"F Klavye, Zihinsel İşlem ve Becerileri Geliştiriyor"
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş: "F klavye, Türkçe metinleri yazarken hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır" "Türkçe'nin dil yapısına uygun geliştirilen F klavye, düşünme, anlama, sorgulama, dikkat,
SELİM BOSTANCI - Başbakanlık genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle 2017 sonuna kadar kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak F klavyenin zihinsel işlem ve becerileri geliştirdiği belirtildi.
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamda, insanların yazı yazmak için daha işlevsel ve kolay hareketleri içeren teknolojik araçları tercih ettiğini, kalemin yerini giderek klavye ve tuşların aldığını söyledi.
Klavye kullanma alışkanlığının okullarda da yayıldığını, gelişmiş ülkelerin çoğunda dil yapılarına uygun, hızlı ve kolay yazmayı sağlayan, özel düzenlenmiş klavyeler kullanıldığını anlatan Güneş, "Avrupa ülkelerinin kendilerine özgü klavye düzenleri bulunmaktadır. Bu klavyelerde harflerin yerleşim düzenleri ülkelerin dil yapısına göre değişmektedir" diye konuştu.
Güneş, Türkiye'de ise yaygın olarak "Q ve F" klavyelerin kullanıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Dünya standardı Q klavye, İngilizce ve diğer dillerde yazı yazmak için çok uygundur. F klavye ise Türkçe için tasarlanmış bir klavyedir. F klavyede harflerin yerleşim düzeni, Türkçe'nin dil yapısı, el ve parmakların kolay kullanılması dikkate alınarak yapılmıştır. Yani F klavye, Türkçe'deki harflerin kullanılma oranları, sesli-sessiz ilişkileri, hece, kelime ve cümle yapıları, el bilek ve parmakların basma kuvvetlerine göre düzenlenmiştir. Türkçe'nin ses yapısına göre en çok kullanılan sesli harfler klavyedeki orta sıraya ve en güçlü parmakların altına yerleştirilmiştir. Az kullanılan harfler ise diğer sıralara ve kenarlara yayılmıştır. Bu özellikleri nedeniyle F klavye, Türkçe metinleri yazarken hız, verimlilik, dikkat, zamanı iyi kullanma, az yorulma, el ve beyin uyumu gibi çeşitli yararlar sağlamaktadır."
"Klavyenin orta sırasından metnin yüzde 55'i yazılıyor"
F klavyede parmakların yeri değiştirilmeden orta sıradaki 8 harfle Türkçe metnin yüzde 55'inin yazılabildiğini vurgulayan Güneş, iki elin birlikte kullanıldığı klavyede kaleme göre beynin her iki yarım küresinin de yazma sürecine katıldığını belirtti.
Güneş, F klavyenin bazı üstünlüklere sahip olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"F klavyede Türkçe metinleri yazarken sağ el yüzde 51, sol el ise yüzde 49 kullanılmaktadır. Bu durum her iki beyin yarım küresinin de yazma sürecine dengeli katılmasını sağlamaktadır. Q klavyede 'testere, adeta, esaret, berbat, araba, radar' gibi çok sayıda kelime, sadece sol elle, 'kilim, işlik, koyun, okul, çinko, önlük' gibi çok sayıda kelime de sadece sağ elle yazılmaktadır. Oysa F klavyede Türkçe kelimelerin yazılmasında iki el birlikte ve eşit kullanılmaktadır. Türkçe'nin dil yapısına uygun geliştirilen F klavye, düşünme, anlama, sorgulama, dikkat, yaratıcılık ve üreticilik gibi zihinsel becerileri geliştirmeye katkı sağlamaktadır."
Türkçe metinlerin F klavye ile daha hızlı yazılmasının uluslararası hızlı yazma yarışmalarında alınan derecelerde de görüldüğünü anımsatan Güneş, Türkiye'nin 1957'den beri katıldığı dünya bilgisayar ve klavye yarışmalarında 25'i rekor olmak üzere 59 dünya şampiyonluğu elde ettiğini de kaydetti. - Bartın