Haberler

'Erkekte Kırık Riski, Prostat Kanseri Riskinden Yüzde 27 Fazla'

Abone Ol

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

Amerika Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen EndoBridge Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki Cornelia Diamond Hotel'de başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve yarın sona erecek kongrede diyabet, obezite, lipid bozuklukları, tiroid, kemik ve osteoporoz, hipofiz, böbreküstü bezi, nöroendokrin tümörler, kadın ve erkek üreme endokrinolojisi dahil olmak üzere tüm hormon ve metabolizma hastalıkları ele alınıyor. EndoBridge kongresine 29 ülkeden 420 uzman katıldı.

Kongrenin basın toplantısında konuşan EndoBridge Kurucu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

YILLIK KIRIK SAYISI 9 MİLYON

Dünyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, her üç saniyede bir kişide kırık olduğunu ifade etti. Bir kez kırık olduğunda ise yeniden kırık olma riskinin yüzde 85'den fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, osteoporoz risk faktörlerine dikkati çekti. Genetik yatkınlık ve hareketsizliğin kırık riskini arttırdığını ifade eden Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız şunları söyledi:

"Sigara, alkol, uzun süreli steroid kullanımı, uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı, düşük vücut ağırlığı, genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve adet görememe durumu ile düşme kırık oluşumunu etkileyen faktörler. Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar Euro. Bu rakamın yüzde 66'sını akut, yüzde 29'unu uzun dönem kırık bakımı, yüzde 5'ini ise osteoporoz ilaçları teşkil ediyor."

DİYABET VE KALP RAHATSIZLIĞINA BAĞLI ÖLÜM ORANI

Diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken, hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabetli birey yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl bin kişide 7.8 kişi iken her yıl bin diyabetli bireyin 27'si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor."

TİROİD KAYNAKLI HASTALIKLAR

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen de konuşmasında özellikle tiroid hastalıklarına değindi. Tiroid modüllerinin belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Gönen, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların yüzde 5'i, erkeklerin yüzde 1'inde görüldüğünü, ultrasonla yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 19- 68'inde saptanabileceğini ifade etti. Tiroid hastalıklarından 'guatr'ın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gönen, "Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40'lı yaşlarda daha sık görülmektedir" dedi.

Graves hastalığının hipertiroidinin en sık sebebi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sait Gönen, "Bezin aşırı hormon üretimiyle sonuçlanan vücut fonksiyonlarının hızlanmasıyla karakterizedir. Hastalık erkek ve kadınları etkiler ve en sık 20'li 30'lu yaşlarda ortaya çıkar. Sigara, gebelik, stres ortaya çıkmasını artırabilir" diye konuştu.

AŞIRI KİLODAN ÖLENLERİN SAYISI ARTTI

Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely ise son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısının yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçtiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Lely, birçok hastalığın önemli endokrin yönlerinin olduğunu, hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonların söz konusu olduğunu belirtti. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Sait Gönen Türkiye Antalya Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title