Eski TMSF Başkanı Ertürk, Zimmet Davasında Tanıklık Yaptı
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetiminde olan Uzan Grubu'nda el konulan lüks yatların satışı sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddia edilen eski TMSF Tahsilat Dairesi Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı "zimmet" davasına devam edildi.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yönetiminde olan Uzan Grubu'nda el konulan lüks yatların satışı sürecinde haksız yere ödeme yaptıkları iddia edilen eski TMSF Tahsilat Dairesi Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın aralarında bulunduğu 12 sanığın yargılandığı "zimmet" davasına devam edildi. Duruşmada eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk tanık olarak dinlendi. Ertürk, "Tahminime göre TMSF'de odaklanmış malum yapının bir oyunu sebebiyle işlerin bu noktaya geldiğini tahmin ediyorum" dedi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8. celsesi görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Fethi Çalık, İsmail Murat Çağatay, Hasan Erşen, Nazım Barış Çağcağ, Deniz Bozkurt ve Hakan Kemal İmir ile şikayetçi TMSF avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Sevil Tosun, Fon Denetçisi Oğuz Akyüz'ün ihraç sebebinin araştırılmasına yönelik yazılan yazıya TMSF'nin cevap verdiğini belirtti. TMSF'den gelen yazıda ise Oğuz Akyüz'ün devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara üyeliği veya bunlarla irtibatı olan personel kapsamında anılan Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarıldığının bildirdiği ifade edildi.
AHMET ERTÜRK TANIKLIK YAPTI
Duruşmada, geçen celse zorla getirilmesi yönünde karar verilen eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, tanık olarak dinlendi. 2004-2010 yılları arasında TMSF Başkanı olarak görev yaptığını söyleyen Ertürk, o dönem batan bankalarla ilgili devlet alacağının tahsili amacıyla malların satışı ile ilgili süreç başladığını hatırlattı. Ertürk, "Uzanlar'ın sahip olduğu iki tane oldukça değerli yat söz konusuydu. Yatların satılması halinde iyi bir gelir elde edilebilir, satılmaması durumunda ise yatların, liman, bakım ve personel masrafları gibi masraflar ile karşı karşıya kalabilirdik. Bu sebeple yatların satılıp bir kısım alacağın bu paradan tahsiline karar verdik. Deniz Hukuku karmaşık bir konu olduğundan bu konuda uzman bir kişiyle komisyon karşılığı anlaştık. Bu süreç başladıktan sonra Uzan ailesinin Ürdün'de borçlu olduğu şahıs tarafından yatlara ipotek konuldu ki, bu kanuna karşı hile olarak yapılan bir işlemdi. Bize göre muvazaalı bir borçlanmaydı. Yatlara ipotek konulunca TMSF olarak biz satıştan çekildik. TMSF'nin yönetiminde olan bir şirkete bu işi devrettik" dedi.
"ÜÇLÜ DENETİM MEKANİZMASI UYGULANIYORDU"
Söz konusu bu şirkette Fethi Çalık'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğunu belirten Ahmet Ertürk, "Yatların satışı şirket tarafından 55-56 milyon dolara gerçekleştirildi. Yatlar için masraf çıktıktan sonra bundan 35-40 milyon dolar kar kaldı diye tahmin ediyorum. Uzan grubuna ait şirketler faal ve aktif olduğu için TMSF olarak bu şirketlerin harcamalarına yönelik hiçbir harcama yapmadık. Şirketler kendi işleyişleri içerisinde giderlerini de kendileri karşılıyorlardı. Ellerindeki mal varlığını satarak bu gelirleri sağlıyorlardı. Şirket mal varlığını sattığında hem kendi giderlerini amorte edip hem de hazine olarak tahsilata da para kalıyordu" diye konuştu.
Şirketin harcamalarına, satıştan elde ettikleri gelirlere ilişkin üçlü denetim mekanizması uyguladıklarını, şirkete dışardan bir denetim elemanı atadıklarını söyleyen Ertürk, ayrıca TMSF'nin de denetim elemanları olduğunu vurguladı. Ertürk, TMSF'nin Denetim Dairesi harcamalarının ise Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Sayıştay'ın denetimine tabi olduğunu ifade etti.
"ARKADAŞLARIMIN SANIK OLARAK YARGILANMASINDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM"
Ertürk, "Burada arkadaşlarımın sanık olarak yargılanmasından üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Tahminime göre TMSF'de odaklanmış malum yapının bir oyunu sebebiyle işlerin bu noktaya geldiğini tahmin ediyorum. Zira asıl sebep bendim. Telefonlarım dinlenmişti. Buna ilişkin Ankara'da da yargılama devam etmektedir. Denetim raporunu hazırlayan, isminin Oğuz olduğunu hatırlıyorum, kendilerinin kasıtlı yanlış raporlar düzenledikleri kanaatindeyim" dedi.
Ahmet Ertürk, Denetim Dairesi'nde görevli Oğuz Akyüz'ü satış stratejisini engelleyen davranışları sebebiyle daha sonra Telsim'deki denetçilik görevinden aldıklarını da ifade etti. Mahkeme heyeti, tanık ifadesine karşı beyanlarını hazırlamaları için taraflara süre vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Fethi Çalık'ın suç tarihinde TMSF Başkan Yardımcısı ve Uzan Grubu Ortak Yönetim Kurulu Başkanı, Deniz Bozkurt'un ise yine Uzan Grubu Ortak Yönetimi'ne ait şirketlerin Genel Müdürü olduğu belirtiliyor. İddianamede diğer sanık Celal Levent Sadıkoğlu'nun ise Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğu ifade ediliyor. İddianamede, Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un görevleri gereği gözetmekle yükümlü oldukları TMSF denetimindeki şirketlerin maddi kaynaklarını ihalesiz ve usulüne uygun teklif alınmaksızın yapılan işlemlerle, geçmişe dönük yönetim kurulu kararları ve sözleşmeler düzenlemek, abartılı ve gerçeği yansıtmayan faturalarla ödemeler yapmak, ödemelerin gizlenmesine yönelik faturalar düzenlenmesi şeklinde zimmetin açığa çıkmasını önleyici hileli davranışlarda bulundukları anlatılıyor. Sanıkların diğer sanık Levent Sadıkoğlu ile hareket ederek kamu zararına yol açtıkları ve Sadıkoğlu lehine haksız kazanç sağladıkları öne sürülüyor. Sanıklar Fethi Çalık, Deniz Bozkurt, Celal Levent Sadıkoğlu'nun, "zimmet" suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca dosyaları birleşen sanık Yusuf Adıgüzel ve Yaşar Akgün ile 4 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor. Farklı mahkemelerde bir kısım sanıklar hakkında görülen davaların, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirilmesine karar verilmişti. - İstanbul