Haberler

Etem Çalışkan, Son Atatürk Portresini Sergiledi

Abone Ol

Anıtkabir'in hatlarını, hocası Emin Barın ile birlikte yazıp Atatürk'ün gerçek imzasına bağlı kalarak kaligrafik çalışmasını hazırlayan hattat, gazeteci ve ressam 88 yaşındaki Etem Çalışkan, tamamladığı son Atatürk portresini Adana'da adına düzenlenen sanat etkinliğinde sergiledi.

Anıtkabir'in hatlarını, hocası Emin Barın ile birlikte yazıp Atatürk'ün gerçek imzasına bağlı kalarak kaligrafik çalışmasını hazırlayan hattat, gazeteci ve ressam 88 yaşındaki Etem Çalışkan, tamamladığı son Atatürk portresini Adana'da adına düzenlenen sanat etkinliğinde sergiledi. Sanatçı bir süre önce "Bir daha Atatürk portresi yapmayacağım" demesinin bir kızgınlıktan kaynaklandığını, yapmaması halinde yaşamındaki anlamın sona ereceğini söyledi.

Adana'nın merkez Seyhan İlçe Belediyesi, Adana Tabip Odası, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu ile 22 sanat, eğitim ve meslek kuruluşu ' Etem Çalışkan Sanat Günleri' düzenledi. Etkinlik kapsamında Etem Çalışkan'ın yanı sıra İhap Hulusi Görey, Emin Barın, Savaş Çevik, İslam Seçen, Mesut Dikel gibi ustalardan ve Etem Çalışkan'dan etkilenen gençlerin eserlerinden oluşan 'Senfonik Kaligrafi' sergisi açıldı. Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği sergide, Etem Çalışkan'ın son Atatürk portresi de yer aldı.

'ATATÜRK PORTRESİ YAPMASAM YAŞAM SONA ERER'

Atatürk ile ilgili hazırladığı onlarca eserle adından çokça söz ettiren Etem Çalışkan, son yapıtığı tablo ve Atatürk'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu,  şunları söyledi:

"İnsan deyince o akla geliyor. Vatan deyince de o geliyor. Kültür deyince de o geliyor. Sanat deyince o geliyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yeni doğan bir cumhuriyetin kurucusu uğruna çalışmalar yapabiliyorsam benim için bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Bu çalışmaları yalnız kendim için yapmıyorum. Bu çalışmaları bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, sanatçısı olarak, bir yazı sanatçısı olarak yapıyorum. Dadaloğlu'nu unutmayalım, Aşık Veysel'i unutmayalım. Bütün bunlar benim ışık aldığım değerlerdir. Bu değerler cumhuriyette var. Bir de insanlık var. Bağımsızlık var. Özgürlük var. Çağdaşlık var. Benim Atatürk portresi yapmam ilkokul yaşlarından itibaren başlar. Sayısını bilemiyorum. 'Bir daha Atatürk portresi yapmayacağım' demiştim. Yaşananlara kızgınlığımdan söylemiştim. 'Yapmayacağım' demek daha çok yapacağım demek anlamına gelir. Eğer yapmazsam o zaman benim yaşamam sona erer. Anlamı son bulur."

Adana'da düzenlenen etkinlikte, gençliğinden tanıdığı Adanalı ilk Türk tango bestecilerinden Celal İnce'nin bestelerinin seslendirildiği gecede, Etem Çalışkan da dans hocası Burcu Doruk ile açılış dansını yaptı. 88 yaşınhda olduğunu hatırlatıp, dansa da resim yapmaya da bu yaşlarda dahi başlanabileceğini vurguladı.

- Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Etem Çalışkan Emin Barın Anıtkabir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title