Fadik Sevin Atasoy’a Amerika’da "Merhaba" Filminden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü!
Babasıyla baba-kız'ı oynadığı "Merhaba" filmi "en iyi kadın oyuncu" ödülünü getirdi.
Amerikanın ünlü sinemacıları Oliver Stone, Ang Lee ve Alec Baldwin gibi isimlerini Hollywood'a kazandıran ve endüstride büyük saygınlığı olan Newyork Üniversitesi 'nin TİSCH-FİRST RUN FİLM FESTİVALİ 'nde Amerikan yapımı, MERHABA adlı sinema filmindeki performansıyla En iyi Kadın Oyuncu ödülü Fadik Sevin Atasoy'a verildi. Babası Sönmez Atasoy la filmde karşılıklı rol aldı.Merhaba filminde ALS adı verilen ve tedavisi olmayan bir kas hastalığına yakalanan babasını görebilmek için Amerika da yaşayan doktor kızın, İstanbul'a dönerek babası ile olan vedalaşma hikayesi anlatılıyor.
Yönetmen Lauren Bradly ,filmin aynı zamanda 6 dalda birden ödül kazanmasının en büyük etkilerinden birinin İstanbul'da cekilmesi olduğunu bu sebeple lokasyon konusunda verdikleri destekten dolayı T.C Kültür ve turizm Bakanlıgına minnettar olduklarını söyledi.Daha önce bir cok Festivalde ödül alan Fadik sevin atasoy ise, Amerika'nın en seçkin Sinema Akademilerinden biri tarafından bu ödüle layık görülmekten gurur duyduğunu belirtti. Atasoy, "İstanbulun tarihi güzelliklerinin yansıtıldıgı bu fimde , Ülkemizin Yurtdısında tanıtılmasında katkımın olmasından cok büyük mutluluk duyuyorum" dedi.
"MERHABA" filminden notlar:
Yapımcılığını Mandy Menaker'ın, yönetmenliğini Lauren Brady'nin de yaptığı "Merhaba" adlı Amerikan yapımı filmde başrolleri Fadik Sevin Atasoy, Sönmez Atasoy, Paxton Winters, Nursel Köse ve İskender Altın gibi isimler paylaştı. 2 yıl önce Fadik Sevin Atasoy'la tanıştıktan sonra filmini İstanbul'da çekmeye karar veren yönetmen Lauren Brady, aynı zamanda Martin Scorcese bursunu kazanan genç bir yönetmen…
"Merhaba" adlı film, ALS adı verilen ve tedavisi olmayan bir kas hastalığına yakalanan bir babanın durumunun ağırlaşması üzerine New York'ta doktor olmuş ve Amerikalı bir erkekle evlenmiş olan kızının İstanbul'a dönerek babası ile olan hüzünlü bir ayrılık hikayesini konu alıyor. Bir baba kız'ın hikayesinin anlatıldığı filmde gerçek hayatta baba –kız olan Sönmez Atasoy ve Fadik Sevin Atasoy birlikte kamera karşısına geçti.
Tamamen bir sosyal sorumluluk niteliğini taşıyan proje Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde çekiliyor. Filmin amacı hem Amerika'da, hem de Türkiye'de ALS hastalığı ve yakınlarına dikkat çekilmesini sağlamak.
ALS HASTALIĞI HAKKINDA (Uz.Dr Alper Kaya'nın bir yazısından alıntıdır- Kendisi de ALS Hastası)
ALS, yıllardan beri batı ülkelerinde bile "Öksüz hastalıklar" (Orphan disease) grubunda kabul ediliyor. Çünkü toplumda 1/10.000 den daha seyrek görülen hastalıklara öksüz hastalıklar deniyor. ALS ise 2-6/100.000 oranında görülüyor. Kabaca bir tahmin ile Türkiye'de 1500 - 4500 civarı ALS hastası var demektir. Zira ALS hastalarının % 10 u genetik, bunların da yarısı ailesel geçiş göstermektedir.
ALS hastalarının çoğunu (% 90) 5-7 yıl içinde kaybediyoruz. Geri kalanı içinde 15-20 yıl yaşayanlar var ki en uzun yaşayan ALS hastası Stephen Hawking. 43 yıl ile ilk sırada. Kalan % 10 u, çok zor koşullarda yaşıyorlar (Evde yoğun bakım ortamı oluşturmak, tıbbi cihaz, kesintisiz güç kaynağı, havalı yatak, bakıcı vs)ALS / MNH Derneği bu hastalar ve yakınları tarafından kurulmuş tek dernektir; üyeleri hasta ve yakınları ve gönüllü hekimlerdir; geliri, sadece üye aidatlarından oluşmaktadır.
Türkiye'de ilk kez, Sedat Balkanlı ve daha sonra İsmail Gökçek isimli futbolcuların bu hastalığa yakalanması ile gündeme gelen ALS, son yıllarda Suna Kıraç'ın da ALS hastası olması nedeniyle yine gündeme gelmiştir.
Türkiye'de 2 futbolcu, İtalya'da birkaç futbolcunun ALS olması, bu konuda bir ipucu vermektedir. Amerika'da Lou Gehrig hastalığı olarak bilinmesinin nedeni de ünlü bir beyzbolcu olan Lou Gehrig'in bu hastalıktan ölmesidir. Körfez savaşına katılmış personelde de ALS görülme oranı normalin 2 katıdır. Bu epidemiyolojik veriler, aşırı efor veya bazı kimyasallar ile bu hastalık arasında bir ilişki kurulması düşüncesine yol açmakta; ancak kesin bir kanı yoktur.