Ermenek Maden Faciasında Migem Yetkililerine Danıştay Soruşturma İzni Verdi
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 2014 yılı Ekim ayında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2'si tutuklu 16 sanığın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi.
Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 2014 yılı Ekim ayında 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 2'si tutuklu 16 sanığın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, daha önce soruşturma izni verilmeyen Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki (MİGEM) 18 sorumlu hakkında, Danıştay tarafından soruşturma yapılması yönünde karar verildiği ortaya çıktı. Sanık avukatları, mahkeme heyetinden, MİGEM yetkilileri hakkında başlatılan soruşturmanın hangi aşamada olduğunun araştırılmasını istedi.
Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi maden mühendisi Ali Kurt, taraf avukatları ve ölen madencilerin aileleri katıldı.
Duruşmada mağdur avukatları, bilirkişi raporunu değerlendirip, olayın ardından tutuklanan ve geçen 4 Mayıs günü adli kontrol kararıyla tahliye edilen sanıklarından Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi'nin o dönem ki müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey ile olayın başından itibaren tutuksuz yargılanan Has Şekerler Madencilik'te daimi nezaretçi olarak görev yapan maden mühendisi Cemile Karaca'nın tutuklanmasını, şüphelilerin 'olası kastla birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan yargılanmasını talep etti.
Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı, kastın yasal unsurlarının oluşmadığını ve suçun bilinçli taksir olduğunu belirtti.
MİGEM SORUMLULARINA SORUŞTURMA İZNİ
Duruşmada, daha önce soruşturma izni verilmeyen Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ndeki (MİGEM) 18 sorumlu hakkında, Danıştay tarafından soruşturma yapılması yönünde karar verildiği ortaya çıktı. Söz alan sanık avukatları, MİGEM sorumluları hakkında soruşturma açılması izni verildiğini belirterek, soruşturmanın hangi aşamada olduğunun araştırılmasını ve o soruşturma ile devam eden dava dosyasının birleştirilip, birleştirilmeyeceğinin araştırılmasını istedi.
Sanık avukatları, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve daha sonra yeniden tutuklanması için karar çıkan Has Şekerler Madencilik Şirketi Daimi Nezaretçisi maden mühendisi Yavuz Özsoy'un halen yakalanmadığını, ona sormak istedikleri soruların olduğunu ve o tutuklanmadan mahkemenin karar veremeyeceğini ileri sürdü.
MADENCİ EŞİNDEN TEPKİ
Tutuksuz yargılanan Abdullah Özbey'in, aydı adı taşıyan avukatı ve amcasının oğlu Abdullah Özbey, savunmasında yaşanan faciayı anlattığı sırada, ölen madenci Ali Haznadar'ın olay anında hamile olan ve eşi öldükten 5 ay sonra kızı Sare'yi dünyaya getiren Fadime Haznadar tepki gösterdi. Oturduğu yerinden ayağa kalkan Fadime Haznadar avukatı kast ederek, "Onu dinlerken dayanamıyoruz sayın hakim. Bizim ağrımıza gidiyor, olayı zevk alır gibi anlatması. Su patlamasında işçiler nasıl dışarı çıkacaklardı" diyerek tepki gösterdi. Haznadar'ın tepkisine diğer ölen madenci ailelerinin de destek vermesi üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Başarı, madenci yakınlarına dışarı çıkarabileceğini söyleyip uyarıda bulundu. Madenci yakınlarının seslerinin artması üzerine Başkan Başarı, duruşmaya ara verdi. Tam bu sırada mağdur avukatlarından biri, mahkeme başkanına, "Ne zaman madenci yakınları konuşsa, mahkemeye ara veriyorsunuz. O zaman duruşma sırasında madenci yakınlarına konuşmaları için söz verin. Onlar da anlatmak istediklerini söylesin" dedi
(