Eşme Güllübağ Göleti'nde Kirlilik
Eşme ilçesine DSİ tarafından yapılan Güllübağ Sulama Göleti'nin çevredeki fabrikaların atıkları nedeniyle kirlendiği iddia edildi DSİ 2. Bölge Müdürü Özbal: "Bu gölet suyuyla ne arazi sulanır ne de hayvanlar buradan su içebilir.
Eşme ilçesine, kırsal alanları sulama amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan Güllübağ Sulama Göleti'nin, fabrika atıklarıyla kirletildiğini bildirdi.
DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, Uşak 2014 yılı 1. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı'nda, Uşak'ta kırsal alanda sulama yapmak amacıyla bir çok gölet inşaatı yaptıklarını ifade etti.
Eşme ilçesinde bir süre önce yapımı tamamlanan Güllübağ Sulama Göleti'nin de önemli bir proje olduğunu kaydeden Özbal, su tutulmaya başlanan gölette, iki işletmenin atıkları ile ilçedeki evsel atıkları nedeniyle kirlilik oluştuğunu belirtti.
Özbal, "Göletteki kirlilik değerleri çok yüksek. Bu gölet suyuyla ne arazi sulanır ne de hayvanlar buradan su içebilir. Allah korusun buradan bulaşıcı hastalıklar da yayılabilir. Bu kirlilik yapılan eseri gölgede bırakacak, bunun önlenmesini istiyoruz" dedi.
Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden konu hakkında zaman zaman bilgi aldığını belirtti.
Eşme'deki iki işletmeden dolayı, Güllübağ Göleti'nde kirlilik olduğunu, arıtma yapmaları konusunda tesislerin üzerilerine gittiklerini dile getiren Vali Erden, "İşletmelere idari yaptırım olarak bir kaç defa önemli para cezaları verildi. İşletmeler bu cezalardan etkilendi. Kanun neyi gerektiriyorsa hukuk içinde onu yapıyoruz" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Uşak İl Müdürlüğü Ahmet Uçmaklı ise iki işletmenin atıklarının Güllübağ Göleti'ni kirletmesinin önlenmesi için idari yaptırım uyguladıklarını bildirdi.
Uçmaklı, şunları söyledi:
"Tavukçuluk firmasına arıtma tesisini yapan firma yanlış bir adım atmış; arıtım sonrası temiz su çıkması beklenirken maalesef kirli su çıkıyor. Biz bütün firmalara danışmanlık ediyoruz, fakat burada bir umursamazlık var. Biz de bu umursamazlıkları idari yaptırımlarla uyarmaya çalışıyoruz ama gün geçtikçe düzeliyor, ümitsiz değiliz. Devamlı sıkıştırıyoruz. İdari yaptırımlar, fabrikanın faaliyetini durdurmasıyla kadar gidebilir. Bu da sosyal bir sorun. Takibimiz ve kontrollerimiz sürüyor."
"Tesislerimizin kapanmasını istemeyiz"
Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım da iki işletmede emek harcayarak arıtma tesisi kurduklarını anlatarak, "Fakat suları yine de kirli akıyor. Biz de bunun nedenini merak ediyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yardımcı olmalarını istiyoruz. Tesislerimizin kapanmasını istemeyiz" dedi. - Uşak