EÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi Yeniden Yapılıyor
İzmir dışında Ege Bölgesi'ne de hitap eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi yeni baştan yapılıyor.
İzmir dışında Ege Bölgesi'ne de hitap eden Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Acil Servisi yeni baştan yapılıyor. En üst katında helikopter pisti, altında İzmir'in en kapsamlı ikinci yanık merkezi, zeminde ise 2 bin 500 metrekarelik alana sahip olacak yeni merkezin çalışmaları bitmek üzere.
Toplam yatırım maliyeti 10 milyon TL'yi bulan yeni acil servis ve yanık merkezi biriminin yıl sonuna kadar hizmete girmesini planladıklarını belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Yeni acil servis alanı içinde, kapalı resüsitasyon (canlandırma ünitesi), 3 adet monitörlü alan, monitörlü izleme alanı (2 adet), toplam 25 monitörlü alan, travma alanı, (10 sedye, 2 monitörlü alan), bakım birimi (25 sedye, 10 monitörlü alan), hızlı bakım alanı (10 sedye), izole oda, KBB ve göz, alçı odası, acil eczane, dinlenme alanları bulunacak. 2 bin 200 metrekarelik revize edilecek olan eski acil alanında da dekontaminasyon ve izolasyon odaları, kadın-doğum odası, acil radyoloji ünitesi, yoğun bakım (2. basamak ve 10 yataklı), toksikoloji izlem ünitesi, özel odalar, depolar bulunacak" dedi.
Çalışmaları yardımcılarıyla birlikte adım adım takip eden EÜ Tıp Fakültesi Hastahanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Özkahya, kuş ve domuz gribi gibi salgın hastalıklara yakalanan hastalar için özel hazırlanış İzmir'in tek hepa-filtreli dekontaminasyon ve izolasyon odalarının bile düşünüldüğünü belirtti.
ESKİ ACİL SERVİS DE YENİDEN YAPILACAK
Başhekim Özkahya, "Ege Üniversitesi Hastanesi bölgenin ve Türkiye'nin en büyük hastanelerinden birisi. Acil serviste eskiye göre mekan ve teknik imkanlar çok daha iyi olacak. Hastanemizde acil serviste hizmet veren bazı alanlar, göz, kalp-damar, kulak burun boğaz gibi. Yerinde hastalara bakabilme olanağı olacak. Şu anda böyle bir olanağımız yok, çünkü alan yeterli değil. Bir de acil servisin tamiri yapılacak, eski binada ara bakım üniteleri olacak. Yoğun bakımlarda yer yoksa hastaya zaman kazandıracak alanlar olacak. Hem daha iyi sağlık hizmetini daha çok hastaya zaman kazanmak için verme imkanımız olacak aslında" diye konuştu.
"Acil servis, onun üzerinde yanık servisi, onun üzerinde de helikopter pisti olacak. Dolayısıyla bu gibi hastaların, acil hastaların getirileceği bir helikopter pisti, onun yanı sıra yanık merkezi ve hemen altında da tabii ki acil servis. Daha sonra arka taraf da yenilemeye alınacak. İkisi birden bittiğinde toplam alan iki katına çıkacak. İki kat daha kaliteli sağlık hizmeti verilecek" diyen Özkahya, yeni servisin hastalardan ve sağlık çalışanlarından tam not alacağını söyledi.
Prof. Mehmet Özkahya, yeni acil servis merkezinin hemen arkasında hizmetini sürdüren eski acil servisin de yenisi devreye girdikten sonra yeniden yapılacağını kaydetti.
YIL SONUNA DOĞRU YANIK MERKEZİ DE DEVREYE GİRECEK
Özkahya, acil servis ve yanık merkezinin Sağlık Bakanlığı'nın istediği tüm teknik ve teknolojik koşulları taşıyacağını da vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Hizmet alanı iki katına çıkacağı için, şu anda belki çok kötü şartlarda, -ki hala Türkiye'nin en büyük acillerin de birisi ama hastanenin büyüklüğüne baktığınızda yetmiyor tabii- iki katına çıktığı anda hasta ve hasta yakınları ve sağlık çalışanları daha rahat ve ferah bir ortamda çalışacaklar. Tüm yapı güncel son teknolojiyle donanacak. Sağlık Bakanlığımızın ortaya koyduğu yoğun bakım, acil servis, helikopterle ilgili birimlerin ortaya koyduğu yönetmeliğin söylediği her şey olacak. Hem yanık merkezi hem acil servis için. Bir kere yanık merkeziyle ilgili, İzmir'deki ikinci yanık merkezi olacak. 12 adet üçüncü basamak yoğun bakım hizmeti veren, 10 kadar da ikinci basamak yoğun bakım hizmeti veren ve içinde iki tane ameliyathanesi olan bir ünite olacak burası. Artı yine de Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına yapı olarak tam uyan bir yer olacak. Acil servis için de geçerli. Orada da yine bulaşıcı hastalıkları olan hastalar için ayrı bir bölüm olacak. Ne gerekiyorsa hepsi var olacak aslında yani. Toplam acil servisin alanı 5 bin 500 metrekareyi aşacak. Eski alan da tam olarak yenilenecek. Bu yapının aynısı arka tarafta da yapılacak ve tam bir kompleks olacak. Acil servisin arka tarafına geçtikten sonra bir geçiş dönemi olacak. Bu muhtemelen bir ay sürebilir. Sonraki planımız yıl sonuna doğru yanık merkezini de içine katmak olacak. Hem insan sayısı açısından şu andaki sağlık çalışanı sayımız yeterli değil, gerekli kadro desteği yapıldı. Rektörlüğümüz bununla ilgili çalışıyor. Onlar sağlandıktan sonra yeni personel takviyesiyle hizmet verecek." - İZMİR