Haberler

Eskişehir - Porsuk Çayı'nda Kırım Sürgününü Anma Etkinliği

Abone Ol

Eskişehir'in kent merkezinden geçen Porsuk Çayı üzerinde kurulan platformda Kırım Sürgünün 71'inci yıl etkinliği düzenlendi.

Eskişehir'in kent merkezinden geçen Porsuk Çayı üzerinde kurulan platformda Kırım Sürgünün 71'inci yıl etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşmak için mikrofonu almaya gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel platform üzerinde düşme tehlikesi geçirdi. Demirel, "Kırım'a Rusya üzerinden girmeyi hepimiz reddediyoruz" dedi.

Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği tarafından Hoşnudiye Mahallesi'nde Porsuk Çayı üzerinde kurulan platformda 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgününün 71'inci yılı nedeniyle 'Kalbinde Ateş Yak' adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eskişehir milletvekili Ruhsar Demirel, Romanya Milletvekili Ahmet Varol ile çok sayıda kişi katıldı. Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay konuşmasında, 71 yıl önce Kırım'da sürgün ve soykırım yaşandığını ifade ederek, "Buraya o kara günleri anmak ve sürgün şehitleri için bir nebze olsun onları hatırlamak için toplandık" dedi.

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI DEMİREL DÜŞME TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Kırım Türkü Tatarların geleneksel olarak her yıl baharın gelişini karşılamak için Eskişehir'de düzenledikleri geleneksel Tepreş Şenlikleri'nde geçen yıl 'Tepreş Ağası' seçilen MHP Genel başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, konuşmak için durduğu Porsuk Çayı kıyısından platform üzerine adımını attığı sırada düşme tehlikesi geçirdi. Yanında bulunanların tutmasıyla platform üzerine düşmekten kurtulan Rahsar Demirel "Ağalık kolay değil tabi. Nazar değdi ağalığıma" diye espri yaptı.

KIRIM'A RUSYA ÜZERİNDEN GİRMEYİ HEPİMİZ REDDEDİYORUZ

Ruhsar Demirel yaptığı konuşmada, 2014 Şubat'ından sonra Kırım'da yaşayan çok sayıda kişinin vatanlarına gidemediğini söyledi. Kırım Türklerinin davasını sonuna kadar takip edeceklerini belirterek şöyle konuştu: "Biz eskiden bir tek 18 Mayıslarda çektiğimiz acıyı konuşurduk. 18 Mayıs 1944'te Stalin'in soydaşlarımıza yaptıklarını, eziyetlerini, en büyük soykırım olan 18 Mayıs'ı konuşurduk. Ama artık bir de 2014 Şubat'ını konuşuyoruz. Bugün hala Kırım'da soydaşlarımızın bir kısmı doğdukları vatana gidemiyorlar. Bir sürü soydaşımız için hapislerde ne zamana kadar olduğunu bilmeden çile doldurmaya başladı. Bizler Kırım'a Rusya'nın izni olmadan giremeyen Kırım Türkleriyiz şuanda. Kırım'a Rusya üzerinden girmeyi hepimiz reddediyoruz. Çünkü ana vatanına Rusya'nın izniyle girmek bunca senenin emeğini yok saymak demektir. Biz yıllarca bu zulmü kınadık. ve zannettik ki Ukrayna bir devlet oldu ve Kırımlı soydaşlarımız da orda kendi vatanlarında sağlıkla selametle kültürlerini yaşayarak ömürlerini sürdürecekler. Ama hain Rusya'nın planları Soçi olimpiyatlarının bitmesiyle hemen başladı. Türkün yaşadığı her yerde Doğu Türkistan'da, Irak'ta, Kerkük'te, Kırım'da hatta bazen Kıbrıs'ta bu sorunlar sürüyor. Soykırım boyutuna varan işler var. Ama biz acılarımızı çok da öyle millet gibi hönkürerek anlatmıyoruz. Şarkılarımızla bazen söylüyoruz, bazen işte böyle anma günlerimizde sessizce sizlere derdimizi anlatıyoruz. Dünyanın en barışçı hak arama eylemidir Kırım Türklerinin hak arama eylemi. Biz Kırım davasını sonuna kadar takip edeceğiz."

Yapılan konuşmaların ardından yöresel kıyafetli bir genç kız 'Mendil oyununu' sergiledi, etkinliğin sunuculuğunu da yapan sanatçı Mesut Girgin Kırım'la ilgili şiir okudu ve şarkı söyledi. Etkinliğe katılanlar yaktıkları mumları Porsuk Çayı'na bıraktı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Ruhsar Demirel Eskişehir Porsuk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title