Haberler

F-35'te Kullanılacak Füzeler İçin İmzalar Atıldı

Güncelleme:
Abone Ol

ABD'li Lockcheed Martin ile Roketsan arasında F-35 savaş uçağı için uzun menzilli seyir füzelerinin ortak üretimi amacıyla anlaşma imzalandı.

ABD'li Lockcheed Martin ile Roketsan arasında F-35 savaş uçağı için uzun menzilli seyir füzelerinin ortak üretimi amacıyla anlaşma imzalandı. ABD'nin yeni Türkiye Büyükelçisi John Bass'ın Türkiye'de katıldığı ilk töreni de bu oldu.

Lockheed Martin firması aynı zamanda hayalet uçak F-35'lerin üreticisi konumunda. Anlaşma ile Türkiye'nin proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının üzerindeki uzun menzilli seyir füzelerinin Türkiye'de ABD ile ortak üretilmesi planlanıyor. Roketsan ile Lockheed Martin firması arasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda imzalanan anlaşmaya göre Türkiye'de üretilen SOM füzeleri ilk etapta F-35'lere uyarlanacak. Daha sonra seri üretime geçilerek füzeler Türkiye üzerinden F-35 kullanıcısı ülkelere pazarlanacak. 48 ayda tamamlanacak proje kapsamında üretilen füzeler deniz hedeflerini yok etmek amacıyla üretilecek.

ABD İLE ORTAK ÜRETİM

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Büyük bir ihracat potansiyeline imza attık. SOM-J yeteneklerinde dünya üzerinde başka bir seyir füzesi bulunmuyor. Ortak üretilecek füzeler gerekirse alıcı ülkelerin talepleri doğrultusunda konfigure edilecek. SOM-J füzesi başta ABD ordusu olmak üzere diğer ülkeler için de etkili bir seçenek olacak. Sayın büyükelçi ile törenden önce ABD Türkiye arasındaki askeri ilişkilerin alıcı-satıcı şeklinde değil artık ortak üretim biçiminde olması gerektiğini konuştuk" dedi.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan da iki şirket arasındaki işbirliğinin önemine dikkati çekerek, "Lockheed Martin ile bu işbirliğinin yeni pazarlara, yeni ufuklara, yeni yatırımlara, yeni fırsatlara dönüşeceğini ve her iki ülkeye büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Roketsan olarak hedefimiz, üstün teknoloji ürünlerimiz ile Türkiye'nin gururu olmaya devam etmektir" açıklamasını yaptı. Lockheed Martin Missiles and Fire Control Başkan Yardımcısı Rick Edward da "Türkiye'nin son yıllarda füze sanayisinde gerçekleştirdiği gelişme bütün dünyada takdire değer. Türkiye'nin F-35 füze sistemine katılması çok önemli. Biz Türkiye'yi, Türk Silah Kuvvetlerini ve öteki müşterilerimizi asla bu füze sistemiyle hayal kırıklığına uğratmayız" dedi.

GÖVDE İÇİNE GÖMÜLECEK

F-35'lerde kullanılacak füze, uçağın gövdesinin içine girmesi için küçültülecek. Bu sayede hayalet uçak olarak bilinen F-35'lerin görünmezlik özelliği korunacak. SOM-J, F-35 ve modernize edilmiş F-16'larda kullanılacak. İki savunma şirketi, füzeyi farklı platformlar için de geliştirerek ortak olarak pazarlayacak. SOM füzesi, daha önce Hava Kuvvetleri'nin F-16 ve F-4E savaş uçaklarına entegre edilmişti. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen füzenin üretimini Roketsan yapıyor. Havadan atılan 600 kilogram ağırlığındaki SOM füzesi 230 kilometrelik menzile kadar hedefleri vurabiliyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Lockheed Martin Roketsan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (7)

xa:

palavra ya spekülasyon türkiye tek başına füze üretebilirmi hep spekülasyon manipülasyon oh yalan dolan peynir gemisi yürüt

Yanıtla241
yazık:

bir şeyide kendi başınıza alletseniz şaşarım zaten

Yanıtla56
kaddafi:

rektörleri profösörleri ünüversitelileri gelmis gecmis generalleride siyasetcileride hepsini füze niyetine ucaktan asagiya atacaksin iki borudan 4 füze yapamayip ortak yapacaklarmis

Yanıtla36
Nayim:

Sorun şu ki bizim uçaklar f16

Yanıtla42
AVŞAR OĞLU:

Amaç Türkiye2yi parçalayıp, ''Büyük Kürdistan''ı kurmak olmasa bari. . .

Yanıtla05
cerkez:

ya ortak üretim neymis onlar bize ucak satarken cip kodlu satiyor vermeyin teknolojiyi

Yanıtla02
YükselmobilWeb@haberler.com:

En kendi yaptığmız som füzeleri icin neden ortak üretime alınıyor

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title