Erol Aksoy'a Zimmetten 12,5 Yıl Hapis Cezası
El konulan İktisat Bankasının eski sahibi Erol Aksoy'la birlikte 19 sanığın yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı.
El konulan İktisat Bankasının eski sahibi Erol Aksoy'la birlikte 19 sanığın yargılandığı davada mahkeme kararını açıkladı. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Bankalar Kanunu'na muhalefet davasından yargılanan iş adamı Erol Aksoy'u, "zimmet" suçundan 12,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına taraf avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Erol Aksoy'un avukatı Turgut Kazan, müvekkilinin yargılamaya katılmak istediğini ancak geçirdiği rahatsızlık nedeniyle rapor almak zorunda kaldığını ifade etti. Avukat Kazan, "İsnat edilen zimmet suçları ile ilgili beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi. Sanık avukatlarının konuşmalarının ardından duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme kararını açıkladı.
AKSOY'A ZİMMETTEN 12,5 YIL HAPİS
Mahkeme heyeti, Erol Aksoy'a İktisat Bankası'na ait toplam 543 milyon 68 bin 182 TL banka parasını zimmetine geçirdiği ve zimmet suçunu işlediği sabit olduğundan suç kastının yoğunluğu, zarar miktarının büyüklüğü suçun işleniş şekli ve sanığın konumu dikkate alınarak 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme sanığın suçu birden çok işlemesi nedeniyle cezanın artırılarak 15 yılla cezalandırılmasına, sanığın mahkemeye karşı tutum ve davranışları lehine indirim nedeni olarak kabul edilerek cezanın 1/6 oranında indirim yapılarak 12 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi. Mahkeme ayrıca, 543 milyon 68 bin 182 TL zimmet miktarından tahsil edilen düşmesinin ardından kalan 351 milyon 553 bin 362 TL'nin Aksoy'dan tahsil edilmesine karar verdi.
11 SANIĞA 10 YILA KADAR DEĞİŞEN HAPİS CEZALARI
Mahkeme heyeti aralarında Erol Aksoy'un eşi İnci Aksoy'a ise zimmet suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme 10 sanığa ise yine zimmet suçundan 4 yıl 8 ay ile 10 yıl 5 ay arasında değişen hapis cezalarıyla cezalandırılmasına karar verdi.
TABLOLARI ZİMMETTEN AKSOY'A BERAAT
Mahkeme, Erol Aksoy hakkında bankaya ait aralarında ressam Osman Hamdi'nin ünlü "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunun da bulunduğu 88 adet tablo ile 78 adet sanat eserini zimmetine geçirdiği iddiasıyla açılan ve bu davayla birleşen dosyalarda ise sanığın zimmet suçunu işlediği yönündeki her türlü şüpheden uzak ve kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden bu dosyadan beraatine karar verilmesine hükmetti.
6 SANIĞA BERAAT
Mahkeme yargılama aşamasında ölen sanık Hüseyin Derin Yarsuvat hakkındaki zimmet davasının ise ölümü nedeniyle düşürülmesine diğer 6 sanık hakkında ise delil yetersizliğinden beraatlerine karar verildi.
YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KALDIRILMADI
Mahkeme ayrıca Erol Aksoy hakkında verilen yurtdışı çıkış yasağının hükmedilen ceza miktarı dikkate alınarak cezanın infazı başlayıncaya kadar devamını ayrıca sanıklar İnci Aksoy, Cenap Önal, Fikret Güler, Mehmet Gür, Ertuğrul Ihlamur ve Cüneyt Sel'e verilen ceza miktarı dikkate alınarak haklarında yurtdışı çıkış yasağı konulmasına hükmetti.
İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İktisat Bankasının zarara uğratılmasına ilişkin olarak, olay tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı olan Erol Aksoy ile Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer yetkililer Cüneyt Sel, Cenap Önal, Ertuğrul Ihlamur, Fikri Güler, Hüseyin Derin Yarsuvat, Ahmet Tanju Oğuz, Ufuk Fatma Atın, Ahmet Demet, İnci Günay Aksoy ve Mehmet Gür'ün, "Bankalar Kanununa muhalefet ettikleri" iddiasıyla, zimmet suçundan 6 ay ile 12 yıl arasında değişen çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.
CT (ET) - İstanbul