Fabrika İşçilerini 'Saadet Zinciri' ile Dolandırdılar
Gaziantep'te, bir arkadaşlarının tavsiyesiyle ekstra para kazanmak için, sadet zinciri şeklinde çalışan internet üzerinden pazarlama yapan şirkete kişi başı 4 bin 150 lira yatıran 4 fabrika işçisi, ellerine hiç para geçmeyince dolandırıldıkları iddiasıyla savcılığa başvurdu.
Gaziantep'te, bir arkadaşlarının tavsiyesiyle ekstra para kazanmak için, sadet zinciri şeklinde çalışan internet üzerinden pazarlama yapan şirkete kişi başı 4 bin 150 lira yatıran 4 fabrika işçisi, ellerine hiç para geçmeyince dolandırıldıkları iddiasıyla savcılığa başvurdu. Bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan Faruk Yılmaz, Ömer Gürsoy, Bahattin Kara ve İsmail Bayram 3 ay önce bir arkadaşlarının tavsiyesi ile haftada 360 lira ekstra kazanç vaadinde bulunan bir şirkete başvuru yaptı. İddiaya göre, şirket yetkilileri işçilere sadet zinciri şeklinde çalışan sistemde, ne kadar çok arkadaşlarını getirirlerse o kadar çok para kazanacaklarını ve ilk etapta haftalık 360 lira ek gelir sağlayacaklarını söyledi. Asgari ücretle çalışan işçiler, şirketin isteği olan 4 bin 150 lirayı yatırmak için bankadan kredi çekti. Şirket hesabına 4 bin 150 lira yatıran Yılmaz, Gürsoy, Kara ve Bayram ilk hafta sonunda vaat edilen 360 lirayı alamayınca, şirket yetkilileriyle temasa geçti. Şirket yetkililerinin yakın zamanda ödeneceğini söyledikleri paralarını 3 aydır alamayan ve daha sonra bu kişilere ulaşamayan fabrika işçileri, dolandırıldıkları gerekçesiyle savcılığa başvurdu.
3 AYDA SADECE KÜLTABLASI ALDIK
Başından geçen olayları anlatan işçilerden İsmail Bayram, şirketin paralarını ödemesi için başka insanları zincire katmalarını söylediğini ileri sürerek, Biz dolandırıldık, başkalarını da dolandırmak için bizi kullanmak istediler. Bizim paramızı almamız için başkalarını ikna edip şirkete götürmemiz gerekiyormuş. 3 aydır çektiğimiz banka kredisinin taksitlerini faizleriyle birlikte yatırıyoruz. Asgari ücretle çalışan insanlarız. Haftada 360 lira ek kazanç sağlama vaadiyle kandırıldık. 3 ayda sadece hediye olarak kristal bir kül tablası elimize geçti. Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalışan yüzlerce mağdur işçi bu dolandırıcıların kurbanı oldu dedi.
AİLE DÜZENİM BOZULDU
İşçilerden Bahattin Kara ise çektiği kredi yüzünden eşiyle arasının açıldığını ve ailesinin düzeninin bozulduğunu belirterek, Kredi çekerek işe girdim. Tek isteğim biraz fazla para kazanarak daha iyi yaşamaktı. Fabrikada çalıştığım mesai saatlerinim dışında sokaklarda meyan şerbeti satarak ailemi geçindirmeye çalışıyorum. Çektiğim kredi yüzünden eşimle aram bozuldu. Paramızı istedik vermediler. Fabrikalarda bizim gibi mağdur birçok arkadaşımız var. Şirkettekiler bizimle ilk konuştuklarında Gaziantep'te 7 bin 600 üyelerinin bulunduğunu söylediler. Kimi eşinin kolundaki bilezikleri bozdurdu, kimisi otomobilini sattı. Yetkililerden bu mağduriyetimizin giderilmesi konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz diye konuştu.
Daha önce farklı bir isimle çalışan firmanın yasalara aykırı amaç taşıyan piramit bir sistem olduğu tespit edildiği için, faaliyetlerinin bakanlık tarafından durdurulduğu öğrenilirken, fabrika işçilerinin suçladığı şirket yetkililerine ise ulaşılamadığı bildirildi.