Haberler

Erzurum'da Soğuk ve Kuraklığa Dayanıklı Rus Buğdayı Deneniyor

Abone Ol

Erzurum'da tarım alanlarında yüksek verimli buğday çeşitlerini yaygınlaştırma projesi kapsamında soğuk ve kuraklığa dayanıklı Rus ile Ukrayna orjinli buğdayların deneme ekimi yapılıyor.

Erzurum'da tarım alanlarında yüksek verimli buğday çeşitlerini yaygınlaştırma projesi kapsamında soğuk ve kuraklığa dayanıklı Rus ile Ukrayna orjinli buğdayların deneme ekimi yapılıyor.

Marmara Tohum Geliştirme A.Ş. ile 2014-16 yıllarında uygulanmak üzere bir proje hazırladıklarını anlatan Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, bölge koşullarına uygun Rus ve Ukrayna orjinli 2 buğdayı denediklerini bildirdi. Yöredeki 10 çiftçiye verilen Rus ve Ukrayna orjinli buğdaylarla 100 dekarlık alanda güzlük ekim yapıldığına işaret eden Yiğit, "Geçen yıl toprak tahlili, mibzerle ekim, sulama, ilaçlama ve hasat aşamaları Ziraat Mühendislerimizce takip edilerek ortalama dekar başına 500-550 kilo buğday alındı. Bölge şartlarına göre iyi bir verim elde edilmiştir" dedi.

Rusya ve Ukrayna orijinli 2 çeşit yüksek verimli buğday tohumunu bölgedeki çiftçilere dağıtarak onar dekarlık alanlarda demonstrasyon tarlaları yapmak suretiyle yüksek verimli kaliteli buğdayı yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyleyen Yiğit şöyle konuştu:

"Ukrayna'nın 'Syrena Odeska', Rusya'nın ise 'Nota' isimli bu tohumların özelliği coğrafi olarak Erzurum'daki soğuk, sıcak ve kuraklığa dayanıklı. Hastalıklara karşı mukavemeti yüksek. Bu 2 çeşit tohumu bölgedeki çiftçilere dağıtmak suretiyle yüksek verimli bir şekilde verim almayı hedefliyoruz. Geçen yıl bölgemiz mahallelerinden Ete Dizikara ait çiftçimize verdiğimiz tohumların hasatçı neticesinde bölgemiz ortalamasının oldukça üstünde 541 kilogram ürün aldık. 2015 yılında güzlük ekimleri gerçekleştirdik. 2016 da ise geçen yıl ki verimin daha üzerinde bir verim almayı hedefliyoruz. Bu tohumları bölgedeki 10 çiftçiye onar dekarlık alanlarda ekiliş yapmak üzere 100 dekarlık alanda 2 yıl yine aynı şekilde tekerrür edecek şekilde devam edeceğiz. Bu çalışmamızla bölge çiftçimize bir nebze katkımız olursa mutlu olacağız. Tohum yatağının hazırlanmasından hasat edilinceye kadar her aşamada çiftçilere ziraat mühendisleri teknik destek veriyor. Çiftçiler de işçilik desteğiyle projeye katkı sağlıyor." - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Metin Yiğit Marmara Ukrayna Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title