Erzurum'da Fetö/pdy'nin "Dolandırıcılık" Davası
Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 6'sı tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen 6'sı tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Serkan Çevik, Selçuk Özdemir, Uğur Oral, Hasan Yurtoğlu, Erdoğan Yalçın ve Ünal Şahin ile tutuksuz sanıklardan Sacit Çalık, Ahmet Çalık, Servet Arı, Mehmet İspirli, Alpaslan Ekici ve Şamil Baki Çalık katıldı. Müştekiler, tanıklar ile sanık avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmaya, tutuksuz olarak yargılanan sanıklar Ufuk Terzi, Hasan Özdemir, haklarında yakalama kararı bulunan Şakir Çoban ve Ünal Üneş ile başka suçtan tutuklu Ali Haydar Karabacak gelmedi.
Tutuklu sanıklardan Selçuk Özdemir, savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, sanık Erdoğan Yalçın ile aynı eczanede çalıştıklarını anlattı.
Yalçın'ın kendisine borcu olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Yalçın'dan halen alacağım bulunmaktadır. Kendisi Kur'an kursu veya kurslara yardım edip edemeyeceğimi bana sorduğunda içeride param olduğu için olumsuz cevap vermem halinde de bu parayı alamamaktan korktuğum için kendisine yardımcı oldum. Yalçın benden mahkemede lehlerine tanıklık yapmamı istediğinde alacağımı alamamaktan korktuğum için yardım edebilirim dedim. Fakat kesinlikle herhangi bir yardımım olmadı. O esnada sanık Erdoğan'a yalan söyledim. Dava konusu himmetlerin Gülen cemaatine toplandığını biliyorum ama benim bu durumla hiçbir alakam yok. Sanık Yalçın'ın ilişkileri ve cemaat yapısı içerisindeki konumu hususunda hiçbir bilgim yoktur."
Özdemir, suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini istedi.
Tutuksuz sanık Şamil Baki Çalık ise savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, bu suçlardan dolayı yargılandığı için üzgün olduğunu söyledi.
Tanık Fikret Yetişmemiş de Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toptancı Meyve ve Sebze Hali'nde esnaflık yaptığını anlatarak, söz konusu hale sürekli yardım toplamaya gelenlere Kur'an kurslarına verilmek üzere meyve ve sebze verdiklerini ifade etti.
Kendilerinin yardım toplanması sebebiyle "hacı" ve "eczacı" olarak tanıdıkları sanık Erdoğan Yalçın'ın halde yardım toplama meselesi yüzünden "müşteki" Selami Bağaçlı ile tartıştığını dile getiren Yetişmemiş, bu tartışma sırasında kendisinin de olay yerinde bulunduğunu ifade etti.
Yetişmemiş, tartışmada Bağaçlı'nın sorması üzerine Yalçın'ın yardımları FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için topladığını söylediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bağaçlı'nın sorması üzerine Yalçın'ın 'Bu yardımları 'Fetullah hoca efendi' için topluyorum' dediğini, ayrıca 'daha önce de gelip topladığını' söylediğini duydum. Bunun üzerine Bağaçlı tepki göstererek 'Senin hoca efendi dediğin kişinin Türkiye'ye ne kadar zararı olduğunu biliyor musun?' diyerek tartışması üzerine olay hararetlendi ve polise intikal etti. Bildiğim bundan ibarettir."
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ünal Şahin'in tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların bu halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklardan "FETÖ'nün il abisi" Serkan Çevik, eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu, Selçuk Özdemir, Uğur Oral, Erdoğan Yalçın ve Ünal Şahin ile tutuksuz sanıklar Sacit Çalık, Ahmet Çalık, Servet Arı, Mehmet İspirli, Alpaslan Ekici ve Şamil Baki Çalık, Ufuk Terzi, Hasan Özdemir, haklarında yakalama kararı bulunan Şakir Çoban ve örgütün "Erzurum kasası" Ünal Üneş ile başka suçtan tutuklu Ali Haydar Karabacak'ın FETÖ/PDY'ye yardım ve yataklığın yanı sıra örgüt propagandası yaptıkları anlatılıyor.
Sanıkların, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toptancı Meyve ve Sebze Hali'nde, Kur'an kurslarına yardım bahanesiyle haldeki esnaftan ücretsiz meyve ve sebze aldıkları ancak bunları parayla satın alıyormuş gibi gösterdikleri, insanların dini inanç ve duygularını istismar ederek dolandırıcılık yaptıkları anlatılan iddianamede, sanıklardan Şakir Çoban ve Hasan Özdemir'in FETÖ'ye yardım ve yataklık yaptığı ve finansman sağladığı, o dönem Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nun banka personelinin zorla sohbetlere katılmasını sağladığı, personelin sohbete gitmemesinden dolayı dışarıdan birini bankaya getirerek çalışanlara sohbet verdirdiği, örgütün "il abisi" olarak bilinen Serkan Çevik'i bankaya geldiğinde olağanüstü bir şekilde karşıladığı, cemaatin "Erzurum kasası" olarak bilenen Ünal Üneş'in bankada sürekli hesap hareketlerinin olduğu belirtiliyor.
Kentte, değişik alanlarda şirket faaliyeti gösteren ve esnaflık yapan diğer sanıklar Mehmet İspirli, Uğur Oral, Şakir Çoban, Ahmet Çalık, Şamil Baki Çalık, Sacit Çalık, Servet Arı, Ufuk Terzi, Erdoğan Yalçın'ın ise "17-25 Aralık" sonrası örgütün denetiminde bulunan ve mali sıkıntıya düşen Bank Asya Katılım Bankası'nın sermayesini yükselmek ve güçlü bir banka izlenimini vermek amacıyla bu bankaya yüklü miktarlarda para yatırdıkları, imkanı olmayanların başka bankalardan kredi çekerek Bank Asya'ya getirdikleri ve para yatırmaları için diğer esnafları da teşvik ettikleri anlatılan iddianamede, Hasan Özdemir'in yurt, dernek ve vakıflara yardımda bulunduğu, Alpaslan Ekici ve Ali Haydar Karabacak'ın banka üzerinden işlemler gerçekleştirdiğinin belirlendiği kaydediliyor.
İddianamede, FETÖ/PDY'nin yapısı hakkında da bilgiler aktarılarak, birbirleriyle irtibatlı oldukları belirtilen sanıkların "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet etme", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 11 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.