Haberler

Eski Genel Sekreter'den Kocaoğlu'na Suç Duyurusu

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Sait Ersu Hızır, aynı davada birlikte yargılanmaları beklenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun gazete ve televizyonlara yaptığı açıklamalar ile 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, hakaret ve resen tespit edilecek suçları' işlediğini iddia edip, avukatı aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Sait Ersu Hızır, aynı davada birlikte yargılanmaları beklenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun gazete ve televizyonlara yaptığı açıklamalar ile 'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, iftira, hakaret ve resen tespit edilecek suçları' işlediğini iddia edip, avukatı aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulundu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na dün şikayet dilekçesi veren Sait Ersu Hızır'ın avukatı, müvekkilinin uzun süre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda Genel Sekreter olarak görev yaptığını, 2010 yılında yapılan idari işlemlerle görev tanımının değiştirildiğini, idari işlemin iptali davaları açtıklarını, bunların bir kısmının iptal edildiğini, bir kısmının ise yargılamasının devam ettiğini belirti.

KOCAOĞLU YARGILAMAYI ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR

Geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik olarak, bir operasyonun gerçekleştiğini belirten avukat, "Söz konusu operasyon kapsamında birçok belediye çalışanı süpheli sıfatıyla gözaltına alınmış, ifadelerine başvurulmuş ve bir kısmı hakkında yetkili mahkemece tutuklama kararı verilmiştir. Soruşturma kapsamında müvekkilim Ersu Hızır'ın da ifadesine başvurulmuş, ancak tutuklama kararı verilmemiştir. Soruşturma hakkında mahkemece gizlilik kararı alınmış olup iddianamenin kabulü kararı verilmemiştir. Durum böyle iken son günlerde yazılı ve görsel basında, aynı soruşturma kapsamında kendisi de süpheli sıfatına sahip olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından, istikrarlı bir şekilde yargılamayı etkilemeye yönelik açıklamalarda bulunmaktadır. Müvekkilim hakkında özellikle tutuklama kararı verilmesini sağlamak amacıyla 'herkes içeride, onlar neden dışarıda', 'niye salındılar' şeklinde açıklamalar yapmaktadır" dedi.

Ceza yargılamasında masumiyet karinesinin esas olduğunu vurgulayan avukat, "Bir kişi suçluluğu ispat edilene dek, masum sayılır. Aziz Kocaoğlu sahip olduğu yazılı ve görsel medya gücünü kullanarak, müvekkilimin suçlu olduğu izlenimini yaratmaya çalışmaktadır. Hatta daha ileri giderek, poliste gizli ifadelerin olduğu ve müvekkilim bu sebeple de kayırıldığı gibi manasız ifadelele polis ve yargıyı zan altında bırakmaktadır. Soruşturma gizli olarak yürütülmekte ve soruşturmada süpheli sıfatına haiz olan kimseler bile delillere, ifadelere ulaşamamaktadır. Hal böyle iken soruşturmanın selameti için verilen gizlilik kararına rağmen, Aziz Kocaoğlu soruşturmayı yönlendirmeye çalışmaktadır" iddiasında bulundu.

Kocaoğlu'nun bu sözleriyle hem kamuoyunu, hem de yargı makamlarını etkileyerek, müvekkili için, evrensel hukuk ilkesi olan 'adil yargılanma hakkını' ortadan kaldırmaya çalıştığını öne sürdü. Hızır'ın avukatı, "Sunacağımız gazete haberleri ve televizyonda gerçekleşen röportaj görüntüleri ile iddiamız somutlaşmış olacaktır. Öte yandan Aziz kocaoğlu müvekkilimi çete olarak nitelendirmiş ve bu açıklamasını da 'Kendi hissiyatıma göre tespit ettim' diyerek gerçeklendirmiştir. Böylece kastını açıkça ortaya koşmuştur. Müvekkilim ile ilgili olarak Aziz Kocaoğlu tarafından 'en hafifinden yalancı' diye açıklama yapılmış ve açıklamaları hakaret boyutuna gelmiştir" dedi.

Sait Ersu Hızır'ın avukatı dilekçeyle birlikte savcılığa ayrıca, delil olarak, haber küpürleri ve televizyonda yayınlanan sözlerinin CD'ye alınan kopyalarını sundu. Başsavcılık, dilekçeyi kabul edip işleme koydu.

SORUŞTURMA İDDİANAMESİ MAHKEMEDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bağlı birimlerine yönelik olarak yürütülen soruşturma kapsamında geçen yıl mayıs ve kasım aylarında iki operasyon yapılmıştı. Aralarında belediye bürokratlarının da bulunduğu 35 kişi tutuklanmış, diğerleri serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında son olarak geçen 2 Ocak'ta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da ifadesi alınmış ve serbest bırakılmıştı. Bu sürecin ardından iddianameyi hazırlayan savcı, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mahkeme, kabulü konusunda henüz karar vermedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Aziz Kocaoğlu Ersu Hızır Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title