Eski Liderlerden Türkiye Yorumu: "Çoğunluğu Kazanmak Her Şeyin Sahibi Olmak Anlamına Gelmez"
Dha DIŞ HABER - NORVEÇ'in başkenti Oslo'da bir araya gelen eski liderler, Türkiye'de iktidarın medya, yargı ve halk üzerindeki baskılarını eleştirerek, seçimlerde çoğunluğu kazanmanın her şeyin sahibi olmak anlamına gelmeyeceğini söylediler.
Dha DIŞ HABER -
NORVEÇ'in başkenti Oslo'da bir araya gelen eski liderler, Türkiye'de iktidarın medya, yargı ve halk üzerindeki baskılarını eleştirerek, seçimlerde çoğunluğu kazanmanın her şeyin sahibi olmak anlamına gelmeyeceğini söylediler.
Eski Norveç Başbakanı Kjel Magne Bondevik'in oluşturduğu Barış için Oslo Merkezi'nde bir araya gelen Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Helonen, Nobel ödüllü eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa, Türkiye, Ukrayna, Macaristan gibi ülkelerdeki gelişmeler, Rusya'nın komşu ülkeleriyle ilişkilerini ele aldılar. Kjel Magne Bındevik Türkiye konusunda yaptığı değerlendirmede "sandığa her zaman inandık. Sandıkta çoğunluğu sağlayan, kazanan her şeyin sahibidir anlamına gelmez. Ancak son yıllardaki gelişmelere baktığımızda, Türkiye, Macaristan ve Rusya gibi ülkelerde bunları gözlemliyoruz" dedi. Eski Norveç Dışişleri Bakanı Knut Vollebek de benzeri eleştiride bulunarak "Demokrasi çoğunluğun her istediğini yapmaya kendisine hak gördüğü bir şey değildir. Demokrasi azınlığın haklarını da her şeye rağmen muhafaza edip, çoğunluk tarafından korunmasıdır" diye konuştu.
Sağ Partili Oslo Eyalet Meclisi Milletvekili Mertefe Bartınlıoğlu, Türkiye konusunda yapılan değerlendirmelere katıldığını belirterek, İskandinav ülkelerinin demokrasinin beşiği olduğunu ve bu ülkelerde iktidarlar çoğunluğu elde etseler bile azınlığın haklarını da aynı şekilde koruduklarını söyledi. Bartınlıoğlu, Türkiye'deki ötekileştirme politikasının ülkeye zarar verdiğini savunarak "umarım 7 Haziran seçimlerinden sonra eşitlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü sağlanır" dedi.
Finlandiya eski Cumhurbaşkanı Tarja Helonen, Rusya ile ilişkilere değindiği konuşmasında, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını desteklediklerini ancak görüşmelerin kesilmesinden yana olmadıklarını söyledi. Helonen "En büyük sorun insanlarla konuşamamaktır. AB üyesi olarak biz Rusya'ya karşı yaptırımları destekliyoruz ancak görüşmelerin devam etmesini istiyoruz. Bir ülkeyi izole ettikten sonra ilişkilerin iyileşmesi beklenemez" dedi. Lech Walesa da, Rusya'nın Polonya ve Rusya'dan ayrılan diğer doğu Avrupa ülkelerinin dayanışmasını test ettiğini önü sürdü. Walesa "Rusya'ya bazı konularda bağımlı olmaya devam ediyoruz ama dayanışmamız devam ederse Rusya değişir. Putin halen daha eski silahları kullanıyor. Oysa AB ve Dünya'nın daha iyi silahları var. Bu silahlardan biri de dayanışma" dedi.