Haberler

Eski Van Şehri Gün Yüzüne Çıkıyor

Abone Ol

DAP İdaresi Başkanlığı tarafından ‘Eski Van Şehri Müzekent’ projesi kapsamında başlatılan kazı çalışmasıyla eski Van şehri gün yüzüne çıkarılıyor.

DAP İdaresi Başkanlığı tarafından 'Eski Van Şehri Müzekent' projesi kapsamında başlatılan kazı çalışmasıyla eski Van şehri gün yüzüne çıkarılıyor.

Kalkınma Bakanlığı ve DAKA tarafından desteklenen, DAP İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen 'Eski Van Şehri Müzekent' projesi kapsamında Van Kalesi'nin güneyinde kazı çalışmaları başlatıldı. Eski Van şehrinin ortaya çıkarılmasını hedefleyen kazı çalışmalarına ilişkin DAKA binasında düzenlenen toplantıda, kazının turizm açısından önemine vurgu yapılarak, ortaya zengin bir görüntünün çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, "Hep 'Van medeniyetler şehridir' diyoruz ama artık bu yetmiyor. Bu medeniyetin ortaya çıkması gerekiyor. Orada şimdi yapılan bir kazı çalışması var. Buradaki amaç, eski Van şehrinin ortaya çıkarılmasıdır. DAKA olarak destek veriyoruz. İyi bir kazı ekibi var. Onlarla koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz. Artık somut adım atmanın zamanı geldi. Van'da çok ciddi bir kaynağımız, bir hazinemiz var. Ama bunu işlemek gerekiyor. DAKA olarak elimizi taşın altına koyduk. Gerekli koordinasyonla kısa zamanda bu çalışmaları sonlandıracağız" dedi.

DAKA olarak 'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' kapsamında projenin birinci etabında fizibilite çalışmalarını hazırladıklarını dile getiren Güray, "Bu çalışmalar tüm yapıların restorasyonu olarak algılanmamalıdır. Bizler buranın bir kültür, bir turizm merkezi, bir cazibe merkezi haline getirilmesi için gerekli olan mihenk taşlarını ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Ayrıca burada Van kahvaltısı ve Van'a dair el sanatları başta olmak üzere Van kültürüne ait daha önceki dönemlerde ticaretin omurgasını oluşturan sanatların burada canlandırılmasını planlıyoruz. Bunun yanında yine burada dışarıdan gelenlerin konaklayabileceği bir konaklama alanı, alışveriş yapabilecekleri tarihi bir çarşı ve farklı ibadetlerin yapılabileceği ibadet alanlarının canlandırılmasını planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzun vadede amaçlarının Van Gölü havzasının sahip olduğu tarihi ve turistik değerleri, bir turizm destinasyonu haline getirilmesi olduğunu vurgulayan Güray, "Dışarıdan gelecek bir vatandaşın Bitlis'ten başlayarak Van Gölü havzasındaki tüm tarihi ve turistik alanları gezerek bölgeden ayrılmasıdır" şeklinde konuştu.

DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler ise, eski Van şehrini ayağa kaldırmak için DAKA ile birlikte çalışma başlattıklarını belirterek, "Projelendirme ve finansman desteğinin yanında kazı desteğimiz var. Bu proje ile Van Denizi etrafındaki güzellikleri ortaya çıkarmak istiyoruz" dedi.

Urartu'nun 3 bin yıllık bir medeniyete sahip olduğunu ve dolayısıyla somut bir şey ortaya çıkaracaklarını ifade eden Güler, Van Kalesi yürüyüş yolu ve Gevaş'taki çalışmalarda da finansman desteği sağladıklarını söyledi. DAP İdaresi olarak Van'da hayvancılık alanında verdikleri destekler hakkında da bilgi veren Güler, hayvancılığın bölge için önemine dikkat çekerek, "50 köye sulama yatırımı gerçekleştirdik. 6 su göleti oluşturduk. Bir yandan da sıvat dağıtımı yapıyoruz. Biz hayvancılığı kritik öncelik olarak koyduk" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Erkan Konyar'ın proje ile ilgili sunumunun ardından katılımcılar, kazı çalışmalarının yapıldığı alanda incelemelerde bulundu.

Toplantıya, kazı çalışmalarına öncülük eden Doç. Dr. Erkan Konyar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden (YYÜ) akademisyenler, Müze Müdürlüğü yetkilileri ve bazı kurum temsilcileri katıldı. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erkan Konyar Van Kalesi Van Gölü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title