Eski Hal Camii İbadete Açıldı
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Türk Milletinin Cami, Mabet ve Ezanı Yer Yüzünde İstiklal Marşı'na Yerleştirmiş Tek Millet Olduğunu Belirterek, "Mabetler ve Camiler Bağımsızlığımızın Sembolü, Vatanımızın Tapularıdır" Dedi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Türk milletinin cami, mabet ve ezanı yer yüzünde İstiklal Marşı'na yerleştirmiş tek millet olduğunu belirterek, "Mabetler ve camiler bağımsızlığımızın sembolü, vatanımızın tapularıdır" dedi.
Mersin Müftülüğü'nün çabaları, Akdeniz Belediyesi ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla restore edilen Eski Hal Camii, törenle ibadete açıldı. Törene; Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez'in yanı sıra Vali Yardımcısı Recep Uzal, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy ve İl Müftüsü Mazhar Bilgin ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Görmez, bu güzel mabedi Mersinliler'e kazandırdığı için Akdeniz Belediye Başkanı ile Mersin Müftüsü'ne teşekkür etti. Türk milletinin cami, mabet ve ezanı yer yüzünde İstiklal Marşı'na yerleştiren nadir bir millet olduğunu belirten Görmez, "Biz camimize, mabedimize, ezanımıza bağlılığımızı İstiklal Marşı'na yerleştirmiş bir milletiz. Mabetler, camiler milletimizin aynı zamanda bağımsızlık sembolleri, vatanımızın tapularıdır. Biz mabetlerde, camilerde
birbirimizi sevmeyi öğreniyoruz, omuz omuza vermeyi öğreniyoruz, gönüllerimizi, ruhlarımızı birleştirmeyi öğreniyoruz. O nedenle mabetlerimiz, camilerimiz bizim için çok önemlidir" diye konuştu.
Camilerde, insanların mihrap, mimber, kürsü ve minareler gibi kutsal değerlerle karşılaştığını ve nefsin karşılaşacağı bütün kötülüklerle mücadele etmeyi öğrendiğini ifade eden Görmez, "Biz tarih boyunca millet olarak sadece kendi mabedimize saygı göstermemiş, başka dinlerin mabetlerine de saygı gösteren nadir bir millet olmuşuzdur. Oysa, Avrupa'da kubbeli, minareli olarak izin verdikleri sadece 53 cami vardır. Bu camiler için bile Avrupa'nın birçok kentinde 'Biz cami istemiyoruz' diye yürüyüş
yapıyorlar. Almanya'nın ilk cami ile tanışması 78 sene öncedir, ama Türk milletinin Anadolu'da başka dinlerin mabetleri ile tanışması burada oturduğu günden itibarendir. Camilerimiz ve mabetlerimiz aynı zamanda bizim kültürümüz, bizim sanatımız, bizim edebiyatımız, bizim estetiğimizin ifadesidir. İstanbul'u camisiz düşünmek mümkün müdür? Camilerimiz aynı zamanda Mehmet Akif'ten Necip Fazıl'a, pek çok şairimize de ilham kaynağı olmuştur" şeklinde konuştu.
Camilerin, vatanın, milletin birliği, beraberliği açısından da son derece önemli olduğuna işaret eden Görmez, "Bu mabetlerimiz, aynı zamanda özgürlüğümüzün sembolleri, birliğimizin, dirliğimizin, sevgimizin, aşkımızın sembolleridir. Ancak sadece bunlar değil, mühim olan camiyi yaptıktan sonra içini mamur etmektir" dedi.
Mersin Müftüsü Mazhar Bilgin de, camilerin; derleyen, toplayan belli bir hedef etrafında insanları örgütleyen, bilinçlendiren kutsal mekanlar olduğunu belirterek, "Burada insan ile Allah arasında ezanla irtibat kurulur. Camiler birliğimizin, dirliğimizin sembolüdürler. Renk, din, soy, sop, mevkii, makam, mezhep, meşref hiçbir şey fark etmeden, 'Allah'tan başka ilah yoktur' diyen herkesi çatısı altında toplar. Kim Allah'a inanıyorsa, din kardeşliğini bu mekanlarda meydana getirir. Ezan ise insanları
namaza davet eder, kurtuluşa davet eder. Camiler bizim bağımsızlığımızın da sembolüdür. Bağımsızlığı olmayanın, dini de tam olmaz. Hac için hürriyet, cuma için hürriyet, bayram için hürriyet, ibadetlerin çoğu için hürriyet ve bağımsızlık gerek" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve Akdeniz Belediye Başkanı Kenan Yücesoy da, yaptıkları konuşmalarda, Eski Hal Camii'nin Mersin'in en hoş ve en şirin camilerinden biri olduğunu belirterek, caminin bütün Mersinliler'e hayırlı olmasını dilediler.
Konuşmaların ardından caminin yapımında emeği geçenlere plaket verildi. Tören, Eski Hal Camii'nin açılış kurdelesinin kesilmesiyle son buldu.
(HK-MT-ÖK-Y)