"Etleri 6 Saat Dinlendirin"
Uludağ Üniversitesi Profesörü Mustafa Tayar, kurban kesimi ve sonrası için önemli açıklamalarda bulundu.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, kurban keseceklerin uzman kişiler tarafından hijyenik ortamda bu işlemi gerçekleştirmeleri gerektiğini söyledi.
Kurbanı kestikten hemen sonra tüketilmemesi konusunda uyaran Tayar, "Kurbanı kestikten 6 saat dinlendirmeliyiz. Sonra küçük parçalara ayırmak veya kıymaya çevirmek gibi bir takım yöntemlerle muhafazası sağlanabilir.
Kesim öncesi hayvana çok acı çektirmemek, vurma çarpma gibi müdahaleler yapmamak da gerekiyor. Çünkü bunların hepsi etin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir" dedi.Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Tayar, kurbanlıkları alırken birçok şehirde hayvan pazarları kurulduğunu belirterek, buradan gerekli denetimlerden geçmiş sağlıklı kurbanların temin edilebileceğini kaydetti. Kurban almadan önce insanların belgeleri kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Tayar, büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi, hayvan pasaportu olması gerektiğine işaret etti.
"UYGUN YERLERDE KESİM YAPIN"
Kurbanların uzman kişiler tarafından kesilmesi gerektiğine dikkat çeken Tayar, kaçan hayvanların sonrası ortaya çıkan olumsuz görüntüler sonucu hem kurbana yazık olduğunu hem de ibadetin güzelliğinin kapatıldığını dile getirdi. Hayvan kesiminin de bir operasyon olduğunu söyleyen Tayar, "Bu olayı ameliyat gibi düşünün. Hiçbirimiz apandist ameliyatını yolda olmak istemeyiz. S
akal kesmek için bile belli bir yer vardır. Onun için kurban kesimi mutlaka hayvan kesim yerlerinde mezbahalarda uygun yerlerde yapılmalıdır. Kurban kesimi hayvanın acı çekmemesi için uzman kişiler tarafından yapılmalı. Eline her bıçak alan kendini potansiyel kasap olarak düşünüyor. Umarım bu sene olumsuzluklar yaşanmaz. Her sene birkaç vatandaşımızı kendisini kesmesi sonucu ölümle sonuçlanan olaylar görebiliyoruz" dedi.
"KESİMDEN 8 SAAT ÖNCE YEM VERMEYİN"
Kesimden 8 saat önce kurbana yem verilmemesi önerisinde bulunan Tayar, sadece su verilmeye devam edilebileceğini, bu şekilde hem kesimin kolay olmasını hem de et kalitesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
"ÇABUK SOĞUTULMALI"
Türkiye'de toplam hayvan kesiminin yüzde 20'sinin Kurban Bayramı'nda gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Tayar, kesim yerlerinin yetersiz kalabileceğini bu yüzden bayramın ilk 3 gününde bu ibadetin yapılabileceğini söyledi. Çoğu insanın kurbanını kestikten sonra kahvaltıda yemek istediğini söyleyen Tayar, şunları söyledi:
"Kurban kesildikten sonra biz de çok yanlış yapılan bir uygulama var. Hayvan kas halindeyken, seyirirken, hayvan parçalanır ve poşetlere konur ve kaldırılır. Bu da doğru bir davranış değil. Kurbanı kestikten sonra 6 saat dinlendirmeliyiz.
Sonra küçük parçalara ayırmak veya kıymaya çevirmek gibi bir takım yöntemlerle muhafazası sağlanabilir. Kesim öncesi hayvana çok acı çektirmemek, vurma çarpma gibi müdahalelerde bulunmamak gerekiyor. Çünkü bunların hepsi etin kalitesini olumsuz yönde etkileyecektir. Eti dinlendirdikten sonra da mutlaka soğuk zincire girmeli.
Dolapta ya da deepfreezede dondurularak muhafaza yöntemlerinden biri tercih edilir. Bu kavurma da olabilir ama etin mümkün olduğunca az elle teması sağlanması, çabuk soğutulması önemli kriterlerden olacaktır." Tayar, iç organlarda şekilde anormallik şekil bozukluğu varsa kontrol edilmesi ve veteriner hekim kontrolünden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.