Haberler

Ermeni Diasporası Kozan'daki Tarihi Kiliseyi İstiyor

Abone Ol

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Beyrut’ta çalışmalarını sürdüren Kilikya Ermeni Kilisesi’nin Adana’nın Kozan ilçesindeki tarihi Ermeni kilise harabelerini almak ve tazminat hakları için yeni bir stratejik çalışmayı başlattıklarını ileri sürdü.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, Beyrut'ta çalışmalarını sürdüren Kilikya Ermeni Kilisesi'nin Adana'nın Kozan ilçesindeki tarihi Ermeni kilise harabelerini almak ve tazminat hakları için yeni bir stratejik çalışmayı başlattıklarını ileri sürdü.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl içinde, 1922 yılında Kozan'dan Beyrut'a taşınan Kilikya Ermeni Kilisesi Başpapazı Aram Sarkisyan'ın Yunanistan gezisi sırasında Kozan Kalesi eteğinde bulunan Sis Ermeni Manastırı ve Ermeni mülklerinin yeniden asıl sahipleri olan Ermenilere verilmesi, tazminat ödenmesi gibi isteklerini Anayasa Mahkemesi'ne sunma çalışmalarını başlattıklarını, bu konuda hukukçuların görüşlerini aldıkları açıklamasını yaptığını hatırlattı.

Ermeni Diasporası'nın Ortadoğu faaliyetleri merkezi durumundaki Kilikya Ermeni Kilisesi'nin böyle bir çalışmayı başlatmış olmasının, yaşanmış tarihin dosyalarını yeniden aralamayı ve gerçekleri açıklamayı gerektirdiğini ifade eden Yurtsever, şöyle devam etti:

"Osmanlı'nın son zamanlarında gündeme gelen ve kanlı çatışmalar ile sona eren Ermeni olaylarında asıl sorumluların Batılı emperyalistler ve onların yörüngesinde hareket eden Ermeni komitacılar olduğu hakkında çok sayıda bilgi ve belge var. Adana'dan ayrılarak 1922 yılında Beyrut'a yerleşen yüzyıllardır Çukurova'da Kozan Kalesi eteklerindeki tarihi kilisede dini hizmetler sürdüren Kilikya Kilisesi, 1960'lı yıllarda Türkiye aleyhinde Ermeni soykırım propaganda çalışmalarına aktif olarak katıldı. ASALA'nın kurulması ve eylemlerine destek verdi. Beyrut'un Burj-Hammod semtinde kilise ve müze, soykırım anıtı yapılması çalışmalarının yanı sıra Tarihi Osmanlı Tapuları Arşivi kurma çalışmalarını da sürdürdü. Ermeni Diasporası'nın 2015 yılı içinde dünya çapında gerçekleştireceği 'Soykırımın tanınması' çalışmalarının en önemli projesi olarak Kozan'daki tarihi Ermeni kilisesinin sahiplerine geri verilmesi konusunda hukukçuların görüşleri alınarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurma çalışmaları başlatılmış durumdu. Türkiye'nin reddetmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak hukuki kazanımlar elde etmeye çalışacaklar. Kilikya kilisesi ellerinde bulunan tarihi Osmanlı tapularının zaman aşımı olmaksızın işleme konması halinde 100 milyar dolara ulaşan tazminat hakları elde etme çalışmalarını da sürdürüyor."

Osmanlı arşivinde Kozan yöresinde yaşanan olaylar ile ilgili olarak dosyalar üzerinde araştırmalar yaptığını kaydeden Yurtsever, "Özellikle de Sis (Kozan) Ermeni kilisesindeki gelişmeler, siyasi yansımaları ile ilgili olarak çok sayıda belgeye ulaştım. Çalışmalardan elde ettiğim belgeleri ve fotoğrafları, kitapları Kozan şehir merkezinde Adnan Menderes Parkı'nda halka açık olarak 8-10 Ekim tarihlerinde sergileyeceğim. Konuya ilgi duyan bütün Kozanlı hemşehrilerimi açacağım sergiye beklerim" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kozan Kalesi Beyrut Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title