Erozyonun Önüne "Ebucehil" Bitkisiyle Geçtiler
Iğdır'ın Aralık ilçesinde 1970'li yıllarda köy hizmetleri tarafından ekilen Ebucehil bitkisi zamanla yayılarak, Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı Dağı eteğinde bulunan 13 bin 400 hektar arazinin erozyona uğramasını önledi Orman İşletme Müdürü Aka: "Bölgede bulunan köylüler tarım yapamaz hale geliyordu. O dönemlerde bu bitki yurt dışından getirilmiş ve zamanla çoğalarak çevreye yayılmış. Bu bitkinin en önemli özelliği hızlı bir şekilde yayılmasıdır. Bu bitki rüzgar erozyonunu önlüyor ve çıkan fırtınada kumları engelliyor"
EMRAH KOCABEY - Iğdır'ın Aralık ilçesinde 1970'li yıllarda köy hizmetleri tarafından ekilen Ebucehil bitkisi zamanla yayılarak Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı Dağı eteğinde bulunan 13 bin 400 hektar arazinin erozyona uğramasını önledi.
Daha önce meydana gelen kum fırtınalarıyla Türkiye- Azerbaycan uluslararası karayolunun yanı sıra bölgede bulunan evlerin de çıkan kum fırtınalarıyla üstünün tamamen kapandığı belirtildi. Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü'nce koruma altına alınan, derin köklü Ebucehil bitkisinden sonbaharda toplanacak olan tohumlar, Türkiye'nin erozyonlu olan bölgelerine gönderilecek.
Orman İşletme Müdür Hasraf Aka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Konya'nın Karapınar ilçesinden sonra en çok rüzgar erozyonunun meydana geldiği bölgenin Iğdır'ın Aralık ilçesi olduğunu söyledi.
Ebucehil bitkisinden önce bölgedeki karayolu ve evlerin üstü kum fırtınaları nedeniyle tamamen kapandığını anlatan Aka, "Bölgede bulunan köylüler tarım yapamaz hale geliyordu. O dönemlerde bu bitki yurt dışından getirilmiş ve zamanla çoğalarak çevreye yayılmış. Bu bitkinin en önemli özelliği hızlı bir şekilde yayılmasıdır. Bu bitki rüzgar erozyonunu önlüyor ve çıkan fırtınada kumları engelliyor" dedi.
Bölgede orman ağacı da dikmeye başladıklarını belirten Aka, şunları kaydetti:
"Dönemin köy hizmetleri burada Ebucehil çalısı ile bu çalışmayı yaparak burada erozyonu önlemeye çalışmış. Kum fırtınalarının olduğu bölgenin 13 bin 400 hektarlık arazisi bu çalı sayesinde yeşil alana dönüşmüş. Burada meydana gelen kum fırtınası yaşamı tamamen durduruyormuş. Ebucehil çalısı ve normal ağaçların dikilmesiyle birlikte alana tekrar hayat verilmiş. Alanla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orman İşletme Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli çalışmalar devam ediyor. Biz şu an 115 hektarlık alanda damla sulama sistemi yaptık. Bu şekilde burada sulama çalışmaları yapıyoruz. Bölgede boş olan her alanı ağaçlandıracağız. Ebucehil bitkisinin burada önemli bir fonksiyona sahip olduğu bütün bölge halkı tarafından biliniyor."
- Kumsal alan, Ebucehil bitkisiyle yeşillendi
Aka, bölgedeki kumsal alanın Ebucehil bitkisi sayesinde yeşillendiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Küçük Ağrı ve Büyük Ağrı dağları arasında bulunan 13 bin 400 hektarlık arazi erozyon olmaktan kurtuldu. Orman işletme müdürlüklerine biz bu bitkinin tohumlarını toplayıp gönderiyoruz. Bu bitki fidanlıklarımızda dikilmeye başlandı. Biz müdürlük olarak bu yıl deneme amaçlı bu bitkiyi ektik ve toprakla buluşturduk. Bu bitki her toprakta yeşermiyor. Biz isteriz ki Türkiye'nin her yerinde kullanılsın. Geçen yıl yüzlerce kilo tohumu farklı illerdeki fidanlıklara gönderdik ve dikilmeye başlandı. Orman fidanlık müdürlüklerine gönderiyoruz. Oralarda üretiliyor. Iğdır, orman bakımından en son sıralarda iklim bakımından da çöl stepi dediğimiz yağış miktarının çok az olduğu bir bölge. Her bitkiyi yetiştirmek kolay değil. Biz bu yıl 1 milyon fidan diktik. Bu fidanlar arasında Ebucehil çalısı bulunmakta. Kullanabildiğimiz yerlerde kullanmaya devam edeceğiz." - Iğdır