Haberler

Erzurum, Doğu'nun "Sağlık Başkenti" Oldu

Abone Ol

Erzurum Sağlık Müdürü Doç.Dr.Serhat Vançelik, Erzurum'un Doğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık başkenti konumunda olduğunu belirterek, "10 yıl önce Ankara'ya İstanbul'a giden vaka sayısı belki yüzde 10'lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında" dedi.

Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum'un Doğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık başkenti konumunda olduğunu belirterek, "10 yıl önce Ankara'ya İstanbul'a giden vaka sayısı belki yüzde 10'lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında" dedi.

Anadolu Ajansı Erzurum Bölge Müdürü Zekeriya Kaya, Vançelik'i makamında ziyaret ederek, AA'nın 100. yıl vizyonu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaya, Anadolu Ajansı'nın Suriye'de yaşananları gündeme getirdiğini belirterek, "Ajans olarak Ortadoğu'da çok fazla söz sahibi olmaya başladık. Suriye'de bir katliam var ve bunu dünyaya duyurduk. Arakan'ı da Anadolu Ajansı duyurdu. Myanmar'da yaşanan durum çok feci" diye konuştu.

Doç. Dr. Vançelik de Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerini organize ederken Türkiye'yi 29 parçaya ayırdığını belirtti.

Erzurum'un Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin sağlık merkezi konumunda olan bir il olduğunu ifade eden Vançelik, "Erzurum'un nüfusu 780 bin gibi görünüyor ama hizmet ettiğimiz Bayburt, Erzincan, Iğdır, Ardahan, Kars, Ağrı illerini içeren coğrafyada 2 milyonun üzerinde nüfusa sağlık hizmeti verecek şekilde planlama yapıyoruz. 2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında tüm Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'da da çok ciddi sağlık yatırımları yapıldı" diye konuştu.

Anne ve bebek ölüm hızlarını temel ölçüt olarak aldıklarını ifade eden Vançelik, 2002 yılında hamilelik sırasında 13 annenin, 1 yaşın altında 850 bebeğin hayatını kaybettiğini, geçen yıl anne ölümünde bu sayının 2'ye, bebek ölümlerinde ise 200'e düştüğünü söyledi.

Son 5 yılda özellikle bütün ilçelerdeki hastanelerin yenilendiğini dile getiren Vançelik, şunları kaydetti:

"Daha önce sağlık ocağı modeliyle hizmet veren Tekman, Karayazı, Karaçoban, Şenkaya, Uzundere Tortum'a kendi nüfus ölçeğine göre küçük ya da orta ölçekli hastaneler yapıldı. Sağlık tesisi olarak en yeni tesisimiz yaklaşık bin yataklı Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi. Modern sağlık yapılarıyla birlikte uzman ve pratisyen hekim sayısında da 2002'ye kıyasla çok ciddi artış oldu. Şu an yaklaşık 410 uzman ve bir o kadar da pratisyen hekimle hizmet veriyoruz. Erzurum Doğu'nun sağlık başkenti. 10 yıl önce Ankara'ya İstanbul'a giden vaka sayısı belki yüzde 10'lar civarındayken şu an binde 1-2 civarında."

Muhabir: Zehra Melek Çat / Emine Konuk

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - ERZURUM

Kaynak: AA / Güncel

Serhat Vançelik İstanbul Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title