Eüaş Genel Müdürü Halil Alış Açıklaması
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesine yapılması gündemde olan termik santrale dayalı enerji yatırımının, nükleerden sonra Türkiye’deki tek kalemdeki en büyük enerji yatırımı olacağını söyledi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan bölgesine yapılması gündemde olan termik santrale dayalı enerji yatırımının, nükleerden sonra Türkiye'deki tek kalemdeki en büyük enerji yatırımı olacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Erg Elektrik firmasına devri ve 12 milyar dolarlık yeni enerji yatırımı ile gündemde olan Afşin Elbistan bölgesindeki santraller ve kömür işletmelerinde incelemelerde bulundu.
İlk olarak Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne uğrayan Benli ve Alış, burada B Termik Santrali Müdürü Mustafa Has, Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi Müdürü Ahmet Yaldız, Çöllolar Kömür İşletmesi Müdürü Şeref Göksu'nun da katılımıyla geniş kapsamlı brifing aldı.
Daha 2011 yılında yaşanan göçüklerin ardından üretime kapatılan Çöllolar Kömür Sahası'na geçen Benli ve Alış, burada da İşletme Müdürü Şeref Göksu'dan sahanın son durumu hakkında bilgiler aldı.
İnceleme sonrasında devir, işçi alımı ve yeni yapılacak yatırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan ilk isim Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış oldu.
İlk olarak Afşin-Elbistan A Termik Sahası ve kömür işletmesinin devrine ilişkin olarak açıklama yapan Alış, "Afşin-Elbistan A Termik Sahası ve kömür işletmesinin hukukun verdiği kararlar doğrultusunda Erg Elektrik isimli firmaya devri söz konusu. Baz tarife üzerinde anlaşıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı devredebilmek için karşı tarafın yapacağı şeyleri gözden geçirecek. İlave bir maliyeti çıkarsa bakanlığın kabul edip etmemesi durumu var. Yani bu noktada devir yetkisi tamamen bakanlığın tasarrufu. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Devredilirse 4 ünitede yapacağı rehabilitasyon bunlardan bir tanesi baca gazı arıtma tesisi diğeri ise verim arttırıcı çalışmaları kapsayacak. Sonuçta 2 tane yeni ünite var. Bu konuda eğer anlaşma olursa Erg Elektrik'in bize verdiği fizibilite raporuna göre bölgeye yapacağı yatırım 3,6 miyar dolar olacak. Erg Elektrik, bu noktada farklı şeyler sunarsa almak istemediği anlamına gelir. Biz zorla vermiyoruz. O almak istediği için bu çalışma başladı. Bu bir özelleştirme değil; işletme hakkı devri. Biz 20 yıl sonra bu santrali yenilenmiş olarak geri alacağız" şeklinde konuştu.
İptal edilen 219 kişilik işçi alımına ilişkin de konuşan Alış, 2015 yılı içerisinde daha kapsamlı bir alım yapacaklarını kaydetti.
Alış, "İşçi alımının iptal edilmesinin devirle alakası yok. Ocak'tan sonra biz hazineden yeniden bir daha işçi bütçesi alacaktık. İptal edilen alımla yeni yapılacak alımı birleştirmek amacıyla erteledik. İptal olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Devrin gerçekleşmesi halinde mevcut kamu kadrosundaki işçilerin durumuyla ilgili de net cevaplar veren Alış, "İşçilerimiz özel sektörde çalışmayı kabul ederlerse çalışacaklar. Kabul etmezlerse EÜAŞ'ın işçileridir. İşçi çıkarma diye bir şey söz konusu değil. İşletme hakkı devri var satış yok. Hiç kimseyi çıkarmayız" cümlelerine yer verdi.
Bölgeye yapılacak yeni enerji yatırımlarındaki son noktayı da paylaşan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Katar'la görüşmelerin belli bir noktaya geldiğini hatırlattı.
Anlaşma sağlanması halinde bölgede EÜAŞ ve Katar ortaklığında yeni bir şirket kurulacağının bilgisini veren Alış, "Bölgeye yapılacak bir enerji yatırımı ile ilgili Katar'la görüşmeler sürüyor. Kamu ile Katar'ın bir şirketi ortak olacak. Hiçbir şeye karışılmayacak. B Termik Santrali'nin işletme hakkı kurulacak bu yeni şirkete devredilecek. Yeni santrallerin yapımı için de 6-7 senelik bir termin var. İlk santral hemen başlayacak C sektöründe. Sonra devamı da yapılacak. Yaklaşık 12 milyar dolarlık bir yatırımın gelmesini düşünüyoruz. Bu, bölge için Türkiye'nin nükleerden sonra bir seferde görebileceği en büyük yatırımlardan bir tanesi olacak" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli de, olası devir kararı sonrasında çalışan kamu işçilerinin "1994 yılından itibaren özelleştirme süreçlerinin içinde olan birisiyim. Tamamen de personel boyutuyla da özelleştirmeyle ilgiliyim. Kangal Termik Santrali'nin özelleştirilmesinde de benzer endişeler vardı. Ancak özelleştirme sonrasında devletin en öncelik verdiği şey istihdam ve oradaki çalışanların iş garantisi ve haklarıdır. Şu ana kadar özelleştirme sonrasında hiçbir yerde kurumsal olarak ya da kişisel olarak ihlal edilmiş hak ya da işsiz kaldık denilecek bir özelleştirme olmamıştır. İlk özelleştirme örneklerinde işçilerin bir hakkı yoktu. Ama 2004 yılında yapılan bir düzenlemeden itibaren işçiler de işsiz kalmamakta ve işlerine devam etmektedir. Bu tür özellikle üretim özelleştirmelerinde aksine istihdam artışı gibi bir sonuç da çıkabiliyor. İşçilerin hakları garanti altında. İşçiler bu hakkını kullanıp da özelleşen yerde kalmıyorsa o vakit devlet farklı alternatifler sunuyor. Kamunun diğer kurumlarına geçiş gibi alternatifler sunuyor. Kamunun diğer alternatiflerine geçen işçi sayısı kadar da yeni eleman alınıyor. Yani yöresel anlamda yeni bir istihdam kaynağı olarak karşımıza çıkıyor özelleştirmeler" diye konuştu. - KAHRAMANMARAŞ