Haberler

Erzurum - Tbmm Başkanı Şahin, Üniversitelerde Düşünce Özgürlüğü İstedi

Abone Ol

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Üniversiteleri Düşünce ve Üretim Merkezleri Olarak Gördüğünü Belirterek, "üniversitelerin Özgür Ortamlar Olması Demokrasinin de Gelişmesine Katkı Sağlayacaktır" Dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, üniversiteleri düşünce ve üretim merkezleri olarak gördüğünü belirterek, "Üniversitelerin özgür ortamlar olması demokrasinin de gelişmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

Atatürk Üniversitesi'nin 54'üncü akademik yılı bugün saat 12.00'de Kültür Merkezi Oditoryumu'nda düzenlenen törenle açıldı. Törene TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Vali Sebehattin Öztürk, AK Parti Erzurum milletvekilleri Muhyettin Aksak, Muzaffer Gülyurt, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bürokratlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan TBMM Başkanı Şahin, üniversitelerde fikir özgürlüğü istedi. Üniversitelerde her türlü düşüncenin serbestçe ifade edilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, "Kimse düşüncelerinden dolayı dışlanmamalı. Bilim ancak serbest ortamlarda gelişir, farklı fikirlerin olduğu yerde gelişir. Bir takım düşüncelerin, fikirlerin yasak kapsamına alındığı ortamlarda gelişmeyi yakalamanız mümkün değildir. Üniversitelerin en özgür ortamlar olması demokrasinin de gelişmesine de kaktı sağlayacaktır. Son zamanlarda özgürlüklerin gelişmesine imkan sağlayacak adımları büyük bir memnuniyetle karşıladığımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Günümüz dünyasında en önemli yarışın bilim ve teknoloji alanında yapıldığını vurgulayan Başkan Şahin, bu başarıya ulaşanların dünyada lider konumuna yükseldiklerini söyledi. Şahin, "Çağdaşlığın ölçüsü bilim ve teknolojidir. O halde ülkemizin bu yarışta ön sıralarda olması için bilim üreten, ürettiği bilimi kullanma becerisini yakalayan, sosyal ve ekonomik kalkınmaya dönüştürecek çalışmalara hız vermemiz gerekmektedir. Burada en en etkin yolu da üniversitelerimizin üstlenmesi gerekmektedir. Üniversitelerimiz bilim üretmede, teknoloji üretmede dünya ile yarışır hale gelebilmelidir. Erzurum Atatürk Üniversitesinin dünyanın başarılı üniversiteleri arasında ilk 500'de olduğunu öğrendik. Bu hepimizi sevindirmektedir ama yeterli değildir. Önce ilk 100, sonra ilk 10'a girmek hedef olmalıdır. Atatürk ismini taşıyan üniversiteye yakışan da budur" dedi.

PATENT SAYISININ AZLIĞI

Üniversitelerde araştırma geliştirme çalışmalarına da büyük önem vermelerini isteyen Şahin, devlet bütçesinin de üniversitelere en fazla pay ayıran konuma gelmesi gerektiğini vurguladı. İlim ve teknolojide Türk bilim adamlarının bilim alanına armağan edeceği buluşlara ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Şahin, bu alanda parmakla gösterilen ilim insanlarının yetiştirilmesini istedi. Bilimsel yayın konusunda da Türkiye'deki üniversitelerin istenilen yerde olmadığına işaret eden Başkan Şahin, "Patent sayısı üniversitelerin başarılarıyla ilgili en önemli ölçümlerden biridir. Bu konuda üniversitelerimiz dünya ortalamasını bile yakalamış değildir" diye konuştu.

Türkiye'de mezun edilen öğrencilere iş verilmemesinin çok önemli bir eksiklik olduğunu belirten TBMM Başkanı Şahin, "Bazı okullardan mezun olanlar iş bulmakta zorlanıyorlar. Ülkemiz eline diploma verdiği gençlerine iş verebilmeyi başarmalıdır. Hem üniversitelerin, hem yönetimlerin en önemli görevleri bu olmalı diye düşünüyorum. Bunun ilk şartı Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda iş bulabilecek gençler yetiştirmektir. Bunun planlamasını YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı yapmalıdır. Üniversitelerin fakülte veya yüksek okul talepleri iyi değerlendirilmeli, ihtiyaç var mı yok mu gözlemledikten sonra açılmasına izin vermelidir. Böylece Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda yetiştireceğimiz gençlere diploma verirken aynı zamanda iş de verebiliriz" dedi.

TBMM'nin ilk başkanının, Kurtuluş Savaşının başkomutanı, cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün adını taşıyan üniversitede bulunmaktan heyecan duyduğunu ifade eden Şahin, şu anda ülkemizde 52 vakıf, 102 devlet olmak üzere 154 üniversitenin olduğunu söyledi. Atatürk adını taşıyan tek üniversitenin Erzurum'da olduğunu vurgulayan Şahin, bunun en büyük nedeninin Erzurum'un Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışına ve cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda dönüm noktası olduğunu belirtti. Samsun'dan başlayan bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesinin Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'ya kadar uzandığını anlattı. Konuşmasında 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Şahin, devlet ve hükümetin bu organizasyonda başarılı olmamız için her türlü imkanı seferber ettiğini söyledi.

Öğretim sezonu için 54'üncü kez kapısını açan Atatürk Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, 18 fakülte, dört yıllık eğitim veren 3 yüksek okul, 11 meslek yüksekokulu, 7 enstitü ve 17 araştırma merkezinde 40 bin öğrencinin örgün, 20 bin öğrencinin de uzaktan eğitim gördüğünü anlattı. Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi'ni 'Anadolu'nun Kartalı' olarak isimlendirerek, "Anadolu'nun zirvesinde yeralan Erzurum'dan ve üniversitemizin sembolü olan çift başlı kartal imgesinden esinlenerek Atatürk Üniversitesini Anadolu Kartalı olarak adlandırmak yerinde bir tanımlama olacaktır" diye konuştu.

Akademik yıl açılış töreninde Rektör Prof.Dr. Hikmet Koçak, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e üniversite tezgahlarında dokunan bardız kilimi ve plaket verdi. Başkan Şahin de Rektör Koçak'a çini işlemeli seramik tabak hediye etti. Törende son olarak işadamı Asım Kocabıyık'a fahri doktora ünvanı verildi. Rektör Koçak, Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık'a ülke ekonomisine katkıları, kalıcı ve yararlı hizmetleri ile Türkiye'yi başarıyla temsil etmesi sebebiyle fahri doktora ünvanı verildiğini açıkladı. Törende bir konuşma yapan işadamı Asım Kocabıyık, öğrencilere tarihlerine sahip çıkmalarını ve iyi öğrenmelerini istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title