Haberler

Ertuğrul Fırkateyni'nde Su Altı Kazıları Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Mersin Deniz Ticaret Odasının ana sponsorluğunda gerçekleşecek Ertuğrul Fırkateyni Su Altı Kazıları, 15 Ocak'ta tekrar başlayacak.

Mersin Deniz Ticaret Odası'nın (MDTO) ana sponsorluğunda gerçekleşecek Ertuğrul Fırkateyni Su Altı Kazıları, 15 Ocak'ta tekrar başlayacak. Proje Başkanı Tufan Turanlı, kazı çalışmalarını Türk ve Japon araştırmacılarından oluşacak 8 kişilik bir ekip tarafından yapılacağını söyledi.

Oda Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile birlikte MDTO Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyerek yapılacak kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Tufan Turanlı, bu yılki kazıların mağara olarak adlandırılan bölgede yoğunlaştırılacağı söyledi. Geminin battığı Japonya'nın Kushimoto kenti ile Mersin'in kardeş kent olduğunu hatırlatan Turanlı, gerçekleşecek dalışların bir dostluk çalışması olduğunu kaydetti. 2015 yılının Ertuğrul'un batmasının 125'inci yılı ve Japon ile Türkiye arasında kurulan diplomatik ilişkilerin 90'ıncı yılı olduğuna ifade eden Turanlı şunları söyledi:

"Ekip, Türk ve Japon araştırmacılardan oluşacak. 8 kişiden oluşan dalış ekibi sabah ve akşam olmak üzere dörder kişilik 2 dalış gerçekleşecek. Ortalama 15 metre derinlikte olan batık alanına yapılacak dalışların 1 saat 15 dakika olması planlanmakta. 15 metredeki derinlikte, tayfun ve fırtınalar o eserleri darmadağın etmiş ve etrafa saçmış. Bu kazıda bizim için bir bölge çok önemli. Ekip, mağara olarak adlandırılan yerde çalışmalarını yoğunlaştıracak. Mağara, üzerine büyük bir kayanın düştüğü, çok dar iki girişi olan, deniz hareketlerinden, fırtınalardan korunan bir alan. Bu bölge önceki yıllarda en değerli eserlerin, en iyi korunmuş halde bulunduğu nokta. Dalışlar burada açık alana oranla daha büyük zorluklarla gerçekleşmesine rağmen, çıkan eserlerin kıymeti açısından burada çalışmaya değmekte. Daha önce bulunan altın paralar ve subaylara ait kalıntılar bu bölgeden çıktı. En iyi korunmuş eserler bu mağarada. Bu bölgedeki kalıntılar birbirine kaynamış olduğundan çalışma esnasında eserlere zarar vermemek için hava emicilerin yanında pnömatik aletler kullanılacak."

4 YILDA 7 BİN 600 ESER

Ertuğrul Fırkateyni'nde kazıların 4 yıl önce başlatıldığını ve bugüne kadar 7 bin 600 eser çıkarıldığını belirten Turanlı şöyle devam etti:

"Bu eserlerin içinde 100 kiloya yakın büyük gemi parçaları da var, minik çiviler de. Ama benim en çok ilgimi çeken denizcilerimize subaylarımıza ait olan eserler ve kalıntılar. Bel tokası ve subayların düğmesi gibi. 2015'de neden kazı yapıyoruz diyecek olursanız, mağara olarak adlandırdığımız yerde daha iyi korunmuş eserlerin olduğunu düşünmekteyiz. Aşağıda bununla ilgili bir çok eser daha mevcut. Çıkan eserler Nisan ayından itibaren 3 ay boyunca İstanbul Deniz Müzesi'nde sergilenecek. Ardından 16 Eylül'de, Mersin'de sergilenmesi planlanmakta. Aynı zamanda 4 yıldır çalışılan, Ertuğrul Fırkateyni'nin büyük bir sinema filmi çekiliyor Japonya ve Türk ortaklığında. Aralık ayında yayında olacak."

Proje Başkanı Tufan Turanlı ayrıca, Kushimoto'daki bir okulun Mersin'i ziyaret ettikten sonra Ertuğrul üzerine ayrı bir kitap yapma kararı aldıklarını ve geçtiğimiz yıldan itibaren de Japonya'nın tüm ders kitaplarında Ertuğrul Fırkateyni'ne yer verdiğini söyledi.

Toplantının sonunda, Proje Başkanı Turanlı ile MDTO Başkanı Cihat Lokmanoğlu arasında sponsorluk anlaşması imzalandı.

ERTUĞRUL FIRKATEYNİ

2'nci Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatorunun yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından iadeyi ziyaret için Japonya'ya Ertuğrul Fırkateyni'ni gönderdi. 2 bin 400 ton ağırlığında, 25 yaşında ve ahşap bir gemi olan Ertuğrul Fırkateyni, özel olarak seçilen 56'sı subay toplam 609 mürettebatla 7 Haziran 1890'da Japonya'nın Yokohama Limanı'na ulaştı. Japon İmparatoru tarafından görkemli bir törenle karşılanan Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı 3 ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Fırkateyn, planlandığı gibi 15 Eylül 1890'da Japon Bahriyesinin tayfun uyarısına rağmen Yokohama Limanı'ndan ayrıldı. Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Firkateyni 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi. Kazada ölenlerin anısına Kushimoto'da 1891 yılında bir Şehitlik Anıtı yaptırıldı. 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletilen anıt, 1937'de Türkiye tarafından restore edildi ve Ertuğrul Fırkateyni şehitleri her yıl anıtta düzenlenen törenle anılıyor. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kushimoto Türkiye Japonya Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title