Eskişehir'de Kırım Endişesi
Eskişehir’de yaşayan Kırım Türkleri, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yaşanan olaylardan büyük endişe duyduklarını ifade ederken, bu konuya çeşitli eylemler düzenleneceği belirtiliyor.
Eskişehir'de yaşayan Kırım Türkleri, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylardan büyük endişe duyduklarını ifade ederken, bu konuya çeşitli eylemler düzenleneceği belirtiliyor.
Kırım Türklerin yoğun yaşadığı Eskişehir'de, son günlerdeki gelişmeler endişeyle izleniyor. Rusya'nın Kırım'ın belirli bölgelerine askeri müdahalede bulunmasının ardından dünyanın gözü buraya yönelirken, soydaşlarının yaşadığı durumu kaygıyla takip eden Eskişehir'deki Kırım Türkleri durumu protesto ettiklerini belirtti.
"Kırım halkının yaşadığı haksızlıklara bir yenisi daha eklendi" diyen Kırım Derneği Başkanı Adnan Evren Olcay, yaşanan olayları üzüntüyle izlediklerini söyledi. Kırımlıların 1944 yılında vatanlarından sürgün edildiğini hatırlatan Olcay, " Ukrayna'da yaşanan siyasi bunalım sonrasında çıkan çatışmalar Kırım'a da yansımış durumda. Kırım yönetimi bir referandum kararı aldı. Kırım'ın Ukrayna'ya ya bağlı kalıp kalmayacağı tartışılıyor. Bunun neticesinde bizim görüşümüz şu: Ukrayna'nın Kırım'dan ayrılmasıyla orada bulunan nüfusun yüzde 60'ı Rus olacak. Bizim soydaşlarımızın bu durumdan olumsuz etkileneceği ve 1944 yılında yaşanan sürgün olayının yeniden yaşanabileceğini endişesini taşıyoruz. Kırım Türklerinin en yoğun yaşadığı il Eskişehir'dir. 150 bin, 200 bin civarında Tatar nüfusu var. Kırım'da yaşanan olaylara en büyük tepkiyi Eskişehir'den vermemiz çok doğal. 1944 yılındaki sürgünden sonra 1991 yılında geriye dönüş hakkı almıştık. O günde bugüne orada belli bir düzen oturmuştu. Orada bulunan Ukrayna halkı ile birlik ve beraberlik içinde yaşayarak kendi durumlarını belli bir noktada düzeltmişlerdi. Orada yaşanan hadiseden geri dönüş ihtimali olmasından dolayı endişeliyiz" dedi.
Cevat Bayraktar isimli Kırım Türk'ü ise, yaşanan olaylardan tedirgin oldukları ifade ederek, "Kırım halkı zaten Rus zulmünden çıktı. Şimdi yeniden Rusya'ya bağlamak istiyorlar. Biz buna karşıyız. Kırım'da soydaşlarımız yaşıyor. Bu durumu, 18 Mayıs 1944'de yaşanan soykırımın aynısı olarak düşünüyoruz. Buradan kendilerine destek veriyoruz. 1944 yılında yarım saat içinde atalarımızı evlerinden çıkarıp Rusya'nın belirli yerlerine sürmüşlerdi. Bu tür sürgünleri yaşamamak için orada bulunan soydaşlarımıza destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Kırım tatarlarına yapılan haksızlığa karşı değinen Mesut Çetinkaya ise konuyla ilgili şunları söyledi:
"Kırım halkının ezildiğini görüyoruz. Yaşanan bu olayları kaygıyla izliyoruz. Bugün de Kırım'da bulunan yakınlarımıza destek vereceğiz. Kırım halkı yıllardır eziliyor. 1944 yılındaki sürgün olayını unutmadık." - ESKİŞEHİR