Haberler

"Organlarınızı Toprak Altına Gömmeyin"

Güncelleme:
Abone Ol

Tıbbi ve dini açıdan organ nakli konulu panelde konuşan ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İhtiyar, "Organ bağışında bulunarak hayat bağışlayabilirsiniz." dedi.

Eskişehir'de düzenlenen 'Tıbbi ve dini açıdan organ nakli' konulu panelde konuşan Eskişehir osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İhtiyar, "Organ bağışında bulunarak hayat bağışlayabilirsiniz. Organlarınızı toprak altına gömmeyin. Organ bağışı bir canın başka bir cana bağışlayacağı en büyük sadakadır. Din adamların bunu göz ardı etmemesi gerekir" dedi.

Sağlık Müdürlüğü ile ESOGÜ tarafından düzenlenen panel Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi salonunda yapıldı. ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İhtiyar ile ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Acar'ın konuşmacı olarak katıldığı paneli Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, İl Müftüsü Nafiz Ersoy, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Fidan, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, ESOGÜ Tıp Fakültesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhami Ünlüoğlu ile çok sayıda kişi izledi.

ORGAN BAĞIŞI BİR CANIN BAŞKA BİR CANA BAĞIŞLAYACAĞI EN BÜYÜK SADAKADIR Dekan Prof. Dr. Enver İhtiyar, organ naklinin işlevini yitirmiş bir organın yerine işlevini yerine getiren bir organın nakil edilmesi olduğunu söyledi. Beyin hariç birçok organın nakledilebilindiğini belirten İhtiyar şöyle konuştu: "Nakillerde iki donör vardır. Birincisi canlı, diğeri ise kadavradandır. Türkiye kadavra nakli oranı yüzde 30, canlı nakiller ise yüzde 70'dir. İngiltere de ise canlıdan nakil yüzde 20, kadavradan yüzde 80'dir. Türkiye gerçeği maalesef budur. İran'da ise kadavradan organ nakli yüzde 80-88'lerdedir. İran bu konuda Avrupa'nın üzerine çıkmıştır. Tabii ki bunun artmasındaki neden din adamlarının bu yönde verdikleri fetvalardır. Sırbistan da bile kadavradan nakil yüzde 80'lere kadar çıkmıştır. Bunu biz de başarabiliriz. Her yıl 400-500 bin donör bulmamız gerekmektedir. 21 bin 688 böbrek, 525 kalp, 2 bin 130 karaciğer, 249 pankreas, 3 bin 585 de kornea bekleyen hasta vardır. Organ bağışında bulunarak hayat bağışlayabilirsiniz. Organlarınızı toprak altına gömmeyin. Organ bağışı bir canın başka bir cana bağışlayacağı en büyük sadakadır. Din adamların da bunu göz ardı etmemesi gerekir. Bizim 15 yıllık emeklerimizi bir cümleyle 3 saniyede yok etmemeleri gerekir." ORGAN BAĞIŞI SÜT VE KAN VERMEK KADAR HELALDİR

ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Abdullah Acar da konuşmasında organ bağışının süt ve kan vermek kadar helal olduğunu söyledi. Acar şunları kaydetti: "Dini açıdan organ bağışı başkalarının yaşamını kurtarmak en büyük sevaptır. İslam'a göre kişi organlarını bağışlamasının sakıncası yoktur. Kim bir can cana kıyarsa, öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa yaşatırsa bütün insanları yaşatmış gibi olur sevap alır demiştir. Dikkat ederseniz herhangi bir cana diyor. Bu canın Müslüman olması gerekmiyor. Dinimiz organ naklinde yararı esas alır. İnsana yararı varsa organ nakli yapılır. Organ bağışı süt ve kan vermek kadar helaldir. Süt kardeşliği olur, ama organınızı verdiğin diye kardeşlik olmaz. Süt vermekle akraba olunur, ama organ vermekle olunmaz." - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ömer Faruk Günay Abdullah Acar Hüseyin Fidan Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title