"Eski Ahlat Şehri" kazıları başladı -
Eski Ahlat Şehri kazıları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında başladı.
Eski Ahlat Şehri kazıları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında başladı.
Sanat tarihçi, epigraf ve restoratörlerin bulunduğu uzman bir kadroyla başlayan kazılarla ilgili AA muhabirine bilgi veren YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karahan, kazılarda Selçuklu Mezarlığındaki çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi.
Mezar taşları ve mezarlıklar üzerinde araştırmalara devam edeceklerini ifade eden Karahan, mezar taşlarında oluşan likenlerin temizliğinin de yapılacağını belirtti.
Karahan, likenlerin taşlara aşırı derece zarar verdiğini bildirerek, bu yıl taşların okunarak üzerindeki kitabelerin ve diğer bilgilerin ortaya çıkartılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Eğilen ve yıkılan taşları ayağa kaldıracaklarına değinen Karahan, "Ayrıca çevre temizliği çalışmalarına da devam edeceğiz. Jeoradar taramaları sonucu elimize geçen veriler doğrultusunda, yeraltında gördüğümüz mezar taşlarını günyüzüne çıkarmaya çalışacağız" dedi.
Karahan, Ahlat'ın tarihsel önemine de dikkati çekerek, ilçenin Anadolu'nun önemli yerleşim merkezlerinden biri olduğunu, Selçuklular döneminde "Kubbet-ül İslam", Osmanlılar döneminde "Ataşehri" olarak nitelendirildiğini kaydetti.
Ahlat'ta geçmiş dönemlerde 300 bin kişinin yaşadığını anlatan Karahan, şunları kaydetti:
"Türklerin Anadolu'ya girişi açısından oldukça önem taşıyan ilçe adeta bir üs niteliğinde olmuş. Burası sadece köprü olmamış, aynı zamanda medeniyetin beşiği de olmuş. Belh ve Buhara ile boy ölçüşmüş önemli bir kültür merkezi. Selçuklu Mezarlığı da Türk-İslam dünyasında tek sayılabilecek örnek. Orta Asya'daki Orhun abidelerinin devamı olarak karşımıza çıkıyor. Bu açından da ilçe oldukça önemli."
2-Kazı çalışmaları
3-Kazı çalışmaları detay
4-Prof. Dr. Recai Karahan ile röportaj