Erzurum'u Dünyaya Tanıtan Kış Oyunları, Esnafı Mutlu Etmedi
Erzurum'da Yapılan, 52 Ülkeden 1593 Sporcu, 844 Resmi Görevlinin Katıldığı 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, Kentin Dünyaya Tanıtımında Etkili Olurken, Esnafı Mutlu Etmedi.
Erzurum'da yapılan, 52 ülkeden 1593 sporcu, 844 resmi görevlinin katıldığı 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, kentin dünyaya tanıtımında etkili olurken, esnafı mutlu etmedi.
Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının Türkiye'nin ve Erzurum'un tanıtımı için önemli bir adım olduğunu belirten Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, organizasyonun getirisinin çok fazla olduğunu ifade etti. 11 gün süren oyunların şehrin ekonomisini kurtarmasını beklemenin kolaycılık olacağını vurgulayan Yücelik, "Bugüne kadar baktığımız dağlar ve kar artık umuda dönüştü. Bundan sonra da paraya dönüşür. Konaklı bölgesine yeni yatırımların, otellerin yapılması demek, önemli bir gelişmedir. Bir otelin yapımı bir 'fabrika' demektir. Bu organizasyondan dersler çıkarıp, Palandöken'deki turizmi şehirle birleştirmemiz lazım. Sadece dağla sınırlı tutmamak gerekir. Yapılan etkinlikleri dağla kapalı tutmamalıyız, şehir esnaf ve tüccarıyla birleştirmeliyiz. Böyle olursa esnafa yansıması fazla olur" diye konuştu.
BELEDİYE RUHSATLI OTELLER SİNEK AVLADI
Erzurum'un tanıtımı için önemli olan oyunların kent merkezinde bulunan yıldızlı otellere yaradığını belirten Otelciler, Kahveciler ve İnternetciler Oda Başkanı Seyfettin Saka, kahvelerin de üniversitenin tatile girmesi sebebiyle boş kaldığını bildirdi. Seyfettin Saka, Belediye ruhsatlı oteller ise sinek avladı, hiçbir müşteri alamadı. Yetkililerin; 'Otellerde yer yok, Erzurum doldu' yönündeki açıklamaları yüzünden kendi müşterilerimiz bile gelmedi. 2011'den büyük ümitlerimiz vardı. 'Bu sene çok rahat ederiz, nefes alırız, personel ve sigorta ücretlerini rahat öderiz' dedik ama ne kendimiz rahat bir nefes aldık, ne personele ödeme yaptık, ne de sigortaları ödeyebildik" dedi.
Erzurum Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ise oyunların kent ekonomisine fayda sağladığını dile getirdi. Fırat, "Esnaf, irili ufaklı kendi gücüne göre bu oyunlardan istifade etmiştir. Birebir para girmese bile dolaylı yollardan esnafımız kazançlı çıkmıştır. Erzurum'un kış oyunları ve yatırımlarıyla dünyaya reklamı yapıldı. Oyunlar süresince herkesin cebine direkt para girmemiş olabilir ama Erzurum bundan kazançlı çıkmıştır. Bundan sonra da kazanacaktır. Esnaf kendini yenileme yolunda özellikle turistlere karşı ilde ne satılırın hesabını yapar durumuna gelmiştir" diye konuştu. YABANCI TURİST GÖREMEDİK
Tarihi Rüstempaşa Bedesteninde oltu taşı satışı yapan Mustafa Karaca, yabancı turistlere satış yapamadıklarını sadece Ankara, İstanbul gibi kentlerden gelenlerin alışveriş yaptıklarını anlattı.
Cağ kebap işletmecileri olarak oyunlar süresince beklediklerini bulamadıklarını belirten Şakir Aktaş ise işlerinin arttığını ancak umduğu gibi olmadığını söyledi.
YABANCI DİLDE YAYIN GETİRDİ, SADECE 6'SINI SATTI
Erzurum'un en eski kitap saraylarından birini işleten Adnan Atalay ise yabancı turistler için İstanbul'dan yabancı yayınlar getirdiklerini ancak sadece 6 tane satabildiklerini açıkladı. Adnan Atalay, satılanların büyük bir bölümünü de Türk müşterilerin aldığını sözlerine ekledi.