Haberler

Eskişehir Cam İşçiliği Friglere Kadar Uzanıyor

Abone Ol

Eskişehir’de her geçen gün gelişen ve önemli bir kültür, turizm potansiyeline sahip cam işçiliğin Frigler dönemine kadar uzandığı belirtildi.

Eskişehir'de her geçen gün gelişen ve önemli bir kültür, turizm potansiyeline sahip cam işçiliğin Frigler dönemine kadar uzandığı belirtildi.

Cam sanatçısı olan ve aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Sanatları Bölümü son sınıf öğrencisi olan İbrahim Karademir, cam sanatının Eskişehir topraklarındaki tarihinin çok eski uygarlıklara ulaştığını belirtti. Karademir, Friglere kadar ulaşan dönemde Eskişehir'in önemli bir cam bölgesi olduğu ifade etti. Türkiye topraklarında ise en eski cam kalıntısının Eskişehir'de bulunduğunu söyleyen Karademir, "Cam sanatı günümüz Türkiyesi'nde çok geçmişi olan bir sanat dalı değil, ama bu topraklarda çok eski bir tarihi var" şeklide konuştu.

"ÇEŞMİBÜLBÜL FORM OLARAK BİZE TEKNİK OLARAK İTALYANLARA AİT"

Osmanlı topraklarına cam sanatı geldiği zaman genellikle nazar boncuğu ve çeşmibülbül eserlerinin yapıldığını söyleyen Karademir, "Çeşmibülbül form olarak Türklere, fakat teknik olarak İtalyanlara ait" dedi.

Karademir, İtalyanlara ait filigran tekniği ile ilgili ise şunları söyledi;

"Osmanlı döneminde İtalya'ya gönderilen cam ustaları, İtalyanların filigran tekniğini alıyor. Ustalar Osmanlı topraklarına döndükleri zamanda Türk sanatına has olan sadelik ile mavi ve beyaz renklerini kullanıyorlar. İtalyan tekniklerinde daha göz yorucuyken bizde çeşmibülbül sade bir form kazanıyor ve bizim kültürel objemiz haline geliyor." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Üniversitesi İbrahim Karademir Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title