilim insanlarının ve ailelerinin imdadına ise Türkiye yani bizler yetiştik. Zürih' te kurulan dernekleriyle irtibata geçerek bin kadar en seçkin bilim insanını ülkemize davet ettik. Bir çoğu gizlice toplama kamplarından kaçırıldı. O sıralar binlerce Türk pasaportu taşıyan binlerce Osmanlı Musevisi de Türkiye' ye getiriliyordu. Türkiye o yıllar çok onurlu işler yaptı. Türkiye ülkeye aldığı bilim adamlarına üniversitelerini emanet etti. O insanlardan biri savaştan sonra Türk pasaportuyla Berlin Hür Üniversitesi'ni kuran Eduard Hirsh diğeri de Berlin Belediye Başkanı seçilen Ernst Reuter idi."
Çorum' da en terne hayat yaşadılar
Türkiye'nin 1944 yılında nazilerle bütün diplomat ilişkileri keserek Almanlardan ülkelerine dönmelerini istediğini kaydeden Kemal Yalçın, " O yıllar nazi taraftarı olup da Türkiye' de çalışanlar da vardı. Yaklaşık 700 kadarı bu çağrı üzerine Almanya' ya geri döndü. Nazi taraftarı olmayanlar ise Çorum, Yozgat ve Kırşehir'e yerleştirildiler. Almanlar'ın su içecek bir bardakları dahi yoktu. Çorum Valisi halkın aşlarını içecekleri paylaşmasını isteyerek " Almanlar'a yardım edin" çağrısı yaptırdı. Çorum halkı, enterne hayat yaşayan, kent dışına çıkması yasaklanan Almanları bağrına bastı. Almanlar da Türk halkına hep şükran duydular. ABD ve İsrail'e yerleşenler oralarda kalırken Türkiye' ye yerleşen Almanlar'ın hepsi savaş sonrasında geri döndü. Ankara' da gizli bir dernek kuran Alman akademisyenler, Almanya' da yeni düzenin nasıl olması gerektiğini araştırdılar. Savaş sonrası Alman biliminin temeli Ankara'da atıldı. Çorum Belediyesi 66 yıl sonra, çocukluğu Türkiye' de geçen, Türkten çok Türk, Alman' dan çok Alman; Yaşar Kemal'i, Aziz Nesin'in eserlerini Almanca' ya çeviren Cornelius Bischoff'u fahri hemşerisi yaptı. O dönemi daha çok gündeme getirmeliyiz. Bizler Almanya sokaklarında başımız dik yürümeliyiz ?
Türkiye'de bilimsel çalışmalar
Kitabı Haymatlos'ta, Prof. Hirsch'in hayatına da geniş yer verdiğini belirten Yalçın "Birçok Alman bilim insanı Türkiye' ye sığınarak ölümden kurtulmuş, İstanbul ve Ankara üniversitelerinde bilimsel çalışmalarını sürdürme olanağı bulmuştu. Alman bilim insanlarından en tanınmışı, Frankfurt-Main Üniversitesi'-nden Yahudi olduğu için atılan hukukçu Ordinaryüs Prof.Dr. Ernst Eduard Hirsch idi; 1933-1953 yıllarında Türkiye' de kaldı. İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültelerinin kurulup geliştirilmesine büyük emek verdi." dedi. Okuma akşamı sonunda Ahmet, Adem, Mustafa ve Cengiz öğretmelerin sazlarıyla Türk Öğretmenler Korosu müzik ziyafeti çekti.