Eskişehir'de Türk Keneşi Eğitim Bakanları 2. Toplantısı
Eskişehir'de süren Türk Dili Konusan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 2'nci Toplantısı'nda, Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metni imzaladı.
Bir otelin toplantı salonunda...
Eskişehir'de süren Türk Dili Konusan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Keneşi) Eğitim Bakanları 2'nci Toplantısı'nda, Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metni imzaladı.
Bir otelin toplantı salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasının Türk Keneşi Genel Sekreteri Halil Akıncı yaptı. Türk Keneşi'nin amaçlarından bahseden Akıncı, "Türk Keneşi'nin amacı, devlet başkanları tarafından konulan ilkeler çerçevesinde, Türk devletleri arasındaki yoğun işbirliğini daha da artırılması, bu amaca erişmek içinde önümüzdeki engellerin kaldırılması ve işbirliğinin daha da ileri götürülmesidir" dedi.
Ardından konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise Türk dilinin, Türk Konseyi'nin ortaya çıkışında ilham kaynağı olduğunu ve bu teşkilatın ikinci toplantı başlığının eğitim olarak belirlendiğini söyledi. Avcı, "Saygıdeğer devlet başkanlarımız, biz eğitim bakanlarını Türk Keneşi çatısı altında eğitim alanındaki işbirliğini artırmak amacıyla görevlendirmişlerdir. Bugün burada ortak edebiyat ve tarih kitaplarının hazırlanması, ortak terminoloji ve ortak alfabe belirlenmesi, ortak eğitim televizyonu kurulması gibi konuların ele alınması bu yolda önemli bir mesafe kat etmekte olduğumuzun göstergesidir. Yüksek öğretim düzeyinde işbirliğine yönelik olarak Türk Üniversiteler Birliği kurulması yönünde güzel bir girişim başlatılmış ve kısa zamanda ilerleme kaydedilmiştir" diye konuştu.
TÜRK ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ
Türk Üniversiteler Birliği'nin hayata geçirilmesinin ülkeler arasında bilimsel birikimin paylaşılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği, diploma denkliği ve daha birçok artı değer oluşturması açısından önemli olduğundan bahseden Bakan Avcı, "Bu gelişmelerle eğitimin önemli amaçlarından olan iktisadi kalkınma da hızlanarak devam edecektir. Üye ülkeler olarak bir yandan genç nüfus yapımız, diğer yandan özellikle Kazakistan ve Azerbaycan'ın sahip olduğu yer altı ve yer üstü zenginlikler, Kırgızistan'ın turizm alanındaki potansiyeli, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve birçok alandaki önemli tecrübelerimiz birlikte düşünüldüğünde tüm bunları kazanıma dönüştürecek eğitimli ve nitelikli genç nesiller yetiştirmeye ne kadar ihtiyaç duyduğumuz daha iyi görülecektir" şeklinde konuştu.
TÜRK AKADEMİSİ HEDEFİMİZ VAR
Azerbaycan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Jeyhun Bayramov, Azerbaycan'da kurulan üniversitelerin Avrupa Birliği Eğitim Programı'na yönelik yapıldığını söyledi. Bayramov, "Türkiye'den bize öğrenci geliyor. Ortak mirasımız ve iddialı projelerimiz var. Türk akademisi gibi hedeflerimiz var" dedi.
Kazakistan Bilim Komitesi Başkanı Nurlan Ybyraiym ise, "İlim ve bilim alanında bizim işbirliğimiz sağlamlaşmaya yöneliktir. Derin ve sağlam perspektifler mevcuttur. Bugün Türk Akademisi Müzesi çalışmalarına devam edilmektedir. Ayrıca Türkoloji alanında çalışmalar yapan bilim adamları listesi de oluşturulmuştur" diye belirtti.
Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadykov, "Türk alfabesi hakkında oluşturulan proje incelemeye alındı. Eğitim ve televizyon çalışmalarını da ele almaktayız. Faydalı öğrenci yetiştirmek için başarılı bir çalışma olacaktır" şeklinde konuştu.
Daha sonra Bakan Nabi Avcı ve protokol üyeleri Türk Üniversiteler Birliği ve Yükseköğretim Alanı Oluşturma Yönergesi karar metnini imzaladılar.
ORTAK TARİH KİTABI YAZMAK
Yönergeyi imzaladıktan sonra konuşma yapan Bakan Nabi Avcı şunları kaydetti:
"Bugün gerçekten çok tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu atığımız imzalar sizlerin gayretine rağmen gazetelerde çok az yer alacak. Televizyonlarda belki değinilip geçilecek ve yarınki gündemi 3 gün sonra unutulacak ama eminiz ki şu attığımız imzalar önümüzdeki on yıllar boyunca çocuklarımızın gençlerimizin önünde çok geniş ufuklar açacak. İnşallah burada yaptığımız çalışmalarla eğitim bakanlıklarımız, okullarımız, üniversitelerimiz çok daha yakın bir işbirliği içine girecekler. Ortak tarih kitabı hazırlığı meselesi o kadar çok şeyi değiştirecek ki 10 yıl 20 yıl sonra geriye dönüp bakanlar, o günlerde bu olayları bizzat yaşayanlar nasıl duyarsız kalabilmişler bu konuya diye çok şaşıracaklar."
Türk Keneşi Eğitim Bakanları 2. Toplantısı'na Bakan Avcı'nın yanı sıra, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Türk Keneşi'nden yetkililer katıldı. - ESKİŞEHİR